Дават безплатна детска кухня и пакети за новородени на най-нуждаещите се семейства

16.06.2024 22:11
Пакети с хранителни продукти бяха раздадени на над 618 хил. души.
Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ – в гр. Банкя проявиха своята креативност в Европейската година на уменията, като приготвиха лесни и бързи ястия с продукти, включени в индивидуалните пакети за подкрепа по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г.
Топъл обяд всеки работен ден получават почти 69 000 души от уязвими групи в 232 общини.
Преглед в дома на дядо Никола от село Кочериново.

618 хил. души получиха пакети с хранителни продукти

Около 700 000 души в затруднена ситуация ще бъдат подкрепeни по програма “Храни и основно материално подпомагане” 2021 – 2027 г. Това отчитат от дирекция “Международно сътрудничество, програми и европейска интеграция” на Агенцията за социално подпомагане.

През 2024 г. повече от 618 000 души – хора в затруднение и членовете на техните семейства, вече получиха пакети с хранителни продукти. В момента тече кампанията по раздаване на хигиенните материали, които се предоставят за първи път, и на още два хранителни продукта.

Тази форма на

подкрепа достигна почти до всеки десети българин

 Услугата е една от най-желаните от общините, като потребителите са с 30% повече през този програмен период, а общините - с 10%. Чрез съвместните усилия на Министерството на труда и социалната политика и Управляващия орган беше осигурено допълнително финансиране към бюджета на програмата. Това ще позволи ставката за порция топъл обяд да се увеличи от 1 юли, с което да се поддържа добро качество на храната.

За първи път акцент е поставен върху най-малките чрез предоставяне на пакети със стоки от първа необходимост за посрещане на новородени деца у дома и процедурата “Детска кухня”, по която се осигурява хранене за бебета от 10 месеца до 3 години.

За първите 500 деца вече са предоставени безплатни ваучери, за да получат здравословна и балансирана храна, която семействата им трудно биха им осигурили.

25 общини с грижа за своите най-нуждаещи се жители вече сключиха споразумения за предоставянето на услугата. Освен храна “Детска кухня” осигурява на децата и възможност за равен старт с техните връстници чрез съпътстващите мерки, в които родителите им задължително се включват. Чрез тях семействата получават подкрепа за по-добър достъп до здравна помощ за децата, съдействие за насочване към социални услуги, към осигуряване на заетост, ако се налага. С родителите се работи за повишаване на родителския им капацитет и подобряване на грижата за децата, за предотвратяване на изоставянето, когато е необходимо, и др.

“Осигурената здравословна храна е подкрепа за децата днес, която

в някои случаи е необходима дори за физическото им оцеляване

Но съпътстващите мерки са тези, които помагат да се подобрят трайно тяхното развитие и средата на живот. С тях се подкрепя цялото семейство, за да може един ден най-малките да имат равен старт в образованието и в живота със своите връстници”, казва Милена Енчева, ръководител на Управляващия орган на програмата.

Тя припомня, че общините могат да заявяват желание за партньорство с Агенцията за социално подпомагане по процедурата “Детска кухня” до изчерпване на финансовия ресурс. Той е разчетен за включване на повече от 5000 деца до ноември 2025 г. Енчева благодари на ръководството на Националното сдружение на общините за добрата комуникация и активната подкрепа в реализацията на общите проекти.

Предстои провеждане на обществена поръчка за закупуването на продуктите, които ще бъдат включени в пакетите за новородени, за да могат семействата им да ги посрещнат спокойно у дома въпреки затрудненията си. От активността на фирмите за участие в нея зависи в голяма степен колко бързо семействата на 5000 новородени ще получат подкрепа, включително и чрез съпътстващи мерки за трайно справяне с бедността и за превенция на изоставянето, за да останат децата при биологичните си родители.

Със своите 72,67% договорени средства и 23,8% верифицирани към момента програма “Храни и основно материално подпомагане” е най-добре изпълняваната в България. През предходния програмен период българската програма беше с най-добро изпълнение от всички програми на ЕС, финансирани от Фонда за европейско подпомагане на най-уязвимите лица, като не беше допусната загуба на средства.

По Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане 2014 – 2020 г. бяха раздадени над 1,7 млн. пакета със средно 16 вида традиционни за българската кухня хранителни продукти, които обичайно се включват в ястия за цялото семейство. Те достигаха средногодишно до около 500 000 души – подкрепените и членовете на техните семейства, които бяха подпомогнати с 52 000 тона храни.

Раздадени бяха 52 млн. топли обяда на средногодишно 55 000 души в почти всички общини. Още 23 млн. обяда получиха нуждаещите се в условията на пандемията от Ковид-19.

Чрез съпътстващите мерки десетки хиляди бяха подкрепени да получат социални помощи, оказано им е съдействие за записване при личен лекар, достъп до здравни грижи, насочени са към социални услуги, обучения, заетост, подпомогнати са в комуникацията им с различни институции и организации. В основната си част ефективната подкрепа за хората и семействата е била възможна благодарение на допълняемостта на мерките по различните оперативни програми и в частност на двете програми на Министерството на труда и социалната политика – за храни и/или основно материално подпомагане и развитие на човешките ресурси.

Други от От страната и света

Кирил Петков: Парламента, една толкова уважавана институция, беше поругана с хулигански прояви

"Знаете ли какво видяхме днес, парламента, една толкова уважавана институция в случая направо беше поругана  с хулигански прояви - дърпане на кабели, чупене на високоговорители, бутане на дамите

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум

Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум. След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума

Общините искат 3,7 млрд. лева с 2100 проекта, вече са подписани 1550

Бивш финансов министър видя забавяне, а от предвидените за тази година 1,7 млрд. лева досега били платени само 500 млн. От МРРБ контрират, че били оставени само 400 млн

Лена Бориславова описва ненормалните неща в парламента, Бареков и Евгени Минчев

Скандалът, който тече в парламента на последното му заседание ядоса Лена Бориславова и тя написа гневен пост за цирковете и щоутата на 50-ото НС. "50-Ото Народно събрание няма да остане в историята с

Цирк в парламента за последно - "Възраждане" блокираха заседанието, ИТН пускат музика (Снимки)

Над 40 депутати окупираха парламентарната трибуна в 21.20 часа в четвъртък, след няколко опита парламентът да започне работа отново днес, за да приеме две точки - за промени в Плана за възстановяване

>