Прекомерната консумация на сол повишава риска от диабет тип 2

19.06.2024 10:59
Експертите на СЗО са пресметнали, че ако приемът на сол се намали дори само с 25%, могат да бъдат спасени приблизително 900 000 живота на страдащи от сърдечносъдови проблеми хора до 2030 г. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Хората, които не могат да устоят да не поръсват храната си със сол, може да увеличат шансовете си за диабет тип 2 с близо 40%, разкри шокиращо изследване.
Натъпкването с прекалено много сол не е опасно само за кръвното налягане - учените смятат, че то е свързано и с риска от развитие на диабет. Учените смятат, че добавянето на сол ви подтиква да ядете повече, което от своя страна води до затлъстяване и диабет тип 2, съобщи Mirror.
Понастоящем в Обединеното кралство 4,3 милиона души са диагностицирани с диабет, повечето от които са от тип 2, а това е видът диабет, който може да се получи от неправилно хранене и прекалено мързелуване. Други 2,4 милиона британци може да се наредят на опашка, за да се присъединят към клуба на диабетиците, ако не внимават. Няколко специалисти от университета "Тулейн" от другата страна на океана пресяват съкровищницата от данни на Биобанката на Обединеното кралство, като наблюдават 400 000 души в продължение на около 12 години и наблюдават как повече от 13 000 от тях попадат в капана на диабет тип 2.
В сравнение с тези, които почти никога не посягат към солницата, шансовете за диагностициране на "понякога", "обикновено" или "винаги" са скочили с 13%, 20% и със спиращите дъха 39%.
Д-р Лу Ци, който ръководи екипа в Училището по обществено здраве и тропическа медицина към университета "Тулейн", заяви: "Вече знаем, че ограничаването на солта може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония, но това проучване за първи път показва, че свалянето на солницата от масата може да помогне и за предотвратяване на диабет тип 2".
Проучването свързва обичайния прием на сол с повишен индекс на телесна маса и по-едро съотношение между талията и ханша. Професор Ци твърди, че основният проблем не е в самата сол, а по-скоро в това, че тя подтиква хората да консумират по-големи количества храна, които след това проправят пътя към затлъстяване и възпаления, предава БГНЕС.

Други от Докторе кажи

Проф. Тодор Кантарджиев: Грип ще има, сега е моментът пенсионерите да се ваксинират

- Проф. Кантарджиев, какъв грипен сезон можем да очакваме тази зима? - Грипът е непредсказуем, но това, което със сигурност мога да кажа е, че ще го има

Четири нови операционни зали заработиха в "Св. Екатерина"

С водосвет за здраве и благополучие, отслужен от Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит Даниил, в Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Света

Икономическата тежест на злокачествените заболявания от HPV само за 2 години е 51.3 милиона евро

Общите разходи за лечение на 3 623 пациенти с рак на вулвата, вагината, ануса, пениса, и глава и шия възлизат на 10,9 милиона евро през 2018 г., 11,9 милиона евро през 2019 г

Търсят варианти за повече ваксини срещу грип за свободна продажба

Ще се водят разговори за по-големи квоти ваксини срещу грип за свободния пазар, коментира пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, предава БТА

Изпълнителният директор на "Пирогов" стана мисионер на детско здраве

Изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Пирогов" д-р Валентин Димитров получи приза „Мисионер на детското здраве". Това стана по време на кръгла маса, организирана от софийската детска градина „Алиса" на

>