А ако няма кабинет? Колко със служебния “Главчев” и как, ако в КС паднат промените, по които е избран

18.06.2024 23:00
Преговорният екип на ГЕРБ - Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян. Снимка ЙОРДАН СИМЕОНОВ
От страна на ИТН бяха Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов
ДОЦ. ХРИСТО ОРМАНДЖИЕВ

Шансовете за съставяне на правителство намаляват драстично.

Тази тъжна прогноза първо неофициално тръгна от политическите кулоари още преди да е свършила официалната среща на ГЕРБ с ИТН в парламента във вторник.

3 часа по-късно обаче лидерът Бойко Борисов потвърди, че не открива политици, осмеляващи се да споделят отговорността за съставяне на правителство.

Исках да е от първите три евро-атлантически партии - така, както беше сглобката и работихме открито с подписите си в предишния парламент, обясни Борисов модела, по който си е представял да построи ново правителство.

Но ПП-ДБ се скрили в гората, защото всички искат да има кабинет, но единствено ГЕРБ да понесе отговорността и да им оправя хаоса, избухна лидерът на победилата партия. Според гневния Борисов, ако държавата била в добро състояние, “щяха да се избият да управляват”.

Само с 68 депутати не става, отсече Борисов.

“Ако има отговорни хора, винаги има как

Трябват отговорни хора, които да поставят на първо място държавата” - така лидерът на ГЕРБ все пак остави врата за договаряне на управленска формула.

Разговорите с ИТН извън официалната среща (виж по-долу за нея) са приключили със заявка от хората на

В изявлението си във вторник следобед Борисов потвърди: само с ДПС, макар единствени да са подходили разумно и отговорно, няма да състави кабинет с плаващи мнозинства. Защото

онези плакати няма да ги забравя,

призна експремиерът, визирайки предизборните билбордове на ПП-ДБ. На тях на фона на усмихнат акад. Николай Денков бяха сложени снимките на Борисов и Пеевски с призив хората да изберат какъв премиер желаят. По-късно ЦИК ги забрани.

“Няма да им позволя да се покатерят нито на ГЕРБ, нито на мен”, зарече се Борисов. Иначе общо депутатите на ГЕРБ и ДПС са 115, т.е. нужни са още 6 гласа за мнозинство.

Залогът е шефът на парламента

Опитът да се избере председател ще покаже окончателно шансовете за разбирателство, бе ясното послание на Борисов. И лансира за поста младата Рая Назарян.

38-годишната юристка стана депутат от ГЕРБ за първи път през 2022 г., но явно е спечелила доверието на лидера, защото само година и половина по-късно влезе в преговорния екип за ротацията с ПП-ДБ с Мария Габриел и бившите министърки Деница Сачева и Теменужка Петкова.

В момента Назарян е водещата в юридическия екип на ГЕРБ, който пък бил готов с проект на новия закон за съдебната власт и работи по изцяло нов Наказателен кодекс.

“Надявам се утре всички да подкрепим Рая.

Ако мине гласуването, ще продължим разговорите. Ако не мине - дотам”,

постави условие Борисов.

Няма да подкрепим Назарян, веднага отвърнаха от ПП-ДБ. Познавали я добре от преговорите и затова не я приемат като подходяща за най-високия пост в държавата. А дали да издигнат свой човек, решаваха до късно снощи на заседание на групата си.

Дочу се, че някакъв диалог е воден и със социалистите за кабинет на националното съгласие.

При настаналата обаче война в БСП - Нинова срещу досегашните ѝ заместници, всяко “предателство” в полза на ГЕРБ ще означава бърза партийна смърт, коментират анализатори. Снощи и социалистите се обявиха срещу Назарян за шеф на парламента.

Какво обаче се случва, ако наистина няма правителство?

Според преподавателя по конституционно право във Великотърновския университет Христо Орманджиев

в конституцията не е казано колко време има едно служебно правителство при работещ парламент

В основния закон е посочено, че след встъпването на Народното събрание идват консултациите при президента с парламентарно представените партии. Няма срок, в който те да започнат, но реално погледнато, би следвало да е веднага след като се конституира парламентът. Няма логика да се бавят, освен ако президентът няма информация, че има проблем около сформирането на правителство и трябва време, обясни доц. Орманджиев.

Румен Радев свика новия парламент в първата възможна сряда.

Не е ясно засега дали това е индикация, че президентът ще бърза и с поканата за консултации към 7-те партии, след което да пристъпи към връчването на първия мандат.

Според наблюдатели ще се случи точно това. Консултациите може да започнат още тази седмица или в началото на следващата, смята и Орманджиев. След като минат консултациите с политическите сили, президентът връчва проучвателния мандат по чл. 99 на конституцията на първата политическа сила. Между консултациите и връчването на първия мандат отново няма срок, напомни преподавателят по конституционно право.

Но ако все пак между политическите лидери и институциите се стигне до общо разбиране, че е добре служебният кабинет и новият парламент да забързат спешните закони по плана за възстановяване например, времето би могло да се разтегли. И “Главчев” да управлява дълго по примера на “Донев”. Така или иначе, планът за кабинет на Борисов включвал оставане на ядрото от служебните министри. Освен това лидерът на ГЕРБ знаково призова миналия четвъртък

президентът, парламентът и правителството да заработят заедно,

да спре войната между тях. А откъм “Дондуков” 2 все по-отчетливо се чува, че Радев няма да стартира никакъв проект, преди да удари краят на втория му мандат.

Тук обаче идва и вторият голям въпрос - ами какво, ако Конституционният съд отхвърли промените в основния закон, според които бе излъчен служебният кабинет на Главчев.

Решението на КС по последните промени в основния закон, с които беше определен лимитиран избор на служебен премиер измежду 10 човека,

няма да засегне служебното правителство на Димитър Главчев,

обясниха юристи.

Решенията на КС действат занапред, т.е. решението, което се очаква, ще бъде приложимо при нови такива случаи в бъдеще, но няма да засегне това правителство, коментира и конституционалистът доц. Орманджиев.

Мнозина допускат, че и президентът Радев би предпочел да действа на чист юридически терен - след произнасянето на Конституционния съд по промените.

Такава хипотеза също разтегля времето, в което би могло да бъде оставено да действа служебното правителство.

Кога ще се произнесе КС, не е ясно, защото няма срок, който да го пришпорва. Според някои

решение се очаква в края на юли

Което обаче може и изобщо да не е така и политическото време да се разтегли още. Основания за подобни очаквания дава фактът, че на сайта на КС досега не е обявявано заседание за обсъждане по това дело.

Други от От страната и света

50 години по-късно “Криворазбраната цивилизация” оживява като мюзикъл на сцената

На 1 ноември Музикалният театър прави премиера на известната постановка на Хачо Бояджиев по пиесата на Добри Войников Една от първите премиери на Музикалния театър “Стефан Македонски” през новия

Странната снимка на Камила и японската императрица, която взриви социалните мрежи

Една снимка на кралица Камила и японската императрица Масако предизвика истинска буря в медиите и социалните мрежи. По време на официалното посещение на Масако и съпругът й император Нарухито

Уникални щандове с череши на празника в Кюстендил

Красота, богатство и благодат изпълват сърцето на Кюстендил на „Празник на черешата", който започна вчера и ще продължи и в неделя. Днес бяха подредени красиви щандове с изкушаващи черешови

Партийният съд върна Иван Таков начело на БСП-София

Иван Таков е председател на БСП-София и отстраняването му е нелегитимно. Това отсъди Общопартийната контролна комисия в БСП днес. Решението идва час, след като комисията обяви и

Макет на Паметника на свободата в размери 1:10 изработиха учители от село Тулово

Фигурата е подходяща като учебно помагало за деца, които никога не са се качвали на връх Шипка "За тазгодишния национален празник 3 март заедно с моите ученици от пети и шести клас изработихме от

>