Радев свика консултации. Борисов мълчи за кабинет, но е тъжен, че губим милиарди от еврофондовете (Обзор)

21.06.2024 23:00
Румен Радев СНИМКА: АРХИВ

Лена видя шансове за правителство ГЕРБ, ДПС и ИТН. Слави я нарече изперкала

Знаете ли колко съм натъжен? Европейската комисия излезе с доклад как българският народ е пропилял времето и милиарди, много милиарди от плана за възстановяване и еврофондовете. Не се използват от българите. И едва след май месец правителството е започнало да работи по тях. Натъжен съм, защото се занимаваме с кокошкарски обиди, при положение че нямаме план, милиардите стоят.

Това бе единственият коментар, който Бойко Борисов направи в петък пред медиите по перспективите ще има или не правителство. В понеделник той, като лидер и на парламентарната група на ГЕРБ, трябва да отиде при президента Румен Радев за старта на консултациите преди връчването на първия мандат. Държавният глава извика в този ден само първите 3 политически сили, не е ясно кога ще продължи разговорите с останалите.

Шансовете за кабинет в този мандат обаче рязко намаляват. В началото на седмицата преговорният екип на ГЕРБ покани на срещи останалите формации, но се отзоваха само ДПС и ИТН. В сряда обаче - в деня, в който стартира 50-ото Народно събрание, Слави Трифонов пусна пост, с който категорично отказа подкрепа за кабинет с мандата на ГЕРБ или на ДПС, и поиска третия, за да предложи експертно правителство. Всички останали също отказват да подкрепят ГЕРБ, затова и политическите анализатори вече прогнозират избори наесен, най-вероятно на 29 септември.

Според Лена Бориславова от ПП-ДБ обаче шансовете за кабинет са големи, защото ГЕРБ, ДПС и ИТН имат мнозинство. Същата теза разви и Георги Свиленски от БСП.

С твърдениято си обаче те вбесиха Слави Трифонов, който им отвърна през фейсбук и обясни, че е правил психопрофили на хиляди хора. Има някои индивиди, които вярват в това, което искат, и много трудно възприемат реалността. Тя не им харесва и те вярват в това, което искат да се случи. Това е малко налудничаво, но тези хора не са луди. Просто са леко изперкали, написа лидерът на ИТН.

По повод тъгата и оплакването на Борисов съпредседателят на ПП Кирил Петков пък разказа във фейсбук, че един от най-важните закони, за да си вземем парите от Европа по ПВУ, е за подаването на сигнали за корупция и злоупотреби. ГЕРБ искаха да бъде написан така, че да не засяга управлението на Борисов преди 2021 г. Но така не само не минава пред ЕК, не работи за българските граждани, написа той.

Други от От страната и света

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

Спасиха живота на гласа на "Биг Брадър" и "Стани богат" с 9-часова операция на сърцето

Животоспасяваща операция на сърцето е била направена по спешност наскоро на актьора Илия Георгиев. Наричат го "гласът" на риалити форматите у нас, защото озвучава зад кадър "Биг Брадър"

Калин Сърменов разкри схемата за точене на театри

Няма как за това да не са знаели в Министерството на културата, категоричен е директорът на Сатирата Всички знаем как се прави, но защо се мълчи, пита култовият актьор "Всички знаем как са се

Прокуратурата внесе искането за постоянен арест на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за постоянен арест на народния представител Джейхан Ибрямов. Това е станало около 10 часа. Очаква се съдът да насрочи заседанието по-късно днес

29 медицински сестри и акушерки получиха дипломи в сградата на Учредителното събрание

29 медицински сестри и акушерки от шестия випуск на Филиала на МУ - Варна във Велико Търново получиха своите дипломи На тържествената церемония присъстваха изпълнителният директор на МОБАЛ „Д-р

>