Не променят движението при НДК – съдът спрял само продължаване на промените (Обзор)

20.06.2024 21:45 Цветелина Стефанова
Един от протестите на гражданите срещу новата организация на движение.

Столичната община да прекрати новата организация на движение по бул. “Витоша”, бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Фритьоф Нансен”. Това реши окончателно Върховният административен съд (ВАС).

Промените бяха въведени покрай великденските празници и предизвикаха протести.

“Не е налице законова норма или административен акт, въз основа на който се извършват фактическите действия, поради което същите са лишени от основание и правилно съдът е разпоредил тяхното прекратяване”, отбелязват върховните магистрати в мотивите си. Те визират решението на първа инстанция - на софийския административен съд, който върна промените, но общината обжалва.

От ВАС посочват, че към момента на извършваните фактически действия по новата организация на движението периодът на действие на Генералния план на Столичната община е изтекъл, следователно няма действащ план. Това на практика не връща старото положение.

Решението на ВАС нито отменя новата, нито

връща старата организация в центъра. То спира въвеждането на новата организация с един мотив - София няма Генерален план за организация на движението.

Такъв план обаче няма още от 2017 г., което прави всички въведени през последните 7 г. организации незаконни, включително и старата по “Патриарха”, защото е въведена през 2019-а. Това обясни зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов. Той е подготвил временна организация на движението, по която

да се довърши пътната маркировка

и светофарната уредба да заработи по новия начин. Като временна организация тя не подлежи на обжалване в съда. Разликата е, че маркировката ще бъде червена, каквато е при ремонтиращо се трасе.

Всяка улица след 2017 г. в София  е незаконна

Това поставя бомба, защото ще може да се отменя, обясни лидерът на съветниците от ПП-ДБ-СС Борис Бонев.

Реално обаче това не е така, защото решението е на конкретен състав на съда, което не означава, че същото тълкование ще има друг състав.

Между 6 месеца и година ще се прави нов генерален план

От СДВР казаха, че няма как да разпоредят връщането на старата организация на движение, тъй като не е в правомощията им. Те обаче ще изпратят писмо до Столичната община. В него ще цитират решението на съда, че старата организация трябва да се върне. В случай че това не стане, СДВР ще състави акт или на кмета Васил Терзиев, или на зам.-кмета по транспорта.

Оставките и на двамата поискаха от ГЕРБ. Те развяват нацапаното си бельо в момента и плашат с тази смрад цялата държава. Това е нелепо!

Всичко е незаконно от Дуранкулак до Петрич, защото не им мина тъпотията

на бул. “Патриарх Евтимий”, заяви съветникът Прошко Прошков.

“Арогантното високомерие и самонадеяността им струват на столичани над милион лева. Управлението на София не е училище за ентусиазирани начинаещи момчета, които си правят експерименти на гърба на близо два милиона души в града. Те са избрани, за да работят така, че да улесняват живота на гражданите, а не да го затрудняват и възпрепятстват”, коментира шефът на траспортната комисия Иван Таков.

“Два месеца слушах как аз съм била псевдоексперт и нищо не разбирам, пришиваха сдружението към политически партии, защото на тези неграмотни и некомпетентни хора, които сега управляват общината, просто не им изнасяше да си признаят, че са нарушили закона”, обясни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политик, който даде казуса на съда.

Други от От страната и света

Само в "24 часа" на 22 октомври - Гроздето супер заради жега + суша, но виното 10% по-скъпо

Само в "24 часа" на 22 октомври четете: Купуват по-малко бензинови коли, но качват цени, за да стигнат тези на ток За производителите на автомобили в Европа предстои "Есен на ужаса"

Как да се справяте с колега самохвалко и защо това е пасивно-агресивно поведение

Не му бъдете възхитена публика и ще го лишите от най-голямото му удоволствие "Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие

Зарязани мъже отвличат, бият и плашат с убийство своите бивши

От август 2023-а тези случаи също са домашно насилие Жена е отвлечена и жестоко пребита от бившия си приятел. Друга е избягала след месеци тормоз, но насилникът я намерил в съседен град и я

Български астронавт на хоризонта след посещение на шефа на НАСА у нас

В миналото смятаха Бил Нелсън за сенатор "сухар", а той провокира Златния век на космическите изследвания Харизматичният лидер призова студентите да учат здраво, да участват в изследвания

Агония по делото за прегазения Филип: Свидетели отказват, водят принудително петима в съда

От "Ангели на пътя" се срещнаха с вътрешния министър Атанас Илков преди делото, той обеща повече контрол, глоби и лаборатории Когато стигнахме до автомобила, блъснал момчето

>