Любомир Стефанов: Време е за кабинет - който се отдръпне и не се покаже като държавник, може да остане извън парламента другия път

17.06.2024 15:04 Винсент Тановски

Неразбирането какво е да си опозиция е изяло главата на мнозина. Тя не просто гласува против, трябва и да предлага алтернативи

- Седмица след вота в 2 в 1 какви изводи може да си направим за това какво видяхме миналата неделя, г-н Стефанов?

- Българите не са доволни от това, което им се сервира като политически продукт, и го показаха много отчетливо, тъй волята на тези, които не гласуват, почти се изравни с волята на тези, които гласуваме. Второ - политиците вече са на критичния минимум да проумеят тази жестока истина и да влязат в ролята си на производители на политики, на вдъхновяващи идеи и нов тип лидерство, което да върне обратно гражданите в политическия процес. И трето - за да се случи това, има нужда от показване на политическа култура в представителното тяло на държавата, Народното събрание. Преведено нормално, да се сформира правителство на широка коалиционна основа.

- А какво може да извлечем като тренд освен все по-ниската избирателна активност? Виждаме как всички партии, с изключение на ДПС и ИТН, губят гласове - това означава ли, че масово и невъзвратимо партиите губят доверие?

- Резултатът на ПП-ДБ е катастрофа, тъй като те губят повече от половината си гласове. При ГЕРБ е предупреждение, но пак има срив от порядъка на 140 хил. гласа. Това в никакъв случай не е малко, защото видяхме, че с 99 хил. гласа имаме нова парламентарна сила. Това естествено може да се очаква вследствие на опита за съвместно управление, което нито беше формулирано както трябва, нито беше разказано подобаващо, нито се разбра кой крив, кой прав. И стана един орел, рак и щука - нито напред, нито назад. В крайна сметка гражданите показаха, че разбират тези неща и в голяма степен ги проумяват и показват на всички партии, без изключение, че това, което им се сервира от НС, от телевизионните студиа и всякакви видове медии не е политиката, която очакват.

А българските граждани очакват политика на прагматизъм и здравомислие, а не да ги занимават постоянно с войната в Украйна, със Зелената сделка или с някакви други геополитически ориентирания на държавата ни. Това сме го направили като избор и сме го взели като решение преди повече от 15 години. Никой не иска извън ЕС, извън НАТО или връщане на СССР. Това, че някои политически лидери живеят още в детските си мечти, си е техен проблем. Процентът гласуващи за такива ексцентрични идеи е изключително малък. От ПП-ДБ се провалиха зрелищно в това да разкажат въобще какво предлагат. Те караха по инерция и предлагаха в кампанията повече от същото, което виждаме в последните 3 години от тях. И резултатът им се срина заради това - не успяха да обяснят, че случващото се е етап и фаза, и на следващото ниво какво ще правят. И бяха санкционирани за което. Освен това допуснаха много грешки и компромиси, занимавайки ни със себе си, а не с политики. Това важи и за всички останали.

- Как виждате сега ПП-ДБ в ролята им на опозиция, каквато се заканиха да бъдат? И всъщност те ли решиха да са в опозиция?

- Разбира се, че не. Това им е първата грешка при прочита на изборните резултати. Гражданите ги поставиха в опозиция. Затова ми се струваше изключително неподходящо, неудачно и самонадценяващо се да кажат, че избират да бъдат в опозиция. Ти отиваш на избори, за да печелиш, да управляваш и да формираш около себе си мнозинство, а не да казваш: “Аз участвам само за да участвам”. Затова гражданите добре разчетоха това и ги поставиха на мястото, което сами си пожелаха. Но гражданите решиха това, а не желанията на Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков.

- Какво ще се случи сега с тази коалиция - фактът, че всеки от избраните за евродепутати ще отиде в различно политическо семейство, няма ли да повлияе и на поведението им у нас?

- Това ще определи ролята им на опозиция. Повярвайте ми, въпрос само на конституирането на Европейския парламент в рамките на този месец е - да видят снимката, да видят имената на депутатите в европейските парламентарни групи и г-н Христо Петров да се окаже седнал до госпожа Елена Йончева. И когато трябва да гласуват по партийна линия в “Обнови Европа”, да вдигат ръка заедно. Искам това да ми го преведат членоразделно в България и да почнат да обясняват, че това нямало никакво значение. Невъзможността им да обяснят подобен тип конструкция в Европейския парламент ще бъде следствие от кампанията им и това, което превърнаха в свое кредо през последните 3 години - че само те са източникът на първознанието за състоянието на света и само те знаят как да оправят нещата. Тази самонадеяност, която на моменти граничеше с наглост, сега ще им се върне като бумеранг. Тепърва ги чакат тежки дни в опозиция, защото в опозиция са БСП, “Възраждане” и “Величие”. ПП-ДБ с тези хора ли ще бъде в опозиция? Ако хипотетично гласуваме бюджет, който е натискащ инфлацията, за да може България от догодина да влезе в еврозоната. Те против това ли ще гласуват? Или против санкции срещу Русия и помощ за Украйна?

И още един тест - когато дойде време да се правят назначения на хора в прословутите регулатори, с коити ни пробиха ушите и се оказаха център на държавността в тази република. Ще гласуват и против предлагането на читави хора ли?

Неразбирането какво е да си опозиция, е изяло главата на много политиции и партии в България, защото това не значи парекселанс опозиция на всичко. Нейната цел е да предлага алтернативна политика, която да доведе до алтернативен резултат, а не просто да се гласува против, защото си против.

- В последното ни интервю преди няколко месеца заявихте, че “Да, България” и ДСБ се превръщат в естествен мост между ПП и ГЕРБ. Сега кой към кого ще е мост и изобщо - изгорени ли са всички мостове?

- Ако това е така, следващите избори ще пометат сцената и ще се появи чудовище. Да си политик, означава да умееш да изграждаш комуникационни канали, преведено на български – мостове, с абсолютно всички, най-вече с опозицията. Работата с опозицията ти гарантира, че при едно естествено завъртане на обществените настроения и смяна на властовите позиции ще получиш подобаващото се уважително отношение към твоя дневен ред и гласоподаватели.

ДСБ и “Да, България” могат да са мост към ГЕРБ, ако ПП поиска да бъдат и ако ДСБ и “Да, България” се надмогнат. Наскоро прочетох, че “Да, България”, която има 9 депутати, няма да подкрепя никакво правителство. Какво, за бога, означава това? Тогава те какво правят в парламента? Едва ли не няма да подкрепят и правителство, излъчено от тях самите, аз така го разчетох. Подобни шизофренни сигнали объркват всички и показват, че тези формации са се вторачили в пъпа си и не знаят кои са. А ако ГЕРБ отстоят заявката си и поканят всички по правилния и уважителния начин с отворен дневен ред, който е с краен резултат работещо правителство, аргументите на всяка от партиите, които ще откажат, ще бъдат показателни за това какво ги очаква в абсолютно краткосрочно и средносрочно бъдеще.

- Междувременно през седмицата видяхме две знакови оставки - на Христо Иванов и Корнелия Нинова. Това значи ли, че те разчитат вота на избирателите?

- Христо Иванов си подаде оставката по много съдържателен начин - иносказателно, в типичния тип на възпитан, модерен, диалогичен политик, размахвайки пръст към “Продължаваме промяната”, защото сбъркаха много не само по време на кампанията и провалиха нещо, което с течение на времето можеше да сработи все по-добре. А това, което прави г-жа Нинова, знаем как свършва. Това е пародия, която принизява БСП към една абсолютно периферна партия, а в скоро време и под ИТН с такава траектория.

- А вие лично очаквате ли сформирането на правителство? Чувам от колеги анализатори, както и от обикновени граждани, че се готвят за “наесен с песен”?

- А, не! Това го играхме вече 3 години, стига с тази лудост. Сега съм категорично против, и преди 1-2 години бях против, макар че тогава бе нереалистично да очакваме правителство. Сега го очаквам по една проста причина - без правителство България ще се превърне в апендикс на Европа и лесна плячка за Руската федерация и за всякави други чужди интереси, които я пожелаят. 17 години, а като сложим и преговорния процес на присъединяване още 5-6 години, буквално нечовешки усилия правим да станем част от този клуб на развитите и демократични успяващи държави. Оставайки в дълги периоди неуправляеми и излъчващи несигурност, ние се превръщаме в лесна плячка просто защото геостратегически се намираме в такова положение - обречени сме да бъдем отвличани.

- Кой вариант на правителство има най-голям шанс? Мнозина вече са убедени, че ще е между ГЕРБ, ДПС и ИТН? Други виждате ли?

- ГЕРБ ще поканят всички, защото всяка една парламентарна партия е важна. Ако те се припознаят в това, което им бъде подадено като предложение, ще участват. Очаквам подкрепа към такова правителство и от БСП - в столетницата има тежко недоволни хора от това, което Корнелия Нинова им причинява, така че те са готови ако не да скочат всички на амбразурата и да подкрепят правителство на ГЕРБ, то да използват и процедурни хватки с кворума, и да гласуват “въздържал се”, за да покажат, че има някакъв кредит на доверие. В момента е време за държавничество – която партия покаже необходимата доза в този момент, тук и сега, ще бере дългосрочни позитиви. Която партия се откаже и се отдръпне, ще си плаща същите негативи дълго време занапред. Ситуацията в Украйна влезе в критичен етап, във вътрешнополитически план трябва да си оправим кашата с данъците и регулаторите, с еврозоната и Шенген. Не решим ли тези проблеми, потърпевшите следващия път може и да не са в парламента.

- Чухме как т.нар. полковник Николай Марков от “Величие” твърди, че ако бъде поканен за разговори лично от Бойко Борисов, а не от преговорен екип, ще се съгласи. Изобщо какво ще е поведението на най-малкия нов играч в НС и как си го обяснявате като политически субект?

- “Величие” е символ на дезориентацията на българина и склонноста му към ексцентрични залози по време на избори. Нищо учудващо, нищо ново, а добре забравено старо. Имахме си “Атака” - от нула влезе със 7,5%. Имахме си РЗС с Яне Янев, после Николай Бареков, после Марешки, после Валери Симеонов. После имахме Слави и ИТН, която от първа политическа сила изпадна от парламента в рамките на два избирателни цикъла. Българинът обича да залага ексцентрично и 100 хил. гласа са точно тези, които играят ексцентрично на избори, но заради ниската избирателна активност имат парламентарно представителство.

По въпроса на г-н Марков - няма да бъде поканен лично от Борисов, тъй като надценява мястото и значението си в историята. Борисов няма навик да прави такива неща, затова има преговорен екип.

Други от Интервюта

Виктория Василева: За "създателя" на "Величие" сме били лабораторни мишки, които обикновено умират в експеримента

Вместо да дискутираме това, което обещахме на хората в кампанията, разговорът ни е на махленско ниво. Може би целта не е била да влезем в парламента, за да свършим нещо важно за гражданите

Максим Колев: Промени в Кодекса ще вдигнат сумите по „Гражданска отговорност"- за смърт до 12,6 млн., за имущество до 2,5 млн.

Системата ни за задължителната застраховка  вече  работи нормално, дори по-висока ефективност отпреди. Очакваме доклад от доставчика с анализ на причините довели до проблемите

Делян Добрев: Ако и наесен не сформираме кабинет, напролет ще имаме парламент с мнозинство от проруски партии

И все пак трябва да оставим вратата отворена за третия мандат. Реалистично погледнато, не виждам как той ще се случи, но в политиката никога не трябва да се казва никога

Любомир Дацов: Служебните правителства осигуряват на бизнеса необходимата глътка въздух

Те нямат време за тормоз и дават свобода, която е ключ към просперитета - Г-н Дацов, сякаш нестабилните и служебните правителства се отразяват доста добре на икономиката, противно на всички прогнози

Цветелина Димитрова: Заради промените в климата градушките стават все по-чести и по-силни, ще има до октомври

Полетите на самолетите не пречат да обработваме облаците, проблем са делтапланери, които точно преди валежи решават да летят, казва Цветелина Димитрова - главен директор на Главна дирекция

>