Фондовата борса предлага нова услуга за по-бърз и по-сигурен вариант за къси продажби

21.06.2024 10:33 Румяна Денчева

Специална платформа ще среща тези, които дават под наем акции, и онези, които ги предлагат

 Всички инвеститори на фондовата борса, както физически, така и юридически лица, регистрирани на нея,  вече могат да си наемат  или отдават назаем  акции. Българската фондова борса и Централният депозитар предлагат такава услуга. За целта работи нова платформа, която ще среща заемодател и заемополучател. 

  “Пред всеки  човек, който инвестира на капиталовия пазар,  има две възможности -  първата е да купиш акция и да чакаш цената ѝ да расте, а втората -  да я продадеш, очаквайки  цената ѝ да падне.

Ако очакваш с по-голяма вероятност второто, т.е. падане на цената, изходът са т.нар. къси продажби.  При тази опция  е необходимо да  заемем тази акция с идеята, че искаме бързо да я продадем. Намираме кой да ни даде акция назаем,

плащаме лихва за периода на наемането ѝ

и ако се сбъдне  предвиждането ни, че цената ще падне, продаваме я и от цялата операция сме на печалба. А другата страна, тази на отдаващите акции под наем,  също печели - доход от това, че са дали възможност на други да спечелят”, обясни механизма на новата услуга специално за “24 часа” Петър Кемалов, директор “Корпоративно развитие” към Българска фондова борса. Така

всички инвеститори могат да са спокойни

- и даващите под наем акции, и взелите под наем. 

Борсата и Централният депозитар гарантират извършването на тези операции, които ще се извършват на специализираната платформа със стандартизирани договори.

“Получателят на акциите ще ги обезпечи с определени парични средства, които ще се управляват от Централния депозитар. Тези средства  са гаранция, че заемодателят на акции ще получи компенсация, ако по някаква причина операцията  по възстановяването на наетите ценни книжа  се окаже неуспешна.

В правилата са предвидени и допълнителни  възможности за защита на инвеститорите - ако например прецени, че неговите права са под риск, той може да изиска предварително прекратяване на договора”, сподели Кемалов. 

“Това е по-бърз, по-евтин и по-безрисков вариант за борсови вложения. Размерът на лихвата се определя между договарящите се страни, а

таксата е в поносими размери

Например за договор за заемане на акции до 30 000 лв., таксата е 9 лв., а за по-големите договори тя се определя като процент от сумата”, каза той.  

Новата услуга осигурява за пазара акции,  дори когато пуснатите емисии са изкупени и нови не се готвят скоро, или за компании, които са нови и все още набират капитал.

Възможността за извършване на подобни къси продажби и в момента съществува, но заемането на ценни книжа става предимно извънборсово. Създаването на нова платформа за целта трябва да улесни този вид сделки.

“Ценим доброто партньорство с БФБ и вярваме, че платформата ще бъде припозната и използвана активно от своя старт”, заяви Васил Големански, изпълнителен директор на Централния депозитар.

“Нашата цел е чрез познатата и надеждна инфраструктура на борсата и на Централния депозитар да намалим риска при заемане на финансови инструменти”, обясни шефът на БФБ доц. д-р Маню Моравенов.

Други от От страната и света

Еколози, местни и прокуратурата срещу завода на Гайтански до Павликени, щял да мърси почвата и водата (Обзор)

ВАС гледа делото и ще се произнесе вероятно след повече от месец Екозащитници, граждани и прокуратурата се обединиха срещу изграждането на завода за боклук край павликенското с

Няма да махат командири заради падналия самолет, първо чакат експертизи (Обзор)

Радев избухна: Самозванци, които не са рискували живота си за България, манипулират Пеевски продължава да им иска оставките, “ако в тях е останало воинско достойнство” Черната кутия на учебния

Земетресение със сила 4,1 удари Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 4,1 по Рихтер беше регистрирано днес окръг Тунджели, Източна Турция, съобщи правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД)

Васил Терзиев: Отделихме рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти

Рекорден бюджет от 5 300 000 лева за граждански проекти е отделила Столична община, написа кметът на София Васил Терзиев в профила си във Фейсбук. „Независимо дали имате предложение за нова детска

Институции в Русе обсъдиха мерки за намаляване на трафика на ГКПП Дунав мост

Предлагане на мерки за регулиране нормалното изчакване и преминаване на тежкотоварните автомобили през ГППК „Дунав мост - Русе/Гюргево", без да се допуска образуването на опашки от неправомерно

>