Харалан Александров: Мнозина мечтаят да видят сблъсък между два едри камъка - Борисов и Пеевски, едва ли ще стане

17.06.2024 08:48
Харалан Александров. Кадър Нова нюз
Левон Хампарцумян Кадър: Nova News

Много е вероятно да има търкания между двамата, но друг въпрос е дали ще ги видим, смята финансистът Левон Хампарцумян

При тези резултати на изборите силната фигура отново ще е Бойко Борисов. Това обяви социалният антрополог Харалан Александров по Нова тв. Той и финансистът Левон Хампарцумян коментираха ситуацията след изборите. 

"Много е вероятно да има определени търкания между двамата - Борисов и Пеевски, но дали ще ги видим, или не, е друг въпрос", смята Левон Хампарцумян. 

Според Александров мечтата на мнозина била да видят "сблъсък между два едри камъка, но малко било вероятно да се случи".  Той проучил, че хората от ГЕРБ вече приемат Пеевски, особено след "злополучните отношение с ПП-ДБ, Пеевски започнал да става все по-приемлив". По повод на списъка Магнитски каза, че "вече на никой не му пука кой за какво е санкциониран". "Това не е водещия белег за харесване или нехаресване, причините за харесване или нехаресване, не са външни, а вътрешни", смята Александров. 

Според Хампарцумян съдебната реформа ще бъде редактирана, но "ако не се поправи, ще бъде сериозна пречка пред държавата". "Защото, ако попаднете на джуджета и прочие, данъкът ви от 10% става 100%. Дирижираните системи на правосъдие колабират върху себе си", обобщи финансистът.

Според Александров коалиция на малцинството е  по-добрият вариант за ГЕРБ. Той добави, че "вече сме успели да направим политическия компромис нещо лошо". 

Според Левон Хампарцумян най-добре е да се нарекат нещата със собствените имена, но все пак е "добре да не ни набутат продавачи на шнорхели". 

"Големите задачи са дългосрочни и очевидно България има много пропуснати ползи. Наистина правителството трябва да бъде компетентно, да бъде експертно и колкото и да не харесваме технократи, е добре да се подготвим да избтърпим. Изисква се отговорно управление. Има условия да се формира широко управление, то може да бъде понесено", добави Александров. Според него и при Пеевски, и при Слави Трифонов имало хиперактивност. 

"Пеевски е много сложна фигура, но когато започна да говори, се оказа, че много бързо мисли. Спрямо него много дълго се провежда политика на демонизация, но не може да се отрече, че като политик се справи блестящо", коментира Александров съпредседателя на ДПС.

Други от От страната и света

С безвкусно шоу без звук и светлина депутатите пропиляха 2 млрд. евро (Обзор)

Правителството не получи мандат да преговаря за промени в плана за възстановяване В сезона на риалити форматите, превзели ефира, депутатите се показаха като сериозна конкуренция на телевизионните

Скромен ръст на чуждите туристи, но българите на почивка навън с 19,3% повече

Броят на чужденците, посетили България през август, все още не може да достигне нивата от рекордната за туризма 2019 г. Тогава у нас са дошли с 200 хиляди повече чужденци

Кметът на Перник бесен, че Струма е замърсена, а няма кой да я провери още същата вечер (Обзор)

Станислав Владимиров поведе поредна битка, но се оказа, че канализацията на заводите в индустриалната зона на града не е картографирана За пореден път кметът на Перник Станислав Владимиров си спечели

Данък “захар” и страшни картинки като на кутиите с цигари искат зъболекарите (Обзор)

Въведен е в 50 държави, а СЗО иска от България да ограничи приема с 10%, обяви шефът на съюза им Правителството предложи облагане на вредните храни у нас преди 9 г

Пътят София – Варна край село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа

Пътят София – Варна край севлиевското село Петко Славейков е затворен заради тежка катастрофа. Това казаха пред БТА от пресцентъра на Областната дирекция на министерството на вътрешните работи в

>