За какво ни е задължителна военна служба

18.06.2024 14:02 Валери Найденов
Български войници Снимка: Пресцентър на министерството на отбраната

Като нямаме отбранителна доктрина, не ни трябва и армия

Много е прав президентът Радев според мен – време e да се върне задължителната военна служба. Обстановката мирише на война, следователно България трябва да има по-сериозна армия. Но как да е сериозна армията, щом

нито сериозен парламент можем да изберем, нито сериозно правителство?

Така че, от друга страна, президентът Радев изобщо не е прав.

Ако това ви звучи несериозно, то кое е сериозно в нашето дередже? Самото време ни се подиграва. Например патриотите русофили и до днес жалеят за съветските ракети, които унищожихме, като влизахме в НАТО. Но ако ги бяхме запазили, днес вече щяхме да сме ги дали на Зеленски, а Путин щеше да ни е силно обиден с всичките произтичащи от това закани. Така че сега е ред на евроатлантиците да тъгуват за ракетите, а на патриотите - да се радват, че самолетите Ф-16 още не са пристигнали.

Разбира се, аз не бих се захванал с тази неразрешима загадка, ако нямах решение. Но за него по-долу.

Да се върнем към наборната армия. За аматьори като Каракачанов тя е някаква патриотична самоцел, докато за високи професионалисти като Радев тя е само средство, което би трябвало да обслужва целите, формулирани в националната военна доктрина. Сега - засега доктрината не предвижда нито да нахлуваме някъде, нито да се отбраняваме от чуждо нахлуване, та да ни трябва армия. От нас се иска само да участваме в партньорските умиротворителни мисии с чисто символични бройки.

Следователно трябва да сме доволни, че нямаме истинска армия

Колкото е по-малка и по-некадърна, толкова по-добре. Представете си, че партньорите поискат да пратим в Украйна пушечно месо, а партиите хем не могат да откажат, хем пред избирателите са се направили на бели гълъби. Сега правителството просто ще вдигне ръце – няма! И в склада няма! А това, което го има, за нищо не става!

Днешната българска армия е способна я да разгърне полева баня, я военна кухня и нищо повече. Но в Украйна това ще докара вражеските дронове още преди да си се сапунисал или да си изсърбал супата, така че по-добре армията да си стои у дома и да не пречи на батковците, а доставките на Ф-16 да се отложат за след края на войната. А са пристигнали, а са ни ги взели за нуждите на Зеленски.

Но да речем, че България разполага със 150 хиляди прекрасно подготвени действащи бойци плюс 1 милион запасняци. Къде ще разположим поделенията? Ако са близо до нечия граница, това веднага ще предизвика напрежение и ответни мерки. Да ги поставим в Северна България, няма смисъл, освен ако не запретнат ръкави да довършат магистрала “Хемус”. Най-опасната за нас страна е Турция, тъй като тя е нахлула хуманитарно във всички свои съседки, а и в някои по-отдалечени държави като например Либия. С Гърция пък е постоянно на ръба на войната.

Но от друга страна, тя е наш съюзник в НАТО и добър съсед, даже понякога я молим да ни патрулира въздушното пространство.

Ако разположим 100 хиляди войници в Родопите

и Странджа-Сакар, само ще я разлютим и ще пусне още повече мигранти. Тръгне ли Турция, не можем да я спрем. Дори по време на Варшавския договор не можехме – тогава планът беше да я удържим 3 дни, докато пристигнат съветските танкове.

Следователно, единственото място, в което може да разквартируваме подобна армия, е някъде около Карлово или Сопот, да помагат в розобера.

Джордж Фридман, създателят на частното ЦРУ “Стратфор”, има една книга с гениални геополитически прогнози, наречена “Следващите 100 години”. В нея се предвижда, че някъде в средата на века Турция ще воюва с Полша. Всичко е много добре обосновано, но липсва най-важната за нас подробност – къде ще е бойното поле? В България, в Румъния или може би пак в Украйна?

Време е отсега да се готвим за това събитие, но някак си подмолно и тайно, тъй като

Ердоган вече взе да дава признаци, че НАТО му е тясно

Неотдавна каза, че обмисля дали да не вкара Турция в БРИКС. Както знаем, БРИКС се доминира от Китай и Русия, а те са основните врагове на САЩ и НАТО. Сега- засега БРИКС е доста хлабава организация, но с времето в подобни клубове дисциплината се затяга, посочва се общ враг и се поставя въпросът – ти с нас ли си, или против нас?

Така че нуждата от задължителен набор ще възникне тогава, когато Турция се определи. Тогава и Белият дом ще се сети да ни смени доктрината. Да се надяваме, че ще ни зарадва с безплатни самолети, дронове, танкове, хаймърси и по една бронежилетка за всеки пенсионер.

А дотогава България може да реши проблема с армията по иновативен начин. Наистина, ние едва ли имаме и 20 хиляди бойци, но затова пък разполагаме с около 300 хиляди частни охранители. Много от тях са пенсионери, но поне половината са млади, напомпани и патриотично татуирани. Идеален материал. Държавата спокойно може да им постави следното условие – 1 година военна служба, придобиваш военна специалност и чак тогава получаваш лиценз за охранител. След това се явяваш на допълнително обучение поне веднъж на година. И освен това научаваш наизуст “Епопея на забравените”.

Така за кратко време ще се сдобием с най-страховитата армия на Балканите. Може да е малка, но ще е свирепа. Подборът вече е извършен от самите младежи с избора на професия, която ги привлича. Остава само тяхната мощна енергия да се каптира на полза роду.

Освен това България може да започне да изгражда бункери по южната граница с цел спиране на миграционния натиск. Нищо не пречи това да стане с брюкселска програма и финансиране по плана за възстановяване. “Бункери на мира” – това звучи почти като “Зелената сделка”.

Други от Анализи

"Берлинер Цайтунг": Кризата в Германия удря и по България

Красен Кръстев ръководи от почти 12 години „Мекалит България“ в Куклен, край Пловдив – предприятие, специализирано в производството на пластмасови компоненти и системи за различни браншове

Обречена ли е дипломацията?

Конфликтите по света продължават да се разрастват и да подкопават стабилността в критични региони. Поради тази причина дипломацията изглежда все по-неспособна да се справи с проблемите

Искате да осигурите детето, като стане на 25? Да, ама не

Не може, защото попечителските фондове не са уредени Въобще не се лъжете, че попечителски фондове имат само богатите. Родителите от всякакви социални прослойки в що-годе цивилизованите държави правят

До 600 евро за концерт: защо билетите станаха толкова скъпи

Да идеш на концерт вече може да ти излезе колкото една кратка почивка. Билетите за концерта на Адел в Мюнхен това лято струваха между 180 и 600 евро. Към билета обаче трябва да прибавим и разходите

"Предай се или умри от глад": Това ли е планът на Израел?

Последното нахлуване на израелските военни в Джабалия в северната част на Газа не би могло да бъде по-катастрофално за жителите, които вече са преживели бомбардировките и трудностите на войната между

>