Кой кой е от заместниците на Рая Назарян в парламента

20.06.2024 15:50
Седем заместник-председатели на Народното събрание избраха депутатите - по един от всяка група

Седем заместници ще има в парламента новата му шефка Рая Назарян от ГЕРБ - по един от всяка парламентарна група. Сред тях са шестима с опит на поста и един с опит в последните десет парламента.

ГЕРБ-СДС номинира Росица Кирова, която беше на поста и в миналото Народно събрание. Тя водеше заседанията на парламента и изпълняваше длъжността председател на Народното събрание след свалянето на Росен Желязков в последния момент. Родом е от Видин, на 54 години е, а по образование е филолог. Политическата ѝ кариера започна през 2020 г., когато бе сред основателите на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", но след среща с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов бе изключена от партията. На изборите за 45-ото НС бе водач на ГЕРБ във Видин и влезе в парламента. От тогава досега е народен представител.

С най-дълъг депутатски стаж сред новите зам.-председатели е човекът на ДПС Йордан Цонев. Той е на 67 години, роден в добричкото село Карапелит, по образование е икономист, бил е един мандат общински съветник в Бургас от СДС. За първи път влиза в 38-ия парламент от сините и става шеф на комисията по финанси. По-късно е изключен от партията и преминава в редиците на ДПС. Връща се в 40-ото НС и не е пропуснал нито един парламент. Цонев бе зам.-председател на 48-ото НС и шеф на финансовата комисия в 49-ото НС.

Единственият партиен лидер, който ще замества Рая Назарян, е Атанас Атанасов от ДСБ. Той е роден в русенското село Батин, на 65 години, юрист, съпредседател на "Демократична България". И той започва в СДС, а от 2004 г. преминава в ДСБ. За първи път влиза в 40-ото НС, после е част от 43-ото НС от Реформаторския блок, а после от 45-ото насам. Преди 1989 г. е бил съдия, а после прокурор, шеф на полицията в Разград, адвокат, секретар на МВР, шеф на НСлС, общински съветник в София. Бил е зам.-председател на 47-ото НС.

Цончо Ганев е неизменният зам.-шеф на парламента от "Възраждане" от влизането им в парламента през декември 2021 г. Раден е в София, завършил е икономика, а понастоящем е на 45 години. Той е зам.-председател на партията на Костадин Костадинов. Бил е общински съветник във Варна, а от 2012 до 2015 г. - районен кмет там от ВМРО.

За първи път зам.-председател на парламента става Драгомир Стойнев от БСП. В предходните парламенти червените пращаха Кристиан Вигенин, но той смени родния парламент с европейския. Роден е в Триполи в Либия, на 48 години е икономист по образование. Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Пламен Орешарски. Част е от тясното ръководство на БСП - Изпълнителното бюро, от 2014 г. Депутат е във всички парламенти от 41-я насам.

"Има такъв народ" също прати неизменния си избор за председател на парламента Андрей Чорбанов. Имунологът е родом от София и е на 57 години. Ръководител е на Департамента по микробиология към БАН. През 2011 г. бе кандидат за президент от партия Българска демократична общност. Прочу се обаче през 2021 г., когато разработва българска ваксина срещу коронавирус.

От квотата на "Величие" зам.-председател стана Виктория Василева. Тя е икономист, на 52 години, родена в Русе. За първи път става депутат в 38-ото НС от ОДС, а до 2003 г. е в ръководството на младежкото СДС. Работи за компанията на Слави Трифонов "7/8" като ръководител на администрацията на "Шоуто на Слави" до края му през 2019 г. После влиза в партията на шоумена "Има такъв народ" и е депутат в кратките 45-и и 46-и парламент, но напуска дългия през юли 2022 г. И тогава е зам.-шеф на НС.

Други от От страната и света

Делян Пеевски: Свободна и независима България трябва да бъдат обединяващите идеал и кауза, в името на хората

Денят, в който честваме Независимостта на България най – силно осъзнаваме смисъла и значението на думите свобода и независимост.  Така председателят на ДПС Делян Пеевски поздрави българския народ по

Посрещаме астрономическата есен в Деня на независимостта

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в 15,43 ч. българско време. Тогава Слънцето ще пресече небесния екватор през есенната равноденствена точка

103 години от смъртта на Иван Вазов

Националният литературен музей почита паметта на Патриарха на българската литература с поклонение на гроба му. На 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов

Повечето плодове и зеленчуци поскъпват по борсите

Минимално понижение в цените на някои основни хранителни стоки и същевременно ръст в цените на повечето плодове и зеленчуци се наблюдават през изминалата седмица

Днес повечето музеи в София ще са с вход свободен

Част от основните музеи в столицата ще участват в инициативата Европейски дни на наследството в неделя, като входът им ще е свободен за посетителите Националният политехнически музей се включва в

>