Рая Назарян напът да е новият служебен премиер (Обзор)

20.06.2024 23:00 Весела Бачева
Рая Назарян е на най-високия пост в държавата.
Рая Назарян ще има 7 заместници - по един от всяка парламентарна група. Така на председателската трибуна сядат Цончо Ганев, Андрей Чорбанов, Йордан Цонев, Росица Кирова, Виктория Василева и Драгомир Стойнев (от ляво на дясно). Атанас Атанасов не е на снимката.

Ние сме на избори. Въпросът е чисто технологичен - да изберем председател на парламента, за да ни изпрати на избори.

Това обяви Бойко Борисов в кулоарите на парламента сутринта на втория ден от свикването му и при ситуацията на блокаж - да не може да се излъчи шеф.

60 минути по-късно, след две поискани почивки ситуацията се развърза и председателят бе избран. А той влиза в кратката листа за избор на служебен премиер, определена с конституционните промени.

Именно такава хипотеза за Рая Назарян е била вече обсъждана в тесен кръг около Борисов, твърдят запознати

Тя оглави 50-ото народно събрание със 131 гласа - към тези от ГЕРБ и ДПС се присъединиха хората на Слави Трифонов. А

Борисов му благодари

Бързият избор на юристката обаче не даде надежди и за кабинет, или поне не така звучаха посланията на политиците.

“Има такъв народ” обясниха, че решили да подкрепят всички кандидатури само и само събранието да заработи и да се завърти рулетката с мандатите. Първо Тошко Йорданов от трибуната, а после и Слави Трифонов (за втори пореден ден) във фейсбук поиска третия мандат за ИТН, за да направят експертен кабинет.

Иначе при гласуването не стана точно така - да подкрепят всички кандидати за шеф. Не гласуваха за Виктория Василева - партийна строителка на “Величие”. Преди тя бе при Слави, от името на партията му беше и зам.-председател на парламента преди 2 години.

Борисов отново разви тезата, че е трябвало ПП-ДБ да направят жест в името на евро-атлантизма. Пратил в една от почивките Деница Сачева и Теменужка Петкова да помолят Кирил Петков и Асен Василев за подкрепа, но 36 от групата гласуваха “против” Назарян.

Д-р Александър Симидчиев обаче се отцепи, като се въздържа, а

лидерите на ДБ пропуснаха вота

Атанас Атанасов отсъстваше - вдигнал кръвно в жегата, а Христо Иванов подаде оставка като депутат, както се бе зарекъл.

Веднага след вота за Назарян заваля хейт към ИТН в социалните мрежи и в парламента. Затова и Борисов благодари на Слави за смелостта да обере негатива, за да може да стартира работата на Народното събрание.

“Малкото ДПС, най-накрая използваха Трифонов за това, за което беше създаден”, атакува Кирил Петков. А акад. Николай Денков обясни, че Назарян била защитник на санкционираните по “Магнитски”.

38-годишната шефка на юбилейния парламент е от Варна.

Завършила е право в УНСС

Започва в адвокатската кантора на Менко Менков, представлявал Бойко Борисов в делата му за клевета срещу политически опоненти, както и при ареста на лидера на ГЕРБ. Днес вече има собствена кантора в съдружие с Тервел Георгиев, който също стана депутат от ГЕРБ. Тя е защитавала като адвокат съпартийците си Делян Добрев и Тома Биков.

Нависоко в партийната листа се изстреля преди 2 г. - второ място в софийския 24-и район, и бе представена от Борисов като едно от новите лица, с които отговарят на “умните и красивите”. Обяви я за форлойфера на ГЕРБ в съдебната реформа. В групата пък се изстреля след напускането на шефката ѝ Десислава Атанасова, за да стане конституционен съдия - тогава Борисов сам пое председателския пост, а Назарян стана зам.-шефка заедно с Теменужка Петкова и Деница Сачева. Трите са в преговорния екип на ГЕРБ.

Въпросителната около хипотезата Назарян да е следващият служебен премиер е иска ли Борисов да се лиши от нея като кандидат за депутат наесен. Казусът

може ли шефът на НС да е едновременно служебен премиер и кандидат-депутат

на предсрочните избори изникна и през март, когато Росен Желязков още не беше свален.

Депутати от ПП-ДБ тогава твърдяха, че няма никакъв проблем той да е и премиер, и кандидат за депутат, както това се е случвало с действащи министри досега. Редовните министри обаче излизат в отпуск за предизборната кампания, докато при служебен премиер няма как - той е избран с конкретния мандат да организира вота, контрират юристи.

Всичко, което не е забранено, е разрешено, казват пък други.

Отново най-силният глас срещу нови избори наесен се оказа този на Делян Пеевски. Нека всички колеги

да излязат от транса, да разберат, че рушим

държавата Да бъдем отговорни към хората. Парламентът трябва да тръгне, призова преди решаващото гласуване.

Дали ще има, дали няма правителство, е тема след това (...) Има първи, втори и трети мандат. Ако не се случи - има избори. Нека си извървим нещата, да се опитаме да направим едно нормално, евро-атлантическо правителство, да запазим пътя на България, да не я подарим на Путин”, настоя лидерът на ДПС и пак предупреди, че няма да се появи спасител. “Помнете - ако не го направим, подаряваме България на Путин", заяви Пеевски.

Председателят на “Величие” Николай Марков пък не можа да се включи във вота на групата си против Рая, защото заради закъснението си в сряда още не бе положил депутатска клетва. А се забавил, защото по думите му бил изнудван от 3 партии с компромати, за да подкрепят юристката. Ставало дума за записи на лидера му Ивелин Михайлов от Историческия парк.

Други от От страната и света

ТЕСТ: Колко сте контролиращи?

1. Как се чувствате, когато в дадена ситуация не сте вие, който/която командва? а) Ужасно! Изобщо не ми харесва да завися от решенията на други хора. б) Зависи за какво става дума

Рая Назарян седна на стан на Самоводската чаршия във Велико Търново

История, култура, занаяти, традиции и обичаи - всичко това е Велико Търново! Старата столица пази магията на българския дух! В това се увери и председателят на Народното събрание Рая Назарян на

Кола катастрофира в София, шофьорът е в болница

Автомобил е самокатастрофирал тази вечер на столичните булеварди „Тодор Александров" и "Константин Величков". Сигнал е подаден в 22:10 часа. Веднага е изпратен екип

Захарова: Русия няма да участва във втората среща за мир в Украйна

Русия няма да участва в продължението на организираната от Швейцария през юни "среща на върха" за мир в Украйна, защото целият процес е измама, каза говорителят на Министерството на външните работи в

Никола Барбутов: София ще привлича дигитални номади и ще развива конгресен туризъм

Ретротрамвай до Халите ще бъде превърнат в туристически център. Древна Сердика оживява дигитално, за да разказва хилядолетната история на града. София е една от малкото столици в света

>