Оправдаха млад репортер на "24 часа", обвинен в обида от рецидивист с 12 присъди (Снимки)

20.06.2024 14:15 Ваня Драганова
Никола Михайлов беше оправдан от Пловдивския районен съд.
Асен Найденов в Пловдивския окръжен съд на 4 януари т.г. От тази снимка той се почувствал обиден.
„Когато изложените факти и обстоятелства са истина, а в случая безспорно е така, не може да има обида", изтъкна защитничката на репортера адвокат Емилия Недева.

Младият, но талантлив репортер от пловдивския екип на „24 часа" Никола Михайлов беше оправдан по дело за обида, заведено от 28-годишен рецивидист с 12 присъди. Асен Найденов и сега излежава присъда в затвора, но в тъжбата си срещу Михайлов твърди, че преживял болки и страдания, когато прочел репортажа от заседанието по последното му обвинение за грабеж.

Михайлов прилежно и точно описа делото на 4 януари т. г. и цитира председателя на състава Петко Минев, който тогава предупреждава Найденов с думите: „В съда в Пловдив никой не раздава шоколадови бонбони."

Този цитат на магистрата младият репортер изведе в заглавие, което Найденов възприел като обида. Достойнството му било накърнено и от публикуването на негова снимка, както и от друг пасаж в статията, който гласи: „От 14-ия си рожден ден, когато е започнал да носи наказателна отговорност, Найденов е получавал присъди редовно и е влизал в затвора повече от веднъж."

Засегнат, Асен Найденов завежда частно-наказателно дело срещу Никола Михайлов, внася и граждански иск за 1000 лв. - 500 лв. за цитата с бонбоните, 200 – за снимката, за която не бил дал съгласие, и 300 – за изнасянето на информацията, че е осъждан многократно.
Втората и третата претенция обаче не фигурираха в тъжбата и затова съдия Иван Калибацев първоначално прие да разгледа съвместно с наказателния процес само иска за шоколадовите бонбони.

„Моят клиент е обиден, че журналистът е цитирал тези думи на съдията, с тях е искал да каже на един млад човек от ромски произход, че няма място в обществото", пледира адвокатът на Найденов Стефан Харизанов.

Защитата на репортера – видният адвокат Емилия Недева, атакува частното обвинение, като обясни, че в него престъпленията клевета и обида са смесени недопустимо. „Когато изложените факти и обстоятелства са истина, а в случая безспорно е така, не може да има обида. А и тъжителят сам признава, че е рецидивист. Не може да става дума и за клевета, защото няма разгласяване на позорно обстоятелство или приписване на престъпление", категорична беше Недева. Известната юристка допълни, че човек не може да носи отговорност, когато цитира някого.

Стефан Харизанов настоя да бъде изслушана приятелката на клиента му, за да разкажела за преживените от него душевни травми след обидата. „Обидени са всичките ми близки – и приятелката ми, и майка ми, и дъщеря ми", каза самият Асен Найденов. Изслушването на близката на Найденов обаче би представлявало събиране на доказателства само по гражданския иск, а не по самото наказателното производство и би довело до отлагане на делото. „Граждански иск се разглежда само когато не би затруднил наказателния процес, така че настоявам да отмените определението, с което го приехте", обърна се към съдията Емилия Недева. Иван Калибацев прие този аргумент, тъй като защитата на тъжителя не пожела да се събират никакви други доказателства, а само такива за гражданския иск.

В крайна сметка той призна Никола Михайлов за невинен по обвинението чрез публикация в интернет страница „24chasa.bg" да е извършил нещо унизително за честта или достойнството на Асен Найденов. Присъдата беше произнесена от Районния съд в Пловдив и може да бъде оспорена пред Окръжния.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>