Европейско проучване: Не насилвайте децата да спят по 3-4 часа следобед

21.06.2024 18:52 Любомира Николаева

Според европейското проучване ToyBox само у нас в детските градини се стои по 3-4 часа в леглото. А нуждите от сън са индвидуални и трябва да има възможност за тихи занимания на будните. Лежането без нужда краде от игрите и е риск за пълнеене

България е втора в Централна Европа по разпространение на затлъстяването в резултат на стръмното му увеличаване сред децата. Затлъстелите са не просто пълнички, в категорията на пълничките влизат само децата с наднормено тегло. А затлъстелите са с максимално опасно за здравето свръхтегло. В тази група у нас са 6,4% от момичетата и 9,6% от момчетата. По надеждни научни данни 4 от 5 деца със затлъстяване остават опасно дебели и като възрастни с всички произтичащи от това здравословни проблеми. За тренда и ужасяващите му последици върху здравето предупреди по време на дискусия за затлъстяването проф. д-р Виолета Йотова, детски ендокринолог, професор по педиатрия към Медицинския университет във Варна, където оглавява Катедрата по педиатрия. Тя е и ръководител на българския екип, участвал в европейското проучване ToyBox, финансирано от Европейската комисия. Проектът се фокусира върху деца в предучилищна възраст, тъй като през тези години се развиват много от свързаните със здравето навици, психологически черти и физиологични процеси. Подробно е проследено как се хранят децата и колко време са в движение, като мярката е направена в крачки. В пълна сила за България е препоръката за промяна в практиката децата да бъдат в леглата си цял следобед. В интервала от 12 до 16 часа едно дете в градина у нас прави под 150 стъпки.

Отчита се и непрекъснато подмладяване на затлъстяването - виждаме го при все по-малки деца.

Псевдотуморът на мозъка е само едно от възможните брутални усложнения на свръхтеглото при децата. Причинява оток на мозъка в резултат на повишено налягане. Медицината го свързва с екстремното тегло или бързото напълняване. Само екипът на проф. Йотова е лекувал 4 такива деца през последната година.

Ако тенденцията на увеличаване на затлъстяването не се промени, ни очакват огромни здравни проблеми в личен и обществен план, но е изключително важно промяната да стане с комплексни мерки и без стигматизиране, каза проф. Йотова.

Според актуално проучване свръхтеглото допринася за 30% от случаите на инфаркт и инсулт, за 85% от случаите на диабет и за 40% от случаите на артрит. Затлъстяването се приема и като причина за най-малко 13 различни вида рак и вероятно е пряко отговорно за най-малко 200 000 нови случая на рак годишно в целия европейски регион, като тази цифра ще нарасне още повече през следващите години.

Генерално причината за затлъстяване на децата днес е, че растат в среда, която все повече ги затруднява да се хранят здравословно и да бъдат активни.

Основната цел на ToyBox е да насърчи консумацията на вода (5-6 чаши на ден), здравословната балансирана и в нормални количества диета, физическата активност и да стимулира ограничаване на продължителното седене. Тези фактори са били разпознати като ключови поведения, свързани със затлъстяването в ранна възраст.

Според препоръките в изследването за затлъстяването в предучилищна възраст децата на 3-4 г. трябва да правят 11 500 крачки за деня или повече. В делнични дни това се случва едва за 1/3 от малките българчета. “Този резултат може би отчасти се дължи на дългото време за следобеден сън, който е предвиден в програмата на детската градина”, отчита проучването. Звучи правдоподобно, като се вземе предвид, че следобед между 12 и 16 часа в градините изследователите са отчели едва по 145 крачки на дете.

Само у нас го има това: всички деца да бъдат слагани в леглата за 3-4 часа непосредствено след обяда. И една леля започва да шъшка. А потребността от тази почивка е индивидуална - някои може да спят през цялото време. За други да е достатъчен час или половин. За тях в държавите с добри практики се осигурява възможност за тихи занимания, обясни проф. Йотова.

Педиатрите отчитат добър ефект, когато семейството и детската градина планират гъвкаво времето за игри и активност. За децата в начална предучилищна възраст се препоръчват 10-13 часа сън, ограничаване до час на времето за телевизия и други екрани, поне 3 часа физическа активност, от които 60 минути да са в интензивни дейности. Доказано е, че за детето липсата на личен успех е най-важната причина да се откаже от определена игра. Ако детето не може да се справи, дейност няма да му бъде забавна. За включване на всички деца е подходящо да се подбират несъстезателни, забавни дейности с ниска до средна интензивност.

Други от Докторе кажи

Проф. Тодор Кантарджиев: Холерата не е никаква опасност за здравеопазването ни

Вносни случаи ще има и има, каза вирусологът В България беше регистриран първи случай на холера - заболяване, което не се беше появявало повече от век в нашата страна

Учени: За сухи очи смехът е също толкова ефективен, колкото и капките

Отдавна е известно, че смехът е най-доброто лекарство -  сега обаче се оказва, че това важи дори за очите. Проучване установи, че смехът може да бъде също толкова ефективен, колкото и капките

5-те ценни минути, в които може да спасите човек - как?

60 000 българи всяка година срещу 90 лв. преминават през 5-те вида курсове на БЧК Освен кандидат-шофьори и полицаи обаче по света е задължително и учители и детегледачки да знаят какво да правят при

103 г. след последния внос на холера у нас: мъж си дойде болен от Индия (Обзор)

103 години след последния случай на холера в България здравното министерство съобщи вчера за нов случай. Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по

Кои изследвания плаща здравната каса за децата и учениците (Видео, снимки)

С наближаването на новата учебна година голяма част от родителите е необходимо да получат документи, свързани със здравословното състояние на децата им – здравнопрофилактична карта, контактна бележка

>