Юбилейният депутат: Юрист/икономист на 45

19.06.2024 07:30
Ноември 2003 г. - новият лидер на МСДС Калоян Методиев на Националната конференция във Варна с конкурентката си Виктория Василева. СНИМКА: ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Мъж на около 45 г., юрист или с икономическо образование. Това е сборният образ на депутата и в 50-ия парламент. И макар дамите в него да са със 7 повече, отколкото в предходния мандат, превес зад парламентарните банки продължава да има силният пол.

64, или 1/4 от състава на юбилейното НС, са жени. Най-много народни представителки има в групите на ГЕРБ и ПП-ДБ - по 13. А като съотношение най-много са във "Величие" - 6 от 13.

Почти 1/3 от всички депутати ще са новобранци. Във всяка група се вля "свежа кръв", но най-забележимо в ДПС. 16 от 47-те им депутати са нови лица за парламента. В тази група е и безспорният парламентарен ветеран - Рамадан Аталай, който започва 13-ия си мандат. Той е в парламента от 38-ото НС, или от 1997 г. насам.

В редиците на ДПС се завръщат и опитната Искра Михайлова и Хюсеин Хафъзов, нашумял с термина "ваканцуване" от времето, когато бе част от отбора на бившия лидер Лютви Местан.

От 13 души във "Величие" пък опит има само Виктория Василева, всички останали ще стъпят за първи път в парламента. Нейният път в политиката тръгва от бившето СДС при Иван Костов. Влезе за първи път в парламента през 1997 г. като депутат от младежкото СДС, на което беше организационен секретар. 25 години по-късно бе депутат от ИТН в трите бързи парламента - 45-и, 46-и и 47-и, както и зам.-председател, когато в шефския стол седна Ива Митева.

Бивш седесар си имат вече и в БСП. Това е Калоян Методиев, вкаран в парламента от Корнелия Нинова, но нежелан от групата (виж долу на 3-а стр.) Интересното е, че преди 20 г. Методиев и Виктория Василева са били конкуренти за лидерския пост на младежкото СДС, той печели.

Всъщност някогашното СДС вече има своя своеобразна група. От синята партия стартира политическата кариера на Йордан Цонев, който обаче напусна преди повече от 20 г. и отдавна е в челните редици на ДПС. В парламента като депутат от ДПС сега се завръща още един бивш седесар - Иво Цанев, който през 2009 г. дори бе кандидат за лидер на сините.

Трима бивши премиери ще седят на първите банки - Бойко Борисов, Кирил Петков и Николай Денков. 32-ма в юбилейния парламент имат опит в изпълнителната власт като министри и зам.-министри.

С експертизата си за местната власт пък влизат бившата кметица на София Йорданка Фандъкова и младият ѝ колега Георги Георгиев, който беше начело на СОС.

Доайенът ще е Силви Кирилов от ИТН. Той откри 47-ото НС, което излъчи кабинета “Петков”. Сега 73-годишният уролог отново ще бие първия звънец. А най-младият и този мандат остава Георги Кръстев от ГЕРБ. Макар и само на 24 г., юристът от Русе е и областен координатор. В политиката върви по стъпките на майка си, която пък е общински съветник, и има снимка с Бойко Борисов още като 9-годишен.

Георги се оказва най-популярното име и в този състав на НС, носят го 8 от депутатите. На Иван ще се обръщат седем. Димитър, Николай и Александър има по шестима, в класацията на адашите следват Петър, Христо, Костадин, Андрей.

Сред жените най-много са с името Деница. Сачева и Николова са от ГЕРБ, а Симеонова - от ПП-ДБ. Адашка вече си има и новата звезда на Бойко Борисов - Рая Назарян. Също Рая, но Иванова има вече и във “Възраждане”.

Естрадната звезда Етиен Леви, фармацевт, предприемач, издател, юристи и преподаватели дебютират с “Величие”. Парламентът ще има и първия си наемен войник - Дарин Георгиев е завършил психология, но във визитката му пише, че е работил като разузнавач към Съвместното командване на спецоперации. Според публикации в медиите е работил като наемник в Ирак и Афганистан и като лична охрана.

Други от От страната и света

Мъж се удави, докато спасява жена на плаж "Бутамята"

Мъж от София се удави, докато опитал да спаси жена на плаж "Бутамята" в Синеморец.  Инцидентът е станал в четвъртък. Плажът е известен с опасните си подводни течения

Бивш полицай е в ареста за заплахи и агресия към колеги и медици

Бивш полицай е задържан в ареста в Сандански. Под ръководството на Районна прокуратура – Благоевград се води разследване по досъдебно производство за хулиганство. На 18 септември 2024 г

Провежда се акция за неправомерно получаване на евросубсидия в Хасковско

Софийската градска прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията (КПК) провеждат акция в Хасковско във връзка с разследване за заявени неверни обстоятелства с цел да бъдат получени

Жена загина на място, след като се блъсна в дърво край Чипровци

Жена на 26 години от град Чипровци е загинала на място след удар с кола в дърво край село Бели Мел, община Чипровци, област Монтана, съобщиха от Областната дирекция на МВР

Втората статуя, открита в Хераклея Синтика, май е без глава (видео, снимки)

Втората статуя, открита в античния град Хераклея Синтика край Петрич тази сутрин май е без глава. Екипът на проф. д-р Людмил Вагалински днес откри още една статуя в Големия подземен канал на античния

>