Кметът на Войнягово на прицел и за злоупотреба с 20 000 лева, оставиха го в ареста (Снимки)

21.06.2024 14:50 Никола Михайлов
Тодор Танковски влезе с белезници в съдебната зала.
Охраната води кмета на Войнягово в съда в Карлово.
Управникът вече има пробации.

Болестно състояние е зависимостта му към хазарта.

Това обяви Гънчо Гънчев, адвокатът на кмета на Войнягово Тодор Танковски, който влезе с белезници и под охрана в съдебната зала на Карловския районен съд.  31-годишния управник е обвинен за кражба на печка от пенсионерския клуб в селото.

"Разговарях с моя доверител, той е наясно, че е развил зависимост, която му пречи. Предложих му да го свържа с организации, за да се лекува и да се превърне в нормален член на нашето общество", заяви защитникът.

 Танковски има 3 предишни осъждания. Сега младият кмет е обвинен в кражбата на камина и част от свързващите елементи за парна инсталация от местния пенсионерски клуб на обща стойност 246 лв. Според хората в селото продал печката за 80 лв., които проиграл на комар. Срещу него има и висящо наказателно производство, по което обаче все още не е обвиняем. То е по сигнал за злоупотреба със средства на община Карлово в размер на 20 000 лв.

Кражбата на печката е извършена на 17 юни. 2 дни по-късно Танковски беше арестуван, а вчера прокуратурата му повдигна обвинение и поиска постоянното му задържане.

Пред съда в Карлово прокурорът Румен Иванов съобщи, че кмета го заплашват до 10 г. затвор, ако бъде признат за виновен. "Ако остане на свобода, съществува реална опасност да извърши друго престъпление, защото е осъждан 3 пъти и това не го е превъзпитало", посочи прокурорът. Иванов добави, че Танковски е действал изключително дръзко, тъй като си е позволил да задигне печката на пенсионерския клуб въпреки поста, който заема.

 "Доверителят ми е кмет, на предишните избори е избран за 3-и път с огромно мнозинство, явно си върши съвестно работата", каза защитникът. Според него 31-годишният управник е съдействал изцяло на разследващите и си е признал всичко пред тях. "Той не е женен, няма деца, но има двама възрастни родители, за които се грижи. Баща му е на легло, майка му също е в тежко състояние", добави Гънчев и поиска от съда да пусне Танковски под гаранция в размер на 500 до 1000 лв.

Самият кмет няколко пъти съжали за стореното в хода на заседанието и също поиска по-лека мярка. "Никога повече няма да си позволя да наруша какъвто и да е закон", зарече се той. Въпреки обещанията му съдия Анна Георгиева прецени, че няма как да го пусне от ареста.

"Реалната опасност да извърши друго престъпление се извежда на първо място от съдебното му минало. Две от осъжданията му са за престъпления срещу правосъдието, а третото - срещу собствеността. Отчита се и начинът на извършване на деянието. Това са едни добре обмислени предварително подготвени действия за придобиване на вещта", каза тя. В мотивите за решението си тя посочи и висящото дело. Зависимостта от хазарта също не трогна съдията, която остави кмета зад решетките.

Решението на Районния съд в Карлово подлежи на обжалване пред Окръжния в Пловдив. След заседанието адвокат Гънчев обясни пред "24 часа", че не планира да се възползва от това право, а ще опита да сключи споразумение с прокуратурата.

Други от Регион

Николай Славеев разплака учители и родители с "Петко льо, капитанине" в село Труд (Видео, снимки)

Училището стартира годината след мащабен ремонт Народният изпълнител Николай Славеев накара учители и родители да настръхнат с песента "Петко льо, капитанине" в пловдивското село Труд

Четирима пребиха 21-годишен, засякъл ги с автомобил в Смолян

Четирима души се нахвърлили и пребили 21-годишен мъж, защото ги засякъл с автомобила си на централния булевард „България" в Смолян. Инцидентът е станал пред денонощен магазин

74-годишен дрогиран водач блъсна жена на пешеходна пътека в Сопот

Дачия удари момче на 12 на колело в Ръжево Конаре Пешеходка е в болница след катастрофа вчера в Сопот. Около 16,10 ч. в Районното в Карлово постъпила информация, че на ул

Версия за разбития самолет - грешка в командването, но ще се доказва трудно

Прокурор Христо Анчев не очаква съдействие от шефовете на загиналите пилоти По трудния начин ще бъде доказвана третата версия - грешка в командването, която се появи за катастрофата

Издирват жена, последно е забелязана да се движи пеша по пътя Пазарджик - Пловдив

Издирват жена, изчезнала в неделя по обяд. Апелът е отправен в социалните мрежи от дъщеря й Никол Делиева.  Жената се казва Яна, облечена е в розов екип

>