46 съветници гласуваха: Върнете на Пловдив Панагюрското съкровище! Специалисти: Евтин пиар (Снимки)

20.06.2024 12:02 Радко Паунов
Директорът на РАМ-Пловдив доц. Костадин Кисьов увери, че музеят има всички системи за сигурност и по документи той е собственик на съкровището.
Яна Димитрова от "Браво, Пловдив" изтъкна, че във Варна съкровището е в морската столица.
Съветниците Йордан Илиев, Георги Титюков и Слави Георгиев подкрепиха предложението.
Съветникът Борислав Инчев е категоричен, че златото от Панагюрище трябва да е в Пловдив.

Панагюрското съкровище да бъде върнато на Пловдив от Националния исторически музей. Такава декларация прие единодушно местният парламент на втория град по инициатива на група от петима съветници. 

Нито един от присъстващите обаче не гласува "против" или "въздържал се". Задължиха кмета Костадин Димитров да направи необходимите стъпки пред София, за да върне реликвата в Регионалния археологически музей, който е собственик на златния сервиз.

Директорът на музея доц. Костадин Кисьов изтъкна, че НИМ ползва съкровището, но договорът е изтекъл и той няма да го преподпише. Археологът добави, че пловдивският музей притежава най-съвременните системи за сигурност, може да организира изложби в чужбина и налице е правно основание златото да бъде върнато в града.

Евтин пиар на една малка група в общинския съвет, коментираха пред "24 часа" от министерството на културата. Оттам са категорични, че Панагюрското съкровище принадлежи на нацията.

"Погледнете националния археологически музей в Атина! Пълен е с най-ценните експонати на цяла Гърция. Затова е национален. Във всяка държава е така", дадоха пример специалисти.

"Как съкровището ще е на Пловдив, като се казва Панагюрско? Все пак е открито при нас. По същата логика и ние си го искаме", заявиха от средногорското градче.

Яна Димитрова от "Браво, Пловдив" посочи, че Рогозенското съкровище е във Враца, а Варненското е в морската ни столица. "Пловдив не може да е изключение", категорична е тя.

Директорът на РАМ-Пловдив Костадин Кисьов изтъкна, че той решава дали да подпише анекса дали да удължи срока на съкровището да гостува в НИМ. 

"Тази битка за връщането на златото в Пловдив се води вече 20 години. Съкровището е отнето от нашия музей през 1974 г. със заповед на Людмила Живкова. Аргументът е, че в Пловдив няма достатъчно условия за неговата сигурност.  И оттогава София неправомерно го задържа. Но аргументът за сигурността отдавна е преодолян и в момента пловдивският археологически музей притежава най-добрата система за опазване и съхранение", изтъкна бившият кмет, сега съветник, Славчо Атанасов. Според него най-добре е в НИМ и в Панагюрище да бъдат изложени двете копия на съкровището, а в Пловдив - оригиналът.

"Рогозенското отдавна е във Враца по нареждане на тогавашния министър на културата Емма Москова. Защо? Защото тя е родом оттам", посочи Атанасов. Справка на "24 часа" установи, че тя е родена в Карлово.

"Да не правим циркове и да се съдим с държавата", намекна Славчо Атанасов.

Съветници реагираха на изявлението на служебния министър на културата, че мястото на златото е в НИМ, тъй като по-добре го презентира зад граница. "Пловдивският музей е организирал подобни изложби и има опит", отвърна директорът Кисьов.

"Няма значение къде е открито. То е на държавата, национално богатство и съхранява в Националния исторически музей, което съответства на неговата значимост. Нито кметът, нито общинският съвет са компетентни. Този въпрос в миналото поне няколко пъти е разглеждан. Пловдив си има копие. Подобни предложения целят евтини дивиденти", коментират специалисти от министерството на културата.

"24 часа" попита произволно пловдивчани какво мислят по въпроса. "Вместо съветниците да се хванат с някоя сериозна работа като градския транспорт, те се занимават с Панагюрското съкровище", отсече Мариела Колева, учител по професия.

Други от От Пловдив

Оправдаха съветничката Добромира Костова, не е обидила шефа на "Спаси Пловдив"

Въпреки това му плаща 500 лв. обезщетение Пловдивският районен съд призна общинската съветничка от "Продължаваме промяната-Демократична България" Добромира Костова за невинна и я оправда по делото

Блъснаха мъж на пешеходна пътека в Пловдив, откаран е в болница

Пострадалият е на около 35 г., изчакват се резултатите му Млад мъж пострада, след като е бил блъснат на кръстовището до Стаматологичния факултет булевард "Христо Ботев" в Пловдив, съобщиха очевидци

Зам.-кметът Владимир Темелков откри учебната година в три училища

С тържествени церемонии и молебен за здраве беше отбелязан първият учебен ден за 2024/2025 година в Пловдив. Заместник-кметът по дигитализация, европейски политики

Пловдивчанин наби майката на детето си и семеен приятел, открил техен чат в телефона й

Скандалът се пренесъл в Хисаря, придружен със заплаха за убийство Районната прокуратура привлече като обвиняем 28-годшен мъж за причинена лека телесна повреда на приятелката си, на 26 г

Година затвор за младежа, убил зам.-директорка на училище на пешеходна пътека в Пловдив

Не може наказанието за убийство да е като ако дете счупи чаша - размахан пръст и "ако пак направиш нещо, ще бъдеш наказан", каза пред съда синът на загиналата

>