Офертата на ГЕРБ: Правителство на споделената отговорност (Видео)

17.06.2024 15:24 Лиляна Клисурова
Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ.

Деница Сачева: Имаме сходство в програмите с ДПС

Правителство на споделената отговорност с 4-годишен мандат и след подписването на споразумение с разписани конкретни политики. Това е офертата на ГЕРБ към останалите парламентарни сили, стана ясно от първата от срещите, която партията на Бойко Борисов проведе с ДПС.

От партията поканиха на разговори за правителство останалите парламентарни сили, но ПП-ДБ и "Възраждане", които бяха за днес, отказаха.

Разговорите, които проведохме до момента показаха, че имаме сходство в програмите с ДПС по отношение на основните приоритети пред страната ни. Те са свързани с Шенген, с членството ни в еврозоната, с икономически растеж. Това заяви Деница Сачева от преговорния екип на ГЕРБ след края на разговора. В преговорния екип на ГЕРБ са още Рая Назарян и Теменужка Петкова.

България има нужда от качествена промяна на политическото поведение, на начина на говорене и на лидерите, и на ПГ. На няколко избора избирателите казват едно и също - че трябва да има политика на съгласие, обясни Сачева.

Повече не може да се бяга от отговорност. Затова от ГЕРБ изпратихме покана до всички политически сили, обясни тя.

Имаме сходство в програмите с ДПС Шенген, еврозоната, икономическо развитие, ясни политики за развитие на пазара на труда, образованието, отбраната, изброи тя.

Резултатите от изборите са ясен знак и сигнал, че проевропейският ни избор се препотвърждава, включително от избирателите на БСП, обясни още Сачева. И допълни, че хората очакват от политиците резултати, работа по техния дневен ред.

Нямаме право да губим времето на гражданите, нито да продължаваме да пилеем доверието в институциите, категорична бе Сачева.

Обсъдихме различни теми от програмите на двете партии, а основен акцент са публичните финанси и икономиката. С удоволствие мога да отбележа, че имаме сходство, коментира Теменужка Петкова. А членството в еврозоната е основен приоритет.

Обсъдено е приемането на законодателни промени, които да преустановят административните пречки пред чуждите инвеститори. Ще се обсъдят и възможностите за привличане на чужди инвеститори, ДПС имат идея, разкри Петкова. Ще се развива капиталовата програма към бюджета.

Тя обяви, че разговорите се водят за бъдещо 4-годишно управление.

Антикорупционната реформа ще е основен приоритет - веднага след конституирането на парламента ще бъдат внесени, разгледани и приети правилата за членове на Антикорупционната комисия, обясни Рая Назарян.

Предвижда се приемането на изцяло нов Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество, а в ГЕРБ вече имали готовност със законопроект.

За Закона за съдебната власт обаче ще се изчака решението на Конституционния съд по промените в конституцията и тогава да се види в каква посока ще се работи по промените.

Но се обсъждат подходящи мерки за справедлив съдебен процес.

Ще бъде направен изцяло нов Наказателен кодекс - сегашният да бъде ревизиран, изчистен и направен както трябва. Това е дълъг процес, но затова виждането ни е за 4 г., за да бъдат изчистени всички въпроси, обясни Назарян.

Целта ни е да има правителство, да се успокои държавата и да се излезе от тази спирала на избори. Над половин милиард сме дали за избори в последните години, цинично е да даваме пари за още, при положение, че изборът на гражданите е категоричен, проевропейски, допълни Сачева.

Йорданка Фандъкова е доказала многократно както качества на управленец, на политик, диалогичност, има много качества, които я правят подходяща за всякакви позиции, каза още тя на въпроса дали бившата кметица на София може да застане начело на парламента.

Други от От страната и света

Ивелин Михайлов: Утре "Величие" или маха Марков и Василева, или се разпуска (Видео)

Ние искаме полковник Николай Марков и Виктория Василева да бъдат изключени от организацията на партия "Величие". Това заяви идеологът на "Величие" Ивелин Михайлов тази вечер на среща в Разград

Търси се по-оригинален проект за войнишкия паметник край НДК, а може би и друго място (Обзор)

Кметът Терзиев спря конкурса, темата обаче му е на сърце - прадядо му участвал в 3 войни, бил ранен и пленен Около 50 дни оцеля идейният проект за възстановяването на Мемориала на загиналите войници

зверска катастрофа затвори Е-79 край Симитли

Тежка катастрофа затвори главен път Е-79 край Симитли около 22 ч. Ударили са се товарен автомобил и микробус. По първоначални данни няма загинали.  Има обаче пострадали

Президентът ще си гледа процедурата, докато се изясни кой за втория и кой за третия мандат

Без да знае, че май ще вземе отново папката, Денков с формула: първо се говори по политики, после за министри Да следва стриктно конституционната процедура по даването на мандатите за съставяне на

Франтишек пак иска арест за Тупарев след провала на обвиненията и изявлението на съдружника му, че преговарят

Прокурорът протестирал определението на Софийския градски съд, който освободи тв продуцента без мярка за неотклонение Апелативният съд в София ще заседава в четвъртък по мярката за неотклонение на

>