Шестима от служебните министри остават в новия кабинет, засега

18.06.2024 07:30
Петко Николов
Георги Гвоздейков
Калин Стоянов
Атанас Запрянов
Мария Павлова

МВР, финанси, правосъдие, икономика и образование запазват титулярите. В отбраната остава Запрянов, който бе в три правителства на ГЕРБ. Тръгва си обаче транспортният Гвоздейков

Поне шестима от министрите в служебното правителство на Димитър Главчев да запазят позициите си и в кабинета на споделената отговорност. Това предвиждат първоначалните планове, които са обсъждани през уикенда, още преди да започнат официалните преговори на трите дами от ГЕРБ Рая Назарян, Деница Сачева и Теменужка Петкова с останалите парламентарни партии.

Заради амбицията да изпълним условията за влизане в еврозоната възможно най-бързо поста си ще запази министърката на финансите Людмила Петкова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бил доволен от начина, по който тя е управлявала бюджета за месеците като служебен министър.

На поста си като министър на икономиката се предвижда да остане и Петко Николов. Концепцията предвижда неговият ресор да се разшири.

В министерството на икономиката се връщат иновациите,

които при кабинета на Кирил Петков бяха извадени в отделно министерство. Това бе направено, за да се отделят от икономиката, тогава с ресорен министър Корнелия Нинова, европейските фондове към бизнеса и те да бъдат управлявани от Даниел Лорер. Новосъздаденото Министерство на иновациите бе запазено и при правителството на Николай Денков и Мария Габриел, отново по настояване на ПП-ДБ. Сега обаче се връща обичайната структура на МС. След закриването на отделното ведомство за иновациите служебният министър Росен Карадимов трябва да се завърне начело на Българската банка за развитие.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който напусна ПП-ДБ, за да остане в служебния кабинет и да довърши проектите за първите въздушни линейки на България, новите влакове за БДЖ и други ключови начинания в сектора, ще бъде сменен. Причината обаче не била работата му, резултатите от която се оценяват високо, а че ресорът е поискан от “Има такъв народ”, които щели да предложат своя кандидатура.

Поста си трябва да запази и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, за когото това ще е участие в трето правителство. Той оглави МВР при кабинета “Денков/Габриел” и се превърна в най-спорната фигура между бившите партньори в сглобката. Първо от ПП-ДБ се опитаха да искат оставката му още при ескалацията на протестите срещу БФС, но срещнаха отказа на ГЕРБ, бе защитен и от ДПС. После поставиха категорично условие за смяната на Стоянов при преговорите за несъстоялата се ротация на премиерите и това бе една от причините за провала на сглобката. Калин Стоянов запази поста си в служебния кабинет на Главчев.

“България има огромна нужда от редовно и стабилно правителство, което да продължи да реализира приоритетните национални политики. За момента нямам предложение и не съм разговарял с никого. Ако получа такова,

аз и моят екип сме готови да довършим това, което сме започнали,

а те са доста неща”, коментира министър Стоянов в понеделник, попитан дали остава в редовното правителство.

Както Бойко Борисов обяви преди седмица, Министерството на отбраната ще е за ГЕРБ. Там обаче вместо обичайния заподозрян за министър Христо Гаджев поста си запазва служебният Атанас Запрянов.

Генералът от резерва е бил три пъти зам. военен министър в правителствата на Борисов, а при управлението на Денков/Габриел бе заместникът на Тодор Тагарев с най-активно участие в проектите за модернизация на армията. Именно предстоящите сделки за ново въоръжение, които са започнати от Запрянов, са причината той да бъде предпочетен да запази поста си и в бъдещото редовно правителство.

От служебното кресло в това на редовен министър на правосъдието ще седне и Мария Павлова. Тя влезе в МС от поста заместник на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Бе министър и в първия служебен кабинет на Румен Радев - “Герджиков” през 2017 г., и зам.-министър в двата на Гълъб Донев.

В трето поред правителство ще е министър и образователният Галин Цоков. Той също пое поста в кабинета на сглобката и първоначално се водеше министър на ПП-ДБ. Покрай ротацията обаче те се отрекоха от него и го причислиха към квотата на ГЕРБ, после професорът остана да ръководи образованието и при Главчев.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>