Проф. Ива Христова: Най-често маймунската шарка се предава по полов път сред хомосексуалисти, но ако обривът е по лицето, заразата става и при гушкане

21.06.2024 15:15 Константина Костова
Проф. Ива Христова СНИМКА: Велислав Николов

Вирусът започва като грип - с висока температура, главоболие, може да има кашлица, хрема, гадене, повръщане. Обривът се появява, на втория ден, обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

- Проф. Христова, в началото на седмицата бе регистриран първият случай на маймунска шарка за годината. Повод за притеснение ли е това?

- Не, няма повод за притеснение. Дори в пика на заболяването, който бе през 2022 година, имахме само шест доказани случая. Това, разбира се, е върхът на айсберга, вероятно случаите са доста повече. Маймунската вариола не е заболяване с висок контагиозен индекс, тоест то може да се предава между хората, но един човек на практика не може да зарази много хора. При респираторните вируси един болен може да зарази безброй много хора, но при това заболяване разпространението е силно ограничено. Много е видим обривът и е много ясно какво трябва да се избягва. Около половината от заболелите са хора със СПИН, тоест хора с нарушен имунитет и над 90% може би са хомосексуалисти. За останалите хора рискът е минимален.

- Случаят на маймунска вариола е регистриран при мъж, който не е пътувал в чужбина и не дава данни за сексуални контакти през последния месец. Има ли повече информация?

- Нямаме повече данни. Заболяването е протекло леко, пациентът е добре и не се налага хоспитализация. Много разумно се е самокарантинирал, след като диагнозата му е излязла. Не е станал източник на заразяване. В момента се възстановява.

Поначало майнунската шарка не е тежко заболяване. Макар да е родствен вирус на вариолата, е много по-леко заболяване. В тази група са и кравешката вариола и още много други. Болестта е доказана при маймуни преди няколко десетилетия. След това трудно, но все пак започва да циркулира и между хората. Действително през 2022 г. се наблюдаваше нещо невиждано.

- Да, оттогава са изминали две години и вероятно повечето читатели на “24 часа” са запознати с първоначалните симптоми, но може ли накратко да ги опишете.

- Започва неспецифично, както повечето вирусни заболявания - с висока температура и общо неразположение. Тоест има грипоподобно начало, при което има главоболие, може да има кашлица, хрема, гадене, повръщане. Много характерни са подутите лимфни възли и болката в тях. На втория, третия ден се появява обривът.

Обривът е с малки пъпки върху зачервена основа. След няколко дни се оформя мехурче в пъпката. В началото е пълно с бистра течност, но след няколко дни става гной. След това пъпките се спукват. Гнойта е изключително заразна. Оформя се коричка, след това тя пада и понякога може да остане белег. По подобие на варицелата е.

- Има твърдения, които по-късно бяха отхвърлени, че болен може да зарази домашния си любимец. Какво мислите?

- Не, няма да заразим котки или кучета. Може да заразим обаче всички близки при директен контакт. Ако обривът е на лицето, заразата може да се предаде при гушкане. Но той най-често е около гениталиите. Заразяването е най-често по полов път и затова се появява там.

- Има ли ваксина в България срещу маймунската вариола?

- Не, нямаме. Смята се, че ваксината за вариола дава кръстосан имунитет, само че ваксини вече няма, тъй като вариолата изчезна. Добре е да се знае, че не е тежко заболяване, нито широко разпространено, че да се препоръчва масово ваксиниране.

- Вирусът има два вида - Clade I и Clade II. Смъртността при първия вариант е по-висока. Ясно ли е в България досега кой от видовете се среща.

- Да, при Clade I смъртността е по-висока, но всички изследвани случаи досега у нас са били с втория вариант. Той е по-лекият.

- Тази година кърлежите се активизираха по-рано заради топлото време. Приключва ли пикът им и има ли много пациенти с лаймска болест?

- Сега им е пикът, когато се затопли и все още е влажно. Когато стане много сухо, активността им ще намалее. В момента са в пролетния си пик и той обикновено е по-висок от есенния. Кърлежи има много, и при това са гладни. Атакуват много бързо, те се привличат от нашия въглероден двуокис и топлината, които отделяме. Когато сме на пикник, на пейка в парка или на вилата, кърлежите много бързичко тичат към нас. Така че са си активни. Съответно броят случаи с лаймска болест се покачва, но трябва да направим уговорката, че регистрацията е силно непълна. Лаймската болест в ранния си стадий не създава проблеми на хората. Зачервяването не боли, не сърби, а си расте. Не се търси лекарска помощ, не се разпознава и съответно не се регистрира. Има под 100 случая регистрирани официално. Болните със сигурност са в пъти повече. Така или иначе, сега е пикът. Освен лаймската болест има марсилска треска. Тя е само в Южна България, от Стара планина надолу и по морето, тоест областите Варна и Добрич.

-"Мистериозна бактерия" трови хора в Русия. Над 120 души са потърсили медицинска помощ, а най-малко 30 са в интензивно отделение. Всички са със симптоми на ботулизъм. Какво още трябва да знаем за тази бактерия?

- Няма нищо мистериозно. Има неоткрита етиология, иначе няма никаква мистериозност. Няма нови патогени, имаме нормалните бактерии и чревни вируси, които лятото се активизират. От Русия нямаме много информация и не знаем какво става, но сред нашите пациенти няма нищо мистериозно до момента. Разпространяват се нормалните за сезона вируси.

Други от Интервюта

Николай Цветанов: Ако ви обещават да платят битова сметка при вземане на кредит, най-вероятно е измама

Най-често подвеждат с премълчаване на такси, заради които длъжникът накрая трябва да върне изненадващо голяма сума, казва председателят на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране - Защо  стана

Албена Павлова и Емил Марков: Любовта ни е от втори поглед, но е непоколебима и до днес

24 x 24 е новата ни рубрика, с която "24 часа" влиза не само в 2024 година, но и в дълбоките, понякога спокойни, друг път бурни води на човешките отношения

Доц. Михаил Груев: От кражби на кокошки и часовници до прегазени от съветски камиони - така е действала Червената армия у нас

9 септември е класически военно- политически преврат, повечето партизани са разбрали, че са "взели" властта, 2-3 дни по-късно, когато полицията ги издирва, за да им предаде оръжието си

Проф. Галин Цоков: Задачи за редактиране и финансова грамотност, това ще повиши резултата ни на PISA

Пробен тест за входно ниво по природни науки ще се проведе след месец за 9-класниците, казва министърът на образованието и науката Още акценти от интервюто: Учителите ще се проверяват дали са под

Александър Сабанов: В Силистра работим за създаване на индустриална зона с висока добавена стойност

Тази година се справихме по-добре с комарите - започнахме ларвицидно третиране още през март-април, после пръскахме регулярно и популацията бе в пъти по-малка

>