ИТН отговори: Никой не може да ни поставя ултиматуми, управлението - от равноправни партии

19.06.2024 09:52
Тошко Йорданов Снимка: Велислав Николов

Експертно правителство, което не е доминирано от една политическа сила. Това поиска Тошко Йорданов от ИТН в словото си при старта на Народното събрание. Всички сме с еднаква тежест като партии в парламента, никой не може да поставя ултиматуми, обяви заместникът във формацията на Слави Трифонов.

Ден по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че шансовете за кабинет силно намаляват. И постави условие - да се гласува за кандидата на ГЕРБ Рая Назарян за шеф на парламента, за да продължат изобщо разговорите по възможната управленска формула. Неофициално стана ясно, че има нагласа кабинетът да е на ГЕРБ, ДПС и ИТН, но партията на Слави настояла да има 4-ма министри. И искали отлагане на влизането в еврозоната, което е неприемливо за евроатлантическите формации.

Повечето от вас бяха в 49-ото НС и положиха клетва, но погазваха конституцията и законите и се ръководиха само от собствените си интереси, затова сме в тази ситуация. Хората изпитват единствено и само отвращение и срам, каза Йорданов от името на ИТН от парламентарната трибуна.

Необходими са решения, които може да изпълни едно експертно правителство, което не е доминирано от една сила. Здравият разум говори да има и конструктивна опозиция.

Ако повечето партии се вторачат в пъпа си, здравият разум няма да се върне и отново ще преминем пред чистилището на изборите, допълни той.

Време е да върнем здравия разум, току що положиха клетва, време е да я изпълним, призова Йорданов.

След края на изборите ще бъде все по-трудна задачата. Почти е невъзможно да се върне здравият разум там, където почти го няма, допълни шефът на депутатите от ИТН.

Доста направихте непремерени изказвания, дори днес, никой не може да бъде едноличен спасител, нито има политическата тежест да поставя ултиматуми на когото и да било и за каквото и да било, заяви Йорданов. И бе категоричен - всяка партия в този парламент има същата тежест като останалите, отсече той.

Здравият разум говори, че управление, основано на сглобки, е по-добре да бъде свалено, защото не води до нищо добро. Така той отвърна на обвиненията от ПП-ДБ, че ИТН са свалили кабинета "Петков".

Други от От страната и света

Главчев: България няма отношение към производството и преминаването на гърмящите пейджъри

България няма никакво отношение към производството и преминаването на пейджърите, взривени в Ливан и Сирия. Това каза служебният премиер Димитър Главчев

Ямбол взема 324 хил. лв. заем за проектиране на нов социален комплекс

Поемане на кратосрочен общински дълг от 324 хил. лева одобриха единодушно общинските съветници в Болярово на заседанието си днес. Кредитът ще бъде използван за проектиране на нов социален комплекс в

Мартин Димитров: МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка

МФ и Агенция "Митници" пряко се договарят за митническо оборудване, вместо с обществена поръчка. Това може да причини отлагане на приемането ни по суша в Шенген

Производствените цени в Германия спадат, но по-малко от очакваното през август

В Германия цените, на които производителите предлагат своята продукция, са се понижили през август с 0,8 на сто на годишна база, което е по-бавно от очакваното

Европейските борси откриха със спад на индексите

Европейските фондови борси откриха днешната си търговска сесия със спад на индексите, като инвеститорите осмислят решенията на няколко големи централни банки по света по отношение на лихвените

>