Бойко Борисов: На избори сме, просто трябва шеф на парламента, който да ни прати там

20.06.2024 10:17
Бойко Борисов СНИМКА: ЮЛИАН САВЧЕВ

"Ние сме на избори. Въпросът е чисто технологичен - да изберем председател на парламента, за да ни изпрати на избори. Сега и това не можем да направим".

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента, докато депутатите вече втори ден се опитват да си изберат шеф.

Борисов остава твърд за кандидатурата на Рая Назарян. Тя е един от четиримата кандидати за председател на Народното събрание заедно с Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от "Има такъв народ" и Юлияна Матеева от "Величие". Назарян получи 116 гласа, които обаче без подкрепата на ИТН не ѝ стигнаха да бъде избрана.

"Вместо да подпомогне процеса да не влизаме в криза и да каже: "Да, ние загубихме, но ако можем, с нещо ще помагаме", остана в опозиция в гласуването, а се нарече градивна опозиция, която ще помага на евроатлантическата ориентация на страната. Само че вчера той се нареди заедно с БСП, "Възраждане" и "Величие", гласувайки срещу евроатлантическата ни ориентация", коментира Борисов бившия си партньор Кирил Петков.

"Надявам се всички да бъдат отговорни, защото ако не бъде избран председател, ще настане конституционна криза и дори не можем да отидем на избори. Толкова е сериозно. И аз съжалявам. За втори път Христо Иванов ми прави този номер, кара ме да променяме конституцията, подкрепям всичко, което прави, и в следващия момент дезертира, скрива се, заминава за Брюксел и ме оставя тук да се оправям в кашата. Нито е честно, нито е почтено да се скриеш в такъв момент, когато с кой, ако не с ПП-ДБ, поне председател можем да изберем. Логично е", коментира Борисов.

Гласуването за шеф на парламента вчера беше първия тест за евентуалния кабинет на ГЕРБ, ДПС и ИТН, които бяха третата партия, отзовала се на поканата на Борисов за преговори за кабинет с първия мандат. Снощи обаче Слави Трифонов обяви, че няма да подкрепи правителство с първия и втория мандат, но е готов да получи третия и да преговаря с всички за подкрепа за експертен кабинет.

"Аз разбирам Слави Трифонов. Действително с всичките си възможности в медиите, НПО-тата, в тези дни на преговори, в които се явиха колегите от ИТН, те имаха създадена публична възможност или да бъдат смокинов лист, казвам го със съжаление - това се наложи в обществото и затова Слави Трифонов като емоционален човек реагира снощи, или да кажат, че депутатите му са купени. Именно затова вчера и аз казах, че подобна подкрепа не ни трябва, защото което и от двете да се каже, то е лошо и за ГЕРБ, и за колегите от ИТН", каза Борисов.

Други от От страната и света

Божидар Божанов: В антикорупционните органи трябват политически неутрални лица, Бойко Рашков е депутат

От ПП-ДБ искаме оставката на Антон Славчев като шеф на антикорупционната комисия, а не тестваме мнозинства, каза за БНТ депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов

ДАНС: България няма нищо общо с пейджърите, взривени в Ливан и Сирия

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност", съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници"

Нападнатата бременна музикантка във Варна: Притесних се първо за детето

38-годишна бременна украинка е била нападната във Варна . Жената е изкарвала парите си като уличен музикант, когато мъж във видимо нетрезво състояние започва да я обижда, а след това я удря в лицето

Продължава делото срещу шофьора, убил 15-годишния Филип на пешеходна пътека

Продължава делото за смъртта на 15-годишния Филип, който беше прегазен на пешеходна пътека на столичната улица "Гурко" миналия септември. Подсъдим е 37-годишният Петър Тодоров

Трима души са загинали, а 26 са ранени при катастрофи през изминалото денонощие

Трима души са загинали, а 26 са ранени при пътни инциденти в страната през изминалото денонощие, съобщиха на сайта си от Министерството на вътрешните работи (МВР). Тежките пътни произшествия са 20

>