Бриг. ген. Иван Маламов: Военната подготовка изгражда умения за живота, няма защо хората да се притесняват

20.06.2024 12:39 Дима Максимова

30% от младите са със здравни проблеми, 18% не могат да издържат психотест, а 12% са неграмотни - това показва подборът ни на курсанти за военния университет

- Ген. Маламов, има ли интерес към военното образование в момента, как върви приемът на курсанти?

- За съжаление не можем да се похвалим с голям интерес, нито че младите хора припознават бъдещето си в Българската армия. Това за мен е болен въпрос.

План-приемът ни за втора поредна година е около 400 места като заявки от БА. Това натоварва изключително много университета. Ние трябва да полагаме усилия да привличаме младите, водим рекламна кампания.

Опитваме се да убеждаваме младите, че образованието, което могат да получат в Националния военен университет (НВУ) е качествено и ще им гарантира бъдеще.

Нека да припомня, че гарантираме договор след завършване и това гарантира доходи, а може да реализира идеите на младите хора. С промените в закона нашите курсанти вече получават стипендии, близо 900 лв. на месец.

- На какво се дължи нежеланието на младите да станат офицери?

- През годините са се натрупали доста неща, които са омаловажили стойността на армията. Младите не разпознават нашата професия като престижна.

В момента много се говори за превъоръжаване на армията, а това трябва да е един непрекъснат процес. Армията има нужда от особено внимание, за да може да не се получават различия в технологичното оборудване, отношението към хората и т.н.

Има още няколко въпроса, които са тревожни. Около 30% от нашите кандидати отпадат по медицински причини, защото при нас се изисква преглед. Този процент не е никак малък и показва тенденция, че младите хора в момента не са здрави физически.

- Какви са основните здравословни проблеми?

- Най-вече имат проблеми с очите, високо кръвно, наднормено тегло, кости. Това са 18-19-годишни младежи, които не би трябвало да имат такива проблеми.

Притесняват ме и още два показателя. 18% от кандидатстващите в Националния военен университет са психически непригодни. Те не могат да издържат елементарен психологически тест и да преминат събеседване с психолог.

Едно от нещата, които психолозите ги питат, е защо са решили да кандидатстват и искат да стават военнослужещи. Отговорът е, че не знаят.

- Т.е. от училище излизат немотивирани и нездрави млади хора.

- Наскоро чух, че наричат новото ни поколение - поколението iPad. Това обяснява всичко. Това са деца, които израснаха с телефоните и с таблетите. Много често съм виждал родители, които, за да не се занимават с децата, са им сложили телефон или таблет и са ги оставили да гледат филмчета.

Това неглижиране на отношението към децата вече се проявява.

Третият проблем, който откриваме, е неграмотността. Около 12% от кандидатите ни не могат да покрият теста за обща култура. Тоест в обществото ни, по отношение на младите се явяват няколко проблема - здравословен, психически и неграмотност.

Коментирал съм ги с министрите на образованието и на отбраната. Надявам се да бъде оценено това и да има друг подход към учениците. Мисля, че учебните програми, особено на учениците от X, XI и XII клас не трябва да бъдат толкова претоварени.

Трябва повече спорт, повече мотивация. Младите хора да бъдат ангажирани с каузи. Ние всички сме отговорни към това, те да припознават нашата родина като кауза, като нещо, за което си струва да отделиш и време, и енергия.

- Благодарение на президента отново на дневен ред е темата за начална военна подготовка в училище.

- Аз не разбирам хората, които се притесняват от това. Военната подготовка ще даде дисциплина, ще ги научи на много практически, приложни неща.

В Националния военен университет имахме военна подготовка на средношколци преди 2 г. по национална програма "Съхраняване историята и традициите на Българската армия". През университета преминаха 350 деца. Те имаха 5-дневна подготовка, в която на практика създадоха колектив, в който можеха да разчитат един на друг.

Убеден съм, че им е било интересно и видях едни щастливи деца.Те бяха на равно с курсантите. Ставаха в 5,30 ч, правеха физзарядка, участваха в учебния процес, усвояваха знания по оцеляване в природата.

Накрая курсът завърши със стрелба. По-добре е младите хора да се научат да стрелят под погледа на инструктори и да знаят как правилно се борави с оръжие, отколкото да се учат сами и да направят беля.

Всъщност те придобиха практически знания и умения. Военната подготовка е функция на цялостното изграждане на човека. Ние като ученици сме ходили на бригада, брали сме лайка, шипки, чушки, праскови.

Това формира у човека чувството му за отговорност. Учи го да упражнява някакъв труд, без да се срамува. И естествено стига и до военната подготовка. Всъщност тя изгражда навици и умения, които са практически, нищо друго. Не виждам защо хората трябва да се притесняват от това.

- Защо военната професия се превърна в непрестижна и непривлекателна?

- Заради неглижирането. Армията вече не е разпознаваема в собственото ни общество. Въпреки че когато има кризисна ситуация, армията е първата, която отива там.

Стана ми много обидно, когато по наводненията една дама каза по телевизията: "Тези със зелените дрехи дойдоха." Тези със зелените дрехи са част от българското общество и са достойни хора.

За съжаление, напоследък се получава много изкривена информация, която обърква хората. Наскоро празнувахме 20 г. от членството ни в НАТО. Аз си направих труда да проверя - 226 народни представители са гласували за членството ни в НАТО, 4 против и 10 не са били в залата.

Огромно представителство и желание на депутатите ни за членство в НАТО.

Това е хубава стъпка, защото сме част от съюз, в който решенията се вземат заедно. Но някак през годините се изпари желанието и вниманието към армията. Тя бе оставена да си върви по инерция, но така не се получава.

Да, НАТО е колективен орган за сигурност, но силата му идва точно от силните армии, които членуват в този пакт. Много ми се иска армията да е технологично изпреварваща, а ние все още имаме зилове, имаме машини на по 40-50 г.

- Може ли посланията, които звучаха в рамките на предизборната кампания, че ще изпращаме военни в Украйна, да са част от причините, отблъскващи от военната професия?

- И ние сме хора, всеки се страхува. Да се внушава, че Българската армия ще бъде изпращана в Украйна, е дълбоко погрешно. Няма такова решение на парламента, но сме свидетели на хибридни атаки.

МО се опитва да транслира към обществото информация, която да опровергава това, но тези "медийни операции" са благодатна почва върху психиката на хората. Аз, като български генерал и като началник на НВУ не знам към този момент да има намерение за изпращане на войски където и да е.

Тези притеснения са в родителите, които ги насаждат на нашите кандидати. Нашите курсанти обаче осъзнават своята отговорност. Не съм чул някой от тях да има подобни притеснения.

Това са изключително осъзнати хора, които си дават сметка, че такъв тип информации са фалшиви новини и на тях не трябва да се вярва.

- Какъв процент от приетите курсанти се отказват в процеса на обучение?

- Преди да стана началник на НВУ, бях командир на бойно поделение и имах бегла представа върху системата на образованието в армията. Сега се убеждавам, че НВУ е най-важната институция не само за армията.

Това е най-важната институция за държавата ни, защото оттук излизат управленци. Ние сме дали премиери, президентът е възпитаник на тази образователна система, министри, началници на генерални щабове.

Мисията на НВУ е да изгражда своите възпитаници морално, умствено и психически. Да ги формира като лидери и като ръководители на структури както в национален, така и в международен формат за участие във всякакви кризисни ситуации. Тук идват деца, тръгват си възмъжели, осъзнати хора.

Когато започне да става сутрин в 5,30 ч, да си оправя леглото, да ходи под строй, да се съобразява с колегите си и особено, когато влезе в час и започне висшата математика, той вижда, че просто не е за тук.

И сам си тръгва. За съжаление и този процент не е малък, но това отново е функция на образователната система. Много е трудно, когато си бил свободен да не се съобразяваш почти с нищо, да влезеш в една добре организирана система, която е изискваща, някои не издържат.

- Колко офицери ще произведете в края на юли?

- Випуск 146 на НВУ е от 113 курсанти, 59 кадети и 42-ма военнослужещи в задочна форма. Тази година на церемонията ще имаме един блок офицери, които са завършили преди 50 г.

Ще ги сложим до нашите курсанти, за да покажем на цялата общественост, че офицерството е призвание и една достойна професия, базирана на приемственост.

Преди наративът в обществото ни за един военен беше шапка, пълна с пари, ранно пенсиониране, жилище. Това по някакъв начин изчезна.

Военнослужещите по презумпция са хора с ограничени права и свободи. Ние нямаме право на почти нищо. Не можем дори да отидем на почивка в Гърция - трябва да питаме.

Смисълът на армията е да бъде готова по всяко време. Ние го знаем, но много моля, когато в обществото се говори за привилегии, да се има предвид, че те са компенсации за това, че нашите права и свободи са ограничени, да се прави разлика.

Навремето, когато един военен отиваше някъде, неговото семейство беше осигурено, а сега всичко е оставено на произвола на съдбата.

Много военнослужещи са пред дилемата дали да работят или да осигуряват пари за децата си. До скоро нашите заплати бяха обидно ниски. Сега, благодарение на ръководството на МО, ще има 30% увеличение от Нова година. Надявам се да се случи.

- Посочете 3 стъпки, с които може да се вдигне престижът на армията.

- Ангажираност на цялото общество с армията. Тя не може да бъде разглеждана като фирма, която е на общия пазар, а ние се борим за всеки служител наравно с всички фирми.

Надявам се да се подобряват заплати, социален пакет, изобщо отношението на хората към армията. Първата държавна институция, която е създадена в България след Освобождението, е военното училище, чийто наследници сме ние.

Вече 145 г. военното училище и военният университет като приемник, е доказал своята значимост. Ние сме тук, за да пазим България и да убежаваме народа, че това е хубаво нещо.

Други от Интервюта

Д-р Фани Цуракова, психиатър: Нелекувани, депресиите след раждане провлачват “опашка” и могат да пометат майчиния инстинкт

Близките трябва да проявяват настойчивост, когато  човекът с променено поведение не желае да се допита до лекар, и да са сплотени в единен фронт При депресия първият симптом е нарушен

Зорница Русинова: При друга демография и икономика е правена пенсионната ни система, само вдигане на вноската не е решение

То напряга и хората, и бизнеса, защото няма предвидимост. Социалните плащания обаче трябва да се извадят от нея, казва председателят на Икономическия и социален съвет  Важно е да не се хвърлят

Николай Волев в последното си интервю пред "24 часа": Не харесвам нито един свой филм

Зрителите вече не ме интересуват, казва режисьорът, който си отиде нелепо след падане във вторник - По кината върви най-новият ви филм “Извън пътя”. Имате ли информация колко зрители са го гледали

Юрий Асланов: Склонни сме да преувеличаваме нещастието със "зле съм, имам 1 кола, а съседът - 2"

Основните страхове в момента са свързани със загуба на работа или изпадане в по-долна класова категория, за здравето и за децата, казва социологът - Г-н Асланов

Мика Зайкова: Народът се тревожи! Затова пие, яде и не му пука какво става - последна фаза

Натрупва се напрежение и един ден то ще избие, казва синдикалистът  - Г-жо Зайкова, какво провокира нарастващата тревожност сред българите, че могат да обеднеят

>