Взеха на Дошков автобусите от Пловдив до София, той се отказа от още 5 маршрута

20.06.2024 18:30 Никола Михайлов
Автогара "Юг" в Пловдив, откъдето тръгват рейсовете за София. Снимка: Google Street View
Веселин Дошков
Зам.-кметът по транспорт на Пловдив Савина Петкова.

От 18 юни автобусите на "Хеброс бус" не изпълняват курсовете си от Пловдив до София, Карлово, Панагюрище, Старосел, Розовец и Златосел. Шефът на фирмата Веселин Дошков се е отказал, след като са му съобщили, че линията до столицата ще бъде дадена на друг превозвач. 

"Причината не е в нас, а в община Пловдив. Миналата седмица ни уведомиха, че няма да подновят договора за София", обясни пред "24 часа" Дошков. По думите на превозвача, той не получил обяснение от градската управа каква е причината, но след като му взели най-печелившия курс, е отказал и останалите. 

"Като вземат това, което горе долу носи пари, другото който иска да го изпълнява. То и никой не иска да работи другите линии, защото не носят приходи", заяви Веселин Дошков. Превозвачът обясни, че няма да освободи шофьорите си, но в бъдеще ще избягва да работи с община Пловдив. "В цяла България докато се проведе обществена поръчка линиите се възлагат на този, който ги е изпълнявал до момента. Само тук не е такава практиката", каза той. 

Веселин Дошков е изпратил писмо до директора на общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов, защото по автогарите се създал хаос. "Имало е проблем, понеже хората не са били запознати с разписанията. Надявам се, че това бързо ще се реши", обясни Стоилов. 

От градската управа посочиха, че договорът на Веселин Дошков е изтекъл преди повече от половин година. След това са били сключени нови, при условията на спешна мярка, които са били за 6 месеца.

"Имало е обявена обществена поръчка в миналия мандат, тя е обжалвана и Върховният съд я е отменил. Сега трябва да готвим нова такава", заяви зам.-кметът по транспорт Савина Петкова. След като изтекла спешната мярка, областният управител я удължил с още един месец, което обаче няма да е достатъчно време за процедурата по избор на превозвач и от общината ще поискат още година. 

Вече е намерен превозвач за курса Пловдив-София. "Изпълнява го "Меритранс" от същото място, при същото разписание. Единственото неблагоприятно е, че няма каса и шофьорите продават билети в самия автобус", посочи Савина Петкова. 

Фирми са намерени и за направленията до Розовец и Златосел, като се очаква утре да бъдат сключени договори с тях. "Старосел мисля, че ще го поемат от квотата на община Хисаря, а за Карлово се надяваме другата седмица да намерим решение", уточни зам.-кметът по транспорт. Възможно е да не се намери желаещ да кара по линията Пловдив-Панагюрище, но до там има влак.

Савина Петкова посочи, че в такава ситуация възложителят има право да избира фирми. Веселин Дошков също каза, че определянето на друг превозвач за линията до столицата не е незаконно, но според него било "неморално".

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>