В Крумово и керемида не мръдна от 4,3 по Рихтер. Жителите: Няма, няма и друсне - свикнахме (Обзор)

18.06.2024 21:30 Радко Паунов
В село Крумово няма и една разместена керемида по къщите от снощния трус.

“Не знаем защо, но при всеки трус все нас люлее най-силно. Няма, няма и ни друсне.”

Така жители на пловдивското село Крумово описват последното земетресение от 4,3 по Рихтер, което бе регистрирано точно в 20,24 ч в понеделник.

Първо се чу бучене и след това за секунди тресна. Усети го цял Пловдив, който е на 16 км от епицентъра. Дори хората по първите етажи се стреснаха, но бързо се успокоиха. А кметът на града Костадин Димитров обясни, че няма нито един сигнал за щети и пострадали.

В Крумово обаче по-възрастните се сетиха за онзи трус

през 2002 г., когато почти на всички къщи изпопадаха комините

Тогава силата му бе пак 4,3 по Рихтер. А хората се страхуваха да се приберат у дома. Наложи се “24 часа” да им изпрати сеизмолога Бойко Рангелов, за да ги успокои, обяснявайки им, че след първичния трус следващите ще са по-слаби, докато земята се укроти.

“Онзи през 2002-а беше много по-продължителен. Спомням си, че тогава бях в 8-и клас и още не мога да го забравя. Седях на компютъра и помня как цялата секция се разклати така, че аха да падне. А миналата вечер, докато станем от масата, всичко свърши”, направи аналогия кметът на Крумово Стоян Минчев. 

Само малкото му дете, което още няма 3 години, се изплашило и казало: “Мамо, гушни ме”.

“Във вторник сутринта направих обход из селото. Питах хората имат ли поражения, отговориха ми, че всичко е наред. Нещата са минали с лек уплах при по-възрастните, а на младите даже не е направило особено впечатление”, допълни Минчев.

И пак се върна към бедствието от 2002 г. “Тогава дни наред имаше хора, които спяха в оранжериите. Страх ги беше да се приберат в къщите, защото непрекъснато тресеше, имаше пукнатини по стените”, спомни си кметът, макар тогава да е бил тийнейджър.

Николай Кочев от Крумово допълни, че по чудо се е разминало миналата вечер без грам щети. “Няма дори разместена керемида”, каза той. Бил навън, когато залюляло. 

Във вторник основна тема в селото бе

защо при тях винаги люлее най-силно

“Говори се, че е от многото сондажни кладенци. От тях се снабдяват КЦМ, летището, поделението, близкото село Ягодово. Дали действително това е причината, не мога да кажа”, разсъждава кметът Стоян Минчев.

Всъщност епицентърът се пада точно в асеновградския квартал “Долни Воден”.  “Силничко тресна, първо се чу бучене, но свърши бързо и няма никакви поражения”, обясни Станимир Иванов. Служителката в кметството Медиха Кадирова каза, че чула шум и после залюляло.

“Продължи една секунда,

докато разберем какво става, беше свършило

Нямаме нито един сигнал за щети и пострадали”, добави тя.

Според сеизмолога доц. Пламена Райкова, ръководител на департамент “Сеизмология и сеизмично инженерство” към Института по геофизика, геодезия и география към БАН, след основния трус е имало 18 вторични. Най-силният от тях е 2,4 по Рихтер, който се е появил час и 25 минути след първото земетресение. Мнозина не са го усетили.

Райкова предупреди, че афтършоковата серия ще продължи и следващите дни.

Във вторник около 11,30 ч

високите етажи на Пловдив отново се разлюляха

от трус с магнитуд 2,8 по Рихтер. Той също беше много кратък и в по-ниските сгради едва беше доловен.

В една от залите на Пловдивския окръжен съд в този момент течеше дело за кражба на коли. “Има земетресение”, реагира прокурорката Гинка Лазарова, докато се провеждаха разпити на свидетели.

“Не го усетих - нито това, нито снощното”, отвърна съдия Силвия Цанкова и изобщо не прекъсна заседанието.

Сеизмолози припомнят, че случилото се не е необичайно за Пловдивско, тъй като районът в исторически и съвременен план е сеизмичен. През 1928 г. градът е бил ударен от трус с магнитуд 7,1 по Рихтер, в последните години пък се наблюдават няколко земетресения между 4-а и 5-а степен по Рихтер.

Други от Регион

20-годишен водач е в болница след удар в камион на входа на Ягодово

Микробус се е блъснал в тежкотоварен камион на кръстовището на входа на пловдивското село Ягодово. 20-годишният водач на буса е откаран в болница, на този етап не е ясно какво е състоянието му

Замесените в побой и заплахи заради чатове кмет на хисарско село, синът му и негов приятел остават в ареста

Могат да направят нов опит да излязат на свобода пред Окръжния съд в Пловдив                                                                                                                           

Нови луксозни жилища от PIMK BUILD

Строителната компания ПИМК Билд е утвърдена с години опит и ви предлага нови, модерни сгради съчетаващи високо качество, стил и иновации. Доверете се на лидерите в бранша и открийте мечтания дом

20-годишна скочи с бебе от третия етаж на хотел в Кърджали

Бебето е настанено в пловдивска болница, по чудо майката се отървала без наранявания Жена на 20 години скочи с едногодишното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали

Двама обраха млада жена в Карлово, арестуваха ги

Задигнали мобилен телефон и електронна цигара късно вечерта Служителите на реда в Карлово арестуваха двама апаши, обрали млада жена по тъмно, съобщиха от полицията

>