Жълт код за опасни жеги у нас в четвъртък, в Пловдив 39 градуса

19.06.2024 19:17
СНИМКА: НИМХ

Жегите у нас продължават. И за утре, четвъртък, има обявени предупреждения за опасно високи температури. Жълт код е в сила в цялата страна.

Максималните температури ще са между 34 и 39 градуса. Най-горещите населени места ще са Русе, Пловдив и Сандански. Там термометрите ще показват почти 40 градуса.

По-поносими ще са стойностите само по Черноморието - около 30 градуса се очакват на брега на морето.

 Днес имаше обявени предупреждения в 14 области от Западна и Централна България. Метеорологична станция в Русе измери 38 градуса на сянка днес. 

Метеорологичната обстановка няма да се промени до края на тази седмица, очаква ни дълъг период без валежи и с опасно високи температури, съобщи bTV. 

Горещата вълна е обхванала и много други места в Европа и САЩ.  Термометрите на много места отчитат 38-40 градуса, съобщават световните агенции. 

Едно от местата, които вече поставиха рекорди, е градът, който е дом на най-голямата българска общност – Чикаго. В понеделник там беше регистрирана температура от над 36 градуса, което счупи предишен рекорд от 1957 г.

 

Други от Времето

Вижте кога времето ще се затопли

У нас валежи се очакват около 27-28 септември. Но като цяло през втората половина на септември температурите ще се повишат. Това каза в студиото на "Денят започва" по БНТ синоптикът Анастасия

Предимно слънчево, но хладно време ни очаква днес, в Пловдив 21 градуса

Доста хладен първи учебен ден посреща пловдивските ученици. Над Западна и Централна България облачността ще се разкъсва и намалява и ще преобладава слънчево време

Първи сняг заваля на Мусала

След Алпите - сняг и на връх Мусала. Първите снежинки са прехвърчали вчера в Рила, но снежна покривка не се е образувала, пише NOVA. Циклонът, който бушува в момента над Западна Европа

Климатологът Симеон Матев: Лятото свърши, но трите почивни дни в края на седмицата ще са топли

Лятото свърши. И да има топли дни, няма да са като летните. Трите почивни дни в края на седмицата ще са съпътствани с приятно време. Това заяви климатологът Симеон Матев

Туристите в планините да очакват дъжд и студено време в планините

На Запад условията за туризъм в планините са по-скоро добри, на Изток вали дъжд. Това съобщиха за БТА от Планинската спасителна служба (ПСС) на Българския Червен кръст (БЧК)

>