Без подкрепата на ИТН 5 гласа не стигнаха на Рая Назарян за шеф на парламента (Обзор)

19.06.2024 22:10
В началото на третия си депутатски мандат Рая Назарян е близо до най-високия пост в държавата.
Николай Марков

Без председател остана 50-ото НС на първото си заседание в сряда - по традиция от последните два парламента. Четирима бяха кандидатите за най-висшия пост в държавата - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от “Възраждане”, Силви Кирилов от “Има такъв народ” и Юлияна Матеева от “Величие”. С най-много гласове - 116, бе юристката от ГЕРБ, която получи подкрепата и на ДПС.

Въпросителната около избора на шеф на парламента бе дали ИТН ще подкрепи Назарян, тъй като ден по-рано хората на Слави Трифонов бяха на преговори за кабинет с ГЕРБ, а изборът ѝ бе обявен и от Бойко Борисов като залог разговорите за кабинет да продължат. ИТН обаче бяха “въздържали се”.

По-озадачаваща се оказа самата процедура по избор на председател. Според изготвените правила шеф на НС се става с гласовете на поне половината присъстващи, както е по конституция. Ако никой не събере мнозинство, има балотаж между първите двама и печели този с повече гласове, без да е необходимо да правят 121. И така на втори тур може да спечели човек с 10 гласа, ако другият има само пет.

Че това е противоконституционно, предупреди Тошко Йорданов от ИТН и предложи да се запише изрично, че председател и на втори тур се става с мнозинство. Но това не мина.

На втори тур отидоха Назарян и Петров. След 30 минути почивка доайенът Силви Кирилов обяви - избран няма, а първото заседание се прекъсва до 10 часа в четвъртък. И така настана объркване, включително и сред депутатите - ако конституцията е над всичко, защо са гласували други правила. Както и защо не ги прилагат, щом вече са ги приели.

Възможното обяснение е, че има притеснения от поредна жалба в Конституционния съд.

“Повече гласове” означава относително мнозинство. Конституцията не борави с относителни мнозинства. Ако председател на парламента бъде избран с относително мнозинство, то решението веднага ще отиде в КС и ще бъде отменено. Конституцията е много кратка книжка, написана е на разбираем български език, стига някой да я прочете”, обясни проф. Пламен Киров.

Най-близо изглежда Рая Назарян - днес не ѝ достигнаха само пет гласа (при кворум 238 депутати), а Борисов предупреди, че няма да се откаже от нея. А и според парламентарната традиция шефът на Народното събрание винаги е бил от партията, спечелила изборите.

Това е трети пореден парламент, в който депутатите не могат да си изберат председател. Три дни спориха в 48-ото НС, когато избраха доайена Вежди Рашидов. Скандалите се пренесоха и в 49-ия парламент, когато пък се въведе новата формула “председател на ротация” , но на поста бе само Росен Желязков почти година.

Николай Марков закъсня за първия си ден като депутат и не се закле

Формалният лидер на новата сила в парламента “Величие” Николай Марков закъсня за първия си работен депутат и не можа да положи клетва.

Близо 20 минути след старта подполковникът връхлетя в пленарната зала, но бе изведен навън от квесторите. После обясни пред медиите, че си имал причина за закъснението, а и това не е проблем, тъй като може да положи клетва по-късно. Не е ясно обаче дали това може да стане днес, тъй като вече започна процедурата по избор на председател, а за да положи депутат клетва допълнително, това трябва да влезе като точка в дневния ред.

Заради закъснението си Марков остана извън залата и не можеше да участва в гласуванията заедно с групата си. “Величие” бе единствената формация в непълен състав при първия работен ден.

238 души се регистрираха при старта на заседанието сутринта. Освен Марков е закъснял и Красимир Събев от ГЕРБ, но не достатъчно, за да пропусне клетвата. Манол Пейков от ПП-ДБ пък бе “ръчно регистриран” и положи клетва, след което гласува.

Други от От страната и света

Откриха бактерия на холера в умряла риба в язовир "Въча"

Бактерия на холерата и още два патогена откриха в умряла риба от язовир "Въча". Заключението е на експерти от БАБХ, които направиха лабораторен анализ, след като им бяха предоставени проби

Найден Тодоров: Детето е паднало в дупка в сцената на театъра в Плевен, не е предупредено, че няма репетиции

Нито един български театър не отговаря на европейските изисквания, приети преди четири години. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров

Бюджетът за общински проекти се увеличи с още над 1 млрд. лв. до края на 2026 г.

С 349 се увеличава броят на проектите в инвестиционната програма за общински проекти в приложението към държавния бюджет, с което те стават общо 2885. Това решиха депутатите с промени в държавния

80-годишна даде над 15 хил. лева на мним полицай

Телефонна измама е била извършена вчера следобед в Балчик. 80-годишна жена е измамена, че на стационарния ѝ телефон се обажда служител на криминална полиция

Дрогиран мъж без книжка и с крадена кола едва не помете хора на тротоар в село Шейново

30-годишнен мъж без шофьорска книжка, седнал зад волана на крадена кола след употреба на наркотични вещества, установени с полеви тест, едва не помете хора на тротоар

>