Гробищата в Пловдив преливат, алеите – магистрали, хора не стигат до Рогошкия траурен парк (Снимки)

22.06.2024 09:39 Радко Паунов
От коли по алеите на централни гробища в Пловдив пешеходците не могат да стигнат до траурните полета на своите близки.
Засилено е полицейското присъствие в пловдивските гробища на Черешова задушница. Униформени патрулират между гробовете.
На бариерата за входа към централни гробища в Пловдив е лудница – всеки напира бързо да влезе и с кола да стигне до гроба на близкия си.
Цветарите пред траурните паркове в Пловдив очакват да продадат стоката си.
Всеки гледа по най–бързия начин да влезе в гробищата, да прелее и да си върви, докато още е хладно.
Хора разговарят със свещеник под сенките на централни гробища.
Масово гробовете са запуснати, което говори за манталитета на нацията, казва свещеник.
Бурени и сухи треви до кръста изпълват траурните ни паркове.
Входът на централни гробища в Пловдив на Черешова задушница.

Гробните полета масово са запуснати и обрасли – това говори за манталитета на нацията, обясни свещеник

 Почти невъзможно е придвижването пеша по алеите на централните гробища в Пловдив, тъй като колите са повече от хората. Налага се пешеходците да чакат встрани, буквално заврени в паметниците, за да минат автомобилите.

Още в ранни зори потокът към траурните паркове на Черешова задушница в Пловдив е огромен заради очакваните 39 градуса днес.

"От 7,30 часа е нескончаема върволица от хора и коли", казва касиерът, който таксува автомобилите на входа на централните гробища.

Пред бариерата е лудница – всеки напира да влиза с кола и дори не се изчакват. Възрастни хора едва пристъпят между превозните средства.

Засилено е полицейското присъствие, видя "24 часа". Униформени патрулират между паметниците. "Как ще издържите цял ден на тоя пек", питаме полицайка, която обхождаше, за да следи за просяци, които притесняват близките на покойниците. "Нямаме избор, такава е нашата работа", отвърна тя и продължи да върви между гробовете.

Много от тях са обрасли в гъсти храсталаци и запуснати до безобразие. "По поддръжката на гробищата и почитта към мъртвите се съди за манталитета на една нация", обясняваше свещеник. Тези, които го чуха, се съгласиха с него.

"Отидете в Гърция да видите така ли е. Много си тачат мъртвите. Или пък минете през гробищата на Раковски – подредени и една тревичка няма. Но католичките са всеки ден там с мотиките и метлите", обади се възрастна жена.

Към 9 часа стълпотворението стана още по–голямо. "Всеки гледа по хладното да мине и да прилее и запали свещ. Към обяд ще стане нетърпимо", казват служители в траурния парк.

След 8,30 часа достъпът до най–големите гробища в Пловдив – тези на "Рогошко шосе" се оказа невъзможен. Задръстванията започват още от панаира. "Едва се добрахме до кръговото край моста на Адата и 15 минути колоната не помръдна. Казах на таксиметровия шофьор да се връща", разказа пловдивчанката Емилия Петрова.

Не са малко и тези, които са се отказали да посетят покойниците си на Черешова задушница. "Искам, но не смея. Ще ми стане лошо и ще припадна. Смятам да запаля свещ в църквата и да раздам на близките. А и хората са казали: "Живите при живите, умрелите – при умрелите!", философски обобщи пловдивчанка.

Цветарите, които са по входовете на траурните паркове, очакват да продадат стоката си. Хризантемите вървят по 3,50 лева стръка, розите – също, карамфилите – 1,50. Най–много се харчат свещите от 50 стотинки.

Други от От Пловдив

Кючука конкурира народния събор в "Тракия", тази вечер е апогеят на танците и купона (Видео)

Мнозина от жителите приветстват инициативата, не са малко и онези, които казват, че тя повече приляга за селски събор Народният събор в "Тракия" има сериозен конкурент в лицето на район "Южен"

Студент от Пловдив влиза в затвора, хванали го с наркотици за близо 2000 лева

Това не е първата му присъда и макар да е признал вина, не е успял да се споразумее за условно наказание Пловдивски студент ще трябва да излежи 7-месечна ефективна присъда, след като е бил хванат

Съдът посече диригента Манукян, трябва да плати 50 000 лв. за свободата си

Мярката му за неотклонение беше потвърдена Пловдивският окръжен съд не уважи искането на вече бившия директор на театъра в Разград - диригентът Левон Манукян, паричната му гаранция от 50 000 лв

Почина бившият шеф на Здравната каса - пловдивчанинът д-р Глинка Комитов

Преди да се издигне до високия пост в София, той беше шеф на канцеларията на председателя на общинския съвет в Пловдив Красимир Орбетенов На 70 години д-р Глинка Комитов, бивш шеф на НЗОК

Ограничават движението около стадион "Христо Ботев" за мача на "канарчетата" с "Левски"

Във връзка с провеждането на футболна среща между отборите "Ботев" (Пд) и "Левски", която ще се проведе на стадион "Христо Ботев" в събота, движението по бул. "Източен" ще бъде ограничено

>