Пловдив си иска от София Панагюрското съкровище. Министър: То е на държавата

18.06.2024 08:58
Панагюрското златно съкровище СНИМКА: Десислава Кулелиева
Найден Тодоров Кадър: bTV

Трябва ли Панагюрското златно съкровище да бъде преместено в пловдивския археологически музей, ще разискват общинските съветници по предложение на една от групите на следващото си заседание. В момента златото е в Националния исторически музей в София.

То е открито преди 75 години при изкопи на глина. Смята се, че е изработено за генералите на Александър Македонски. При откриването му е било заведено в инвентарната книга на пловдивския археологичен музей и затова сега определени съветници настояват съкровището да бъде върнато обратно в Пловдив. Друг техен колега пък настоява, че това е предимно морален акт, а моментът е подходящ, тъй като договорът с НИМ е приключен. Решението за подновяването на контракта пък е на шефа на пловдивския археологически музей Костадин Кисьов.

Съкровището е собственост на държавата, обясни служебният министър на културата Найден Тодоров.

"То е на пловдивския музей, но НИМ може да го презентира по-добре пред света поради всичките възможни контакти и средства, които притежава музея", каза Тодоров пред Би Ти Ви.

Регионалният археологически музей в Пловдив има около 20 служители и под един милион лева бюджет. НИМ пък е с около 5 млн. лева и над 100 служители.

Съкровището има три копия - в Панагюрище, Пловдив и София, а оригиналът е в Националния исторически музей. Според Тодоров е най-добре съкровището да бъде в НИМ, но принадлежи на на Пловдив. "Съкровището е собственост на Министерството на културата, а държавният музей е НИМ", обясни диригентът с пловдивски корен.

Според министъра не е ясно и дали съкровището ще бъде охранявано достатъчно добре в Пловдив колкото и да се стараят служителите там.

През годините многократно са правени опити Панагюрското злато да се върне в Пловдив, но засега безуспешни. Още по времето на Людмила Живкова е било взето в София и оттогава е там, като понякога идва в Пловдив за изложби. 

"И маската на Агамемнон, както и прочутите находки от Микена не експонирани там, а са изложени в Националния археологически музей на Гърция в Атина", изтъкват поддръжници на тезата, че мястото на Панагюрското съкровище е в София.

Тодоров благодари на депутата от ПП-ДБ Манол Пейков, който купи 2/3 от къщата на Димитър Талев в Прилеп, която бе срутена. Според него няма пречки за реконструирането на къщата.

Други от От Пловдив

Баба със снимка на блъснатата си внучка към подсъдимата водачка в Пловдив: Вижте какво дете убихте!

2 години условно с изпитателен срок от 4 е наказанието на Веселина Семова "Вижте какво дете убихте!" Това извика в съдебната зала бабата на блъснатата на пешеходна пътека в Пловдив 13–годишна

Над 230 хил. лв. събра за два дни благотворителният фестивал "Нощ на Ангелите" в Пловдив

231 672 лв. се събраха от благотворителния фестивал "Нощ на Ангелите", който се проведе на 14 и 15 септември на Гребната база в Пловдив. Със събраните средства ще бъдат подкрепени каузите на 3 деца –

Шефски рокади в пловдивския кучкарник и в зала "Колодрума". Каква е причината за тях?

Дългогодишният директор на Зооветеринарния комплекс Георги Божев преместен като координатор в "Чистота" 18-ият в листата на ГЕРБ за Пловдив-град на последните парламентарни избори Йордан Алексиев е

За осми път пръскат срещу комари в Пловдив, май е за последно

Обработката приключва на 3 октомври в кварталите "Прослав" и "Коматево" Извънредно пръскане срещу възрастни комари в Пловдив предприема "Дезинфекционна станция", информират от общината

Откриха 6 флакона с райски газ в колата на 20-годишен пловдивчанин

Безакцизни електронни цигари открили полицаи от Трето РУ в колата на 20-годишен пловдивчанин. При претърсване в спрения за проверка автомобил униформените иззели 37 устройства със съдържание на

>