Прекомерната консумация на сол повишава риска от диабет тип 2

19.06.2024 10:59
Експертите на СЗО са пресметнали, че ако приемът на сол се намали дори само с 25%, могат да бъдат спасени приблизително 900 000 живота на страдащи от сърдечносъдови проблеми хора до 2030 г. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Хората, които не могат да устоят да не поръсват храната си със сол, може да увеличат шансовете си за диабет тип 2 с близо 40%, разкри шокиращо изследване.
Натъпкването с прекалено много сол не е опасно само за кръвното налягане - учените смятат, че то е свързано и с риска от развитие на диабет. Учените смятат, че добавянето на сол ви подтиква да ядете повече, което от своя страна води до затлъстяване и диабет тип 2, съобщи Mirror.
Понастоящем в Обединеното кралство 4,3 милиона души са диагностицирани с диабет, повечето от които са от тип 2, а това е видът диабет, който може да се получи от неправилно хранене и прекалено мързелуване. Други 2,4 милиона британци може да се наредят на опашка, за да се присъединят към клуба на диабетиците, ако не внимават. Няколко специалисти от университета "Тулейн" от другата страна на океана пресяват съкровищницата от данни на Биобанката на Обединеното кралство, като наблюдават 400 000 души в продължение на около 12 години и наблюдават как повече от 13 000 от тях попадат в капана на диабет тип 2.
В сравнение с тези, които почти никога не посягат към солницата, шансовете за диагностициране на "понякога", "обикновено" или "винаги" са скочили с 13%, 20% и със спиращите дъха 39%.
Д-р Лу Ци, който ръководи екипа в Училището по обществено здраве и тропическа медицина към университета "Тулейн", заяви: "Вече знаем, че ограничаването на солта може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония, но това проучване за първи път показва, че свалянето на солницата от масата може да помогне и за предотвратяване на диабет тип 2".
Проучването свързва обичайния прием на сол с повишен индекс на телесна маса и по-едро съотношение между талията и ханша. Професор Ци твърди, че основният проблем не е в самата сол, а по-скоро в това, че тя подтиква хората да консумират по-големи количества храна, които след това проправят пътя към затлъстяване и възпаления, предава БГНЕС.

Други от Докторе кажи

Здравното министерство обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец"

Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директор на УМБАЛ „Лозенец". Срокът за подаване на документи е до 17 октомври. Освен това се търси и независим член в Борда на УСБАЛЕ „Акад. Ив

И Асоциацията на студентите по фармация против вендинг машините за лекарства

Срещу инсталирането на вендинг машини за продажба на лекарства се обявиха от Асоциацията на студентите по фармация. В позицията, разпространена от Управителния съвет на асоциацията, се казва

КЗП снакционира онлайн търговци на лекарства

В ход е активна кампания на Комисията за защита на потребителите относно лекарства, отпуснати по лекарско предписание, които се предлагат по интернет. Установени са търговци, които извършват продажби

Проф. Александрова: Не бива да подценяваме ХЕС - новия вариант на COVID-19

Препоръча и противогрипна ваксина до края на октомври Четири години след появата на Ковид-19 вирусът ни атакува с нов вариант, наречен ХЕС. Според вирусологът проф

СЗО: Противоотровите за ухапвания от змии са крайно недостатъчни

Ухапванията от змии убиват десетки хиляди хора по света всяка година, но противоотровите са крайно недостатъчни, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от АФП

>