Маслеността на млякото и успоредник смутиха седмокласници на матурата (Обзор)

21.06.2024 21:30 Ярослава Прохазкова
Ученици влизат на изпит по математика в столичното 51-о училище. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
СНЕЖИНКА МАТАКИЕВА

Задачата за изчисляване на процент масленост на прясното мляко, както и изненадващ успоредник вместо традиционния триъгълник в последната, смутиха седмокласниците, които вчера се явиха на изпит от външното оценяване по математика.

Близо 60 000 тийнейджъри решаваха общо 23 задачи - 20 от тях бяха с избираем отговор и 3 - със свободен.

Не беше много лесно, но като че ли малко по-лесно от миналата година, коментира след изпита Каролина Крумова от столичното 18-о училище “Уилям Гладстон”, която иска да влезе в Испанската гимназия.

Вторият модул беше труден,

най-сложна беше 23-а задача с успоредника, каза Георги Сотиров, който иска да остане в 18-о, защото е хубаво училище и се изучава японски. Георги тренира джудо от 10 години и иска да има успехи в този спорт, затова го влече и японският.

Малко по-сложен беше вторият модул, потвърди и Виктор Велинов, който иска да бъде приет в 22-о училище с испански. На него вече не му се учи японски.

Беше сравнително лесно, особено първият модул, първата задача от втория беше малко по-сложна. Ако обаче си знаеш материала, може да се справиш, обясни пък Христина Христова.

След изпита седмокласниците масово се питаха колко дни им е излязъл отговорът от 22-а задача. В нея бригада дървосекачи планира да добива дървен материал от планински масив по 75 кубични метра на ден. В условието е обяснено колко добива в действителност, за да завърши по-рано от предвиденото, а материалът е повече. Първото подусловие е именно за колко време бригадата е планирала да добие дървения материал.

“Умерено трудна тема, много добре балансиран тест. Съотношението алгебра /геометрия/ елементи на вероятности в първата част е 6:3:1, както е според учебната програма.

Има за всеки по нещо -

задачи за четене с разбиране, както и за практическо приложение. Такива задачи са 30% от първата част и 33% от втората”, коментира Снежинка Матакиева, бивш експерт по математика в Министерството на образованието и науката, дългогодишен учител по математика и автор на учебници и сборници.

Според нея интересни са задачи 9 и 17 от първата част - все с приложимост в живота. В първата се пита колко килограма боя са необходими за боядисване на правоъгълна стена с размери 5 на 6 метра. Втората е тази за прясното мляко.

“Тази задача е препъникамък, защото в уроците по алгебра

не се акцентира на темата “Смеси и сплави”,

която засяга моделиране на уравнения. Но задачата е много интересна. Вече децата не биха могли да си задават въпроса за какво учим тази математика. Ето нейното приложение”, каза още Снежинка Матакиева.

Според нея и във втората част добре балансирани са алгебрата и геометрията. Препъникамък там е 23-а задача. В подточка “б” учениците могат да се подведат и да използват резултата от подточка “а”.

Други от Просветни

Поне 14% ръст на учителските заплати в бюджет 2025 (Обзор)

За първи път учебниците безплатни и след 7-и клас, вече са доставени До 14,5% може да стигне увеличението на учителските заплати догодина. Това обяви министър Галин Цоков

"Галъп": Няма нарушено доверие към учителите у нас

Нито остра тревожност, нито стабилно спокойствие сред обществото по отношение на потенциална пропаганда в училищата у нас. Българите са по-скоро разделени, а значими нива на несигурност

Зам.–министър връчи студентските книжки на отличниците в Медицинския университет в Пловдив

Зам.-министърът на здравеопазването Добромира Карева връчи студентските книжки на приетите с най-висок бал в Медицински университет-Пловдив. Това стана на откриването на учебната година

НСА награди студентите си - олимпийски шампиони, а министър Глушков откри академичната година

Министърът на младежта и спорта Георги Глушков беше специален гост на тържественото откриване на учебната 2024/2025 година в Национална спортна академия „Васил Левски"

Рая Назарян открива академичната година в УНСС

Председателят на Народното събрание Рая Назарян ще открие академичната 2024/2025 година в Университета за национално и световно стопанство на 17 септември, съобщават от пресцентъра на парламента

>