Формулата на успеха по математика: талант, добри учители и много работа

21.06.2024 07:30
Софийската математическа гимназия
Първа частна математическа гимназия
АНТОАН ТОНЕВ
ЕКАТЕРИНА ИЛИЕВА
ЕЛЕОНОРА ПАВЛОВА
МИЛЕНА АНДОНОВА

Днес близо 60 000 момичета и момчета са на изпит - в топ 5 сред държавните училища блести с впечатляващ успех след 7-и клас Първа частна математическа гимназия в София

Каква е формулата за успех на изпит по математика след 7-и клас, на който днес ще се явят близо 60 хиляди момичета и момчета.

Според директорите на училищата в топ 5 по резултати на външното оценяване по този предмет формулата е подбор на талантливи ученици, учители вдъхновители и много работа.

Винаги в челото на класацията - първа или втора, е държавната Софийска математическа гимназия.

Високи изисквания и подходяща методика! Така обяснява високите резултати на Първа частна математическа гимназия в София директорката Мария Бозаджийска. Елитното училище е трето и през 2023, и през 2022 г. на изпита след 7-и клас. Учениците и родителите го избират, защото дава подготовка на световно ниво, а възпитаниците носят медали от национални и международни олимпиади по математика и физика.

За Мария Бозаджийска шестиците идват след качествен подбор на петокласниците, но и заради непрекъснатото усъвършенстване на учителите.

В Математическата гимназия “Д-р Петър Берон”, емблема на Варна, не се влиза лесно - в прием за 5-и клас участват само деца, преминали през 3 математически състезания през годината, обяснява директорката Елеонора Павлова. През 2023 г. от 500 участници в тези състезания едва 163 подават документи за “Д-р Петър Берон”. От тях влизат 79 в 3 паралелки.

“Екипът ни е силен, учители и родители са много мотивирани - заедно правим така, че децата да реализират най-доброто от себе си и да постигнат най-високи резултати на входа в 8-и клас, обяснява Елеонора Павлова. Тя описва своите ученици като “състезателен тип”, държат на изявата. Във Варненската математическа гимназия има иновация, свързана със социалната и емоционалната интелигентност, за да могат децата да се справят със загубата и да преживяват успеха по правилния начин, защото не е лесно, когато си толкова малък. Двама от най-младите преподаватели са бивши възпитаници на “Д-р Петър Берон”, върнали се веднага след университета.

В Пловдивската математическа гимназия през 2023 г. за 5-и клас са кандидатствали 114 деца за 52 места. Приети са 54 заради две двойки близнаци. И за директорката Веселина Карапеева високите резултати идват с труд и постоянство от учители, деца и помощ от родителите.

“При нас учениците от 5-и и 7-и клас започват учебната година на 1 септември. През тези първи 14 дни те се занимават със занятия по иновации, тъй като сме иновативно училище”, допълва Карапеева. В училището има групи по интереси за участие в олимпиади и националното външно оценяване.

Математическата гимназия в Бургас е едно от училищата - гордост за града. Възпитаниците на ПМГ “Акад. Никола Обрешков” са в челните места на национални и международни олимпиади не само по математика, а някои по 4 предмета наведнъж.

“В училището е създадена много добра среда, което мотивира децата да кандидатстват при нас с ясното съзнание, че това е много добро място за трупане на знания и развитие”, казва директорката Милена Андонова. За едно място се конкурират по 3 деца след 4-и клас. В бургаското училище успяват да ги задържат и след 7-и глас. Освен математика се преподават роботика, информационни технологии, софтуер и хардуер. Бургас редовно праща ученици в азиатски олимпиади по математика, за да изграждат психика на състезатели, сверявайки часовника с най-добрите в света.

“Освен грамотите за отличниците има и стипендии, които училищното настоятелство осигурява от спонсори”, обяснява Андонова. За миналата година стипендианти са 99 деца.

Други от Просветни

Днес отбелязваме международния ден на учителите

Днес отбелязваме международния ден на учителите, като по случай празника министърът на образованието поздрави всички учители. "Днешният празник е още един повод да изразим признателността си за Вашия

Шестокласници показаха на Галин Цоков изработени от тях игри с изкуствен интелект

Отгатване на произволно намислено число, проверка на знанията за разположението и структурата на планетите, характерни особености на различни дървесни видове

Министър Цоков награди 50 учители за успешни практики в интеграцията на деца от уязвими групи

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков награди 50 учители за разработени успешни практики за образователната интеграция и приобщаването на деца и ученици от уязвими групи

Александра обори теорията на Келвин, откритието й ще е в полза на корабостроенето

Ученичката от Националната природо-математическа гимназия спечели европейския конкурс за млади учени, чакат я на Нобеловата седмица в Стокхолм и на най-големия научен панаир в САЩ Искам да изследвам

Министър Цоков откри форум на педагози от 4 балкански университета

Разработва се Национална програма "Развитие на научните изследвания и иновации в българското предучилищно и училищно образование", в която ще участват учени от университетите

>