Изчезналият Франк Шнайдер от пирамидата на Ружа Игнатова крие тайните на покровителите й - влиятелни българи

19.06.2024 18:38 Цветелина Танкинска
53-гoдишният Фpaнк Шнaйдep бeшe пoд дoмaшeн apecт във Фpaнция в oчaквaнe нa eкcтpaдиция в CAЩ.

53-гoдишният Фpaнк Шнaйдep, който бeшe пoд дoмaшeн apecт във Фpaнция в oчaквaнe нa eкcтpaдиция в CAЩ, нo изчeзнa безследно, докато е с гривна на крака, е имал уличаваща информация не само за Ружа Игнатова, но и за влиятелни българи, които са помагали и са се възползвали от пирамидата OneCoin.

Това твърди пред "24 часа" адвокатът на жертвите на пирамидата OneCoin - Джонатан Леви. Юристът разкрива, че в последните месеци съмнително преподписване на договори и прехвърляне на компании може да посочи мястото, на което топшпионинът, съветник и дясна ръка на българката се укрива днес.

"Франк Шнайдер е бивш шеф на сигурността в компаниите на Ружа. Преди това е работил в тайните служби на Люксембург. Подсъдим е по делото срещу Ружа и останалите в САЩ. Беше задържан във Франция през април 2021 г. Съдът го остави под домашен арест с електронна гривна, но две години по-късно мистериозно избяга с устройството и още се издирва. Шнайдер стана много разговорлив пред пресата, преди да избяга от ареста си във Франция - разказва Леви пред медията ни. - Това е необичайно поведение за някой, който е изправен пред 20 г. в американски затвор, тъй като думите му могат да се считат за признание за вина. Той е един от хората, които участваха в последния филм за Игнатова на Би Би Си. Когато даде интервюто, вече се водеше под домашен арест. Става въпрос за август 2022 г. Месеци след това се изпари. Възможно е обаче всичко, което обяснява за убийството на Ружа, руските й връзки и огромните богатства, които все още стоят скрити и непотърсени в Азия, да е уловка. Имайте предвид, че Шнайдер писа в обяснения пред властите, че двама руснаци от лондонския офис на OneCoin (RavenR) са били важни и свързани с лица в родния му Люксембург. Оттук идва една от връзките на сънародничката ви с Русия."

Шнайдер е в неизвестност от година. Следите му се губят на 16 май 2023 г. Адвокат Леви твърди, че последните доказателства, с които разполагат властите, сочат, че Шнайдер се е появил в документи като директор на регистрирана в Индонезия компания, наречена White Orchid Management. Според регистрационните справки тя е създадена през март 2020 г. и се занимава с изкупуване, продаване и отдаване под наем на недвижими имоти. На 8 септември 2023 г. (месеци след изчезването на Шнайдер - бел. ред.) акциите на компанията са били прехвърлени на съпругата и сина му, а той напуска позицията си на управител. Юристът уточнява, че Индонезия е страна, която няма споразумение за екстрадиция със САЩ.

Друг любопитен момент е, че според дубайски документи, предоставени на американските служби, Шнайдер е имал разрешение да пребивава до юли 2023 г. в Обединените арабски емирства. Това му е позволило законно влизане в Дубай в периода, в който е избягал от домашния си арест във Франция. След изчезването на шефката му през 2017 г. Шнайдер необезпокоявано е посещавал арабските емирства няколко пъти. Чрез приложение за фитнес, което записва тренировките, властите установяват, че той е бил в луксозния комплекс Palm Jumeirah (изкуствен остров с форма на палма с постоянна охрана, ултраскъпи многоетажни жилищни сгради, ресторанти и магазини - бел.ред.). На 21 март 2020 г. е правил обиколки с колелото си по улиците. Документи по-късно ще покажат, че Шнайдер е закупил апартамент там за 2 млн. долара в началото на 2018 г. Три години по-рано изгряващата звезда на сцената на криптовалутите - Ружа Игнатова, става собственик на мезонет в същия комплекс.

Според адвокат Леви Шнайдер е разполагал с уличаваща информация не само за шефката си, но и за лица, с които тя е общувала в България. Пред US властите отказал да посочи имената им, защото се страхувал.

"Хора, които са й помагали да развие бизнеса си, прали са парите си чрез OneCoin или са отговаряли за защитата й - обяснява юристът. - Възможно е да има имена на известни българи в политиката, или други съществени структури в страната ви, но и имена на престъпници. Шнайдер е бивш шпионин в люксембургското разузнаване. Има специални умения в наблюдението и е подслушвал служители в Люксембург по искане на президента. В случая с OneCoin е събрал и скрил уникални доказателства за хора в измамата. Не знам дали има снимки, но записи - със сигурност. Ако някой знае какво се е случило с Ружа, вероятно това е Франк Шнайдер, който не се скри, когато тя изчезна. Не направи опит да се укрие. Сякаш се чувстваше защитен. Късното му задържане в съдебното производство и последвалото бягство водят до много въпроси без отговор."

Според материали по делото за схемата OneCoin Шнайдер има обвинение в измaмa и пpaнe нa пapи. Той бeшe apecтyвaн oт фpeнcкaтa пoлиция пpeз aпpил 2021 г., дoкaтo шoфиpa автомобила си, в който е заедно със ceмeйcтвoтo си. Задържането му се случи близo дo гpaницaтa c Люкceмбypг. Шнайдер прекapa ceдeм мeceцa в зaтвopa, пpeди дa бъдe пycнaт пoд дoмaшeн apecт.

Други от От страната и света

зверска катастрофа затвори Е-79 край Симитли

Тежка катастрофа затвори главен път Е-79 край Симитли около 22 ч. Ударили са се товарен автомобил и микробус. По първоначални данни няма загинали.  Има обаче пострадали

Президентът ще си гледа процедурата, докато се изясни кой за втория и кой за третия мандат

Без да знае, че май ще вземе отново папката, Денков с формула: първо се говори по политики, после за министри Да следва стриктно конституционната процедура по даването на мандатите за съставяне на

Франтишек пак иска арест за Тупарев след провала на обвиненията и изявлението на съдружника му, че преговарят

Прокурорът протестирал определението на Софийския градски съд, който освободи тв продуцента без мярка за неотклонение Апелативният съд в София ще заседава в четвъртък по мярката за неотклонение на

Нова експресна автобусна линия №61 тръгва до Златните мостове

От 15 юли в София тръгва нова експресна автобусна линия с номер 61, която е с маршрут от НДК до местността Златните мостове. Автобусът ще се движи всеки ден

ДПС на Пеевски = 30 депутати. 17 послушаха Доган, чака се коментар от “Росенец” (Обзор)

Конфликтът започнал още преди изборите, от дни партийната централа е заключена 30 депутати на ДПС застанаха зад председателя Делян Пеевски. Други 17 (15 и двама отлъчени) послушаха почетния

>