Един час ГЕРБ и ИТН обсъждали политики, не и подкрепа за кабинет и имена

18.06.2024 14:03 Весела Бачева
На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова СНИМКИ: Пресцентър ГЕРБ

Малко над час продължи срещата на ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ" за съставяне на правителство. Двете формации обсъдили политики и приоритети, но не е ставало въпрос за подкрепа на кабинет с първия мандат, състав и структура на Министерски съвет или кандидат за премиер.

Това разказаха представителите на двете формации пред медиите след края на срещата. От страна на ГЕРБ-СДС бе дамският преговорен екип на Бойко Борисов Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян, а от ИТН - Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

"Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушаме техните идеи и от там нататък трябва да ги обсъдим с колегите и да обмислим. Така или иначе това е само първата среща, нищо конкретно не се случи на нея. Казахме някои наши приоритети", разказа Тошко Йорданов. ИТН първи говориха преди медиите.

Двете формации обсъдили управленската програма ГЕРБ, навлезли в конкретика. Хората на Борисов я представили, а ИТН добавили и техните предложения.

Иначе от ИТН продължават да държат на експертен кабинет, каквото предложиха и от партията на Борисов. Йорданов обясни, че нито са обсъждали име на премиер, нито искането на Борисов той да е от неговата партия заедно с външния и вътрешния министър.

Те изложиха идеи по конкретни сектори, ние ги изслушаме, казахме кои неща са добри и това беше, лаконичен бе Йорданов, на четириминутен брифинг в парламента. Той отговори само на един въпрос, след което тримата си тръгнаха и не отговориха на повече въпроси.

Срещата премина в конструктивен дух, разговаряхме по конкретните политики, които ние предлагаме в нашата управленска програма. Съответно чухме това, което мислят колегите по нашите предложения в отделните сектори. Подробно обсъдихме политики, свързани с образованието, пазара на труда, енергетика, съдебната реформа, теми и поети обещания на ИТН от предизборната кампания. Оставихме вратата отворена да продължим нашите разговори конкретно по политики. Разговори, които касаят конкретен състав и формиране на правителство, имена, не са били водени", разказа Деница Сачева от ГЕРБ на втори брифинг малко по-късно.

"На този етап не сме получили никакви категорични отговори по отношение на парламентарна подкрепа. На практика ще видим какво ще се случи в утрешния ден и дали ще излъчим председател на Народното събрание", обясни Сачева. Тя призова за "енергични действия", но за момента няма график за нови срещи, нито ултиматуми и крайни срокове.

От ГЕРБ не казаха кого ще номинират за председател на Народното събрание. Името щяло да се определи утре сутринта на заседание на парламентарната група. Утре след клетвата депутатите ще трябва да опитат да си изберат шеф, което в последните парламенти отнемаше няколко дни. Така в миналия парламент бе избран Росен Желязков на ротация, а в 48-ото НС след три дни скандали бе избран доайенът Вежди Рашидов.

ИТН е втората политическа сила, с която ГЕРБ се срещна за преговори за съставяне на правителство и приоритетите на 50-ото НС. Вчера преговорният екип на ГЕРБ-СДС Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян разговаряха и с представителите на ДПС, с които постигнаха съгласие за нов Наказателен кодекс, антикорупционна реформа и привличане на чужди инвестиции. Среща отказаха от ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП. Вероятно и "Величие" няма да се явят, тъй като лидерът на партията Николай Марков обясни, че няма да преговаря с "контактьорки", а иска лидерска среща.

                                                                                                                                                                                              

Други от От страната и света

От синода неофициално: Няма разкол в БПЦ, само една калимавка се тръшка из фейсбук

Игуменът на Гигинския манастир Никанор обяви за свой патриарх Вартоломей и иска да си ходи на килията в Света гора, но не му се тръгва още В Българската православна църква (БПЦ) няма разкол

Десет нелегални мигранти пострадаха при катастрофа с джип край Ямбол

Десет нелегални мигранти са пострадали при катастрофа с джип край Ямбол. Инцидентът е станал малко преди 20:00 часа, съобщи за БТА заместник-директорът на областната болница „Св

Сарафов прати проверка на прокурора Франтишек, затворил Нико Тупарев за денонощие в ареста (Обзор)

Името на бившия шеф на закритата вече Спецпрокуратура и кандидат за Спецапелативната беше замесено и в "Осемте джуджета" Ръководствата на Върховната и на Софийската градска прокуратура се

Профили в мрежата предлагат услуги от името на задържания хакер "Емил Кюлев"

Профили в социалните мрежи открито предлагат услуги от името на хакера, представящ се с псевдонима "Емил Кюлев". В петък беше задържан 21-годишният Тодор Илиев, обвинен, че стои зад този прякор

Архимандрит Дионисий - майстор на церемониала за интронизацията както през 2013 г. за Неофит

Протестърът в расо е запретен от служение, но не е отлъчен от църквата Какво прави попът протестър Дионисий на церемонията по интронизация на патриарх Даниил

>