Румен Радев: Борбата за върховенството на правото е борба за развитието на България

20.06.2024 18:25
Румен Радев на среща с представители на Съюза на съдиите в България Снимка: Прессекретариата на президентството

Борбата за върховенството на правото е борба за начина, по който да се развива България. Тя е дълг на всяка отговорна институция, на професионалната юридическа общност и на обществото. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на Съюза на съдиите в България, която се проведе днес на „Дондуков" 2 по инициатива на професионалната организация, съобщи прессекретариата на президентството.

По време на срещата от Съюза на съдиите поставиха редица въпроси, свързани с реформата в системата на правосъдието, начините, по които се определя кадровото развитие на магистратите и ефективното взаимодействие между институциите. Президентът подчерта необходимостта от връщането на общественото внимание върху значението на реформата в българското правосъдие и изрази съжаление, че в 49-то Народно събрание темата беше използвана като параван за прокарването на различни спорни промени в Конституцията.

Ефективността на разследванията и проверките във връзка с мрежата за влияние на Мартин Божанов-Нотариуса е показател за състоянието на системата на правосъдието, бе общата позиция на участниците в срещата. Президентът Радев припомни, че многократно е поставял въпроса за разкриване не само на извършителите на убийството на Божанов, но и на поръчителите и кукловодите, както и на престъпните зависимости между политика и правосъдие. Румен Радев напомни и за думите си, че обществото ни или ще разкъса мрежата, в която мафията го е оплела, или тази мрежа ще задуши държавата. Обща бе и позицията, че прекратяването на дейността на временната комисия за проверка на дейността на Мартин Божанов в предишното Народно събрание, не трябва да води до отслабване на обществения натиск и на институционалните усилия за разкриването на този ключов за бъдещето на българското правосъдие случай.

Други от От страната и света

Проливен дъжд наводни Перник (Видео)

Проливният дъжд в съботния следобед наводни Перник. Това стана ясно от видеа в социалните мрежи. За Перник и областта за днес е обявен жълт код за обилни валежи

Тир се обърна на Околовръстното шосе в София (Видео, снимки)

Тир се обърна на Околовръстното на София в посока "Ботевградско шосе", преди разклона.  Кадри от инцидента бяха разпространени във фейсбук групата „Катастрофи в София"

Димитър Ганев, "Тренд": Няма да има изненади на предстоящия вот

Няма да има изненади на предстоящия вот на 27 октомври. Това заяви  политологът от „Тренд" Димитър Ганев по "Нова". По думите му електоралната периферия – избирателите

38-годишна шофьорка причинила мелето по пътя Карнобат-Айтос, сред ранените са двете й деца (Снимки)

38-годишна шофьорка е причинила челната катастрофа по пътя Карнобат-Айтос днес следобед, при която пострадаха петима, съобщават от Областната дирекция на МВР Бургас

Радостин Танев: Сметката е проста - 10 заети кв. метра от индустриалната зона на Стара Загора означават 1 работно място

Целта ни е градът да е предпочитан за работа и живот, казва зам.-кметът - Г-н Танев, преди години символ на Стара Загора бяха промишлени гиганти като ДЗУ и комбината по роботостроене "Берое"

>