Епидемиолог за тигровите комари, които атакуват България: Има случаи, но са вносни

17.06.2024 10:09
Тигрови комари атакуват България СНИМКА: FLICKR

По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на доказана денга. Тези случаи обаче са „вносни". Това каза епидемиологът д-р Христиана Бацелова, която даде съвети как да се предпазим от тигровите комари, които атакуват Европа и България.

„По данни на НЦЗПБ в България е имало 4 случая на доказана денга. Тези случаи обаче са „вносни". Тоест това са лица, които са дошли отвън", подчерта тя пред NOVA.

"Не са ухапани от комари, които се разпространяват в България. Това са "вносни" случаи, които бяха през по-студените месеци на годината. Затова се надяваме да не са ги ухапали наши местни комари, които биха разпространили заболяването".

По думите ѝ, ако комарите стигнат до болен и го ухапят – то тогава това насекомо ще се зарази и ще предаде вируса на поколението си. „Опасно е, когато поколението на комарите се зарази, защото става въпрос за големи количества от тези насекоми", обясни тя.

"Това, което е важно, е да се действа на национално и регионално ниво, да се извършва ларвицидната обработка, когато трябва. В противен случай след това тези ларви стават възрастни комари и започват да снасят нови и нови. Важно е да се обработва и през летния сезон, за да се контролира популацията на комарите", коментира Бацелова.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>