Ремонтират някогашна сграда на пловдивското кметство, сега е като кръпка в центъра (Снимки)

18.06.2024 19:00 Ваня Драганова
Фасадата на сградата на КНСБ в Пловдив все още е красива, макар и доста олюпена и занемарена.
Страховити пукнатини има в задната част на имота.
Видът на пристройките към основния корпус е направо мизерен.
Следите от течове са видни на много места.
Част от помещенията са неизползваеми, защото са опасни.

В сграда, паметник на културата в абсолютния център на Пловдив,

вадят кофите и легените при всеки дъжд,

защото вътре тече. А в задната ѝ част има страховити пукнатини.

Някогашната еврейска къща, която е била база на пловдивското кметство, а след това и на ХЕИ, от 30 години се ползва от КНСБ. Тя се намира точно до сегашната сграда на администрацията на район "Централен" и е последният общински имот на ул. "Христо Г. Данов", който е в ужасяващо състояние. В последните години бяха основно ремонтирани намиращите се в съседство Дом на младоженците, детска градина "Майчина грижа" и Природонаучният музей. А през април беше открита след пълно обновление Градската градина, при чиято реконструкция нов вид придоби и самата улица "Христо Г. Данов".

За да не остане сградата на КНСБ като кръпка, тя е следващият обект в програмата на район "Централен" за належащи ремонти.

Двуетажната къща е построена през 1907 г. като частен имот. 14 години по-късно към основния корпус на сградата е изградена пристройка от задната страна. През 1923 г. имотът е изкупен от местната власт и пригоден за кметство. Там се е помещавала част от градската администрация на Пловдив – първата сграда на местната община е била отсреща, където сега е Природонаучният музей, но тя бързо се е оказала тясна.

През годините са правени дребни преустройства, докато през 1980 г. къщата е ремонтирана по-основно и е достроена. Тогава тя става седалище на ХЕИ. След това здравната инспекция се сдобива с нова сграда и в началото на 90-те години на миналия век в имота на "Хр. Г. Данов" се нанася КНСБ.

Оттогава ремонт не е правен, фасадата е доста олющена, но все пак има внушителен вид заради впечатляващата архитектура. В пристройките отзад обаче е страшно -

пукнатини по конструкцията, следи от течове, надвиснали тавани,

пустеещи помещения.

"В коридора към стая нашата вали при всеки дъжд", посочва към полусрутения таван председателката на Синдиката на българските учители Петранка Калоферова.

В основния корпус, който е и най-стар, дървените стълбища са боядисани, подовете са застлани с балатум, който обаче не може да скрие неравностите. Част от помещенията са ремонтирани, но нуждата от основна реконструкция се вижда с просто око.

"През годините съм написал безброй писма, поставих въпроса още преди десетина години. До момента нямаше никакъв резултат, само се готвеха проекти. В основната сграда имаме едно заключено помещение, защото вода тече не само от тавана, а и по стените – върху климатика и контактите. Не можехме да рискуваме някой да пострада и не го използваме. Дано най-сетне да се направи ремонт", каза пред "24 часа" лидерът на КНСБ в Пловдив Боян Бойкински. Той подчерта, че със собствени средства синдикатите обновяват каквото могат, но това няма как да отмени необходимостта от основна реконструкция. Този път тя най-вероятно ще се случи, защото администрацията на района вече е направила първите реални стъпки.

"Поръчахме обследване на сградата,

което показа, че тя се нуждае от конструктивно укрепване", заяви кметът на район "Централен" Георги Стаменов.

Проучването показва, че конструкцията на сградата е масивна, с дървени подове и вътрешно стълбище. Носещите тухлени стени не са обрамчени със стоманобетонни пояси и колони. Междуетажните конструкции са от гредоред. При изграждането си е отговаряла на тогавашните норми, но днес изискванията са по-строги и са необходими изчисления за устойчивостта ѝ при земетресения.

След обследването е изготвен идеен проект и на тази база районната администрация поръча пазарно проучване колко би струвала цялостната реконструкция на сградата.

"Ориентировъчната цена е 1,4 млн. лв. Предстои следващия месец да обявим обществена поръчка за избор на изпълнител, без да сме осигурили необходимите средства, но след това ще можем да кандидатстваме за финансиране директно от държавата. Има програми към Министерството на културата, които отпускат пари за обновлението на сгради, обявени за част от недвижимото културно наследство. А тази къща е единичен паметник на културата от 1985 г.", описва какво следва кметът на района.

Ремонтът ще бъде на инженеринг – на база на готовата вече идейна разработка една и съща фирма ще трябва да изготви техническия проект и да го реализира. Предстоят обаче съгласувателни процедури с Националния институт за недвижимото културно наследство, които отнемат време.

Преди ремонтът да започне,

КНСБ ще трябва да освободи имота

"Синдикатите - както КНСБ, така и КТ "Подкрепа", са наши стратегически партньори и ще им осигурим комфортни условия на труд. Община Пловдив ще предложи на КНСБ подходящо място. Един от вариантите е да бъдат настанени в общинския имот до Римския стадион, където се помещава и фондация "Пловдив 2019", прави планове Стаменов.

Той смята, че след реконструкцията сградата на ул. "Хр. Г. Данов" трябва да бъде предоставена на Инспектората към Националния институт за недвижимото културно наследство, защото сега местните му представители нямат седалище в Пловдив. А в града има много културни ценности, чието опазване предполага добра комуникация между Инспектората и местната власт. Затова и според районния кмет е добра идея районната администрация и представителите на културното министерство да са в съседни имоти.

Други от От Пловдив

Блъснаха пешеходец на бул. "Северен" в Пловдив, задръстването е голямо

Пешеходец е бил блъснат на пловдивския бул. "Северен". Инцидентът е станал преди минути, близо до кръговото кръстовище при моста на Адата. На този етап няма информация за състоянието му

Кметът Димитров и депутатът Георгиев изпълниха задача на Борисов за Пловдив

Министерството на културата е дало картбланш за разкритата археология под Бетонния мост и така жп линиите могат да бъдат прокарани. Това става ясно от прессъобщение на кандидат–депутатите на ГЕРБ

Пловдивчани заравят тайно на лунна светлина умрелите си домашни любимци (Снимки)

Гробището за кучета и котки беше затворено през 2016 г., не можело да е до мъртви хора Направих нарушение, писаната Меги лежи в двора на бащината ми къща в Скутаре

Изтребиха всички пернати в опитната база на Аграрния университет заради птичи грип

От Областната дирекция по безопасност на храните предприемат всички мерки за ограничаване на разпространението на болестта Всички пернати – кокошки и петли

Полицейска акция затвори магазините в Шекер махала (Обновена)

Всички търговски обекти в пловдивската Шекер махала затвориха, щом се разчу, че предстои мащабна полицейска акция. Работеше само една заложна къща и униформените влязоха в нея

>