Васко Василев взриви площада в Пловдив, до последно не можеше да свали джапанките – фенове не го оставиха (Снимки, видео)

16.06.2024 21:49 Радко Паунов
Васко Василев е специален гост на гала концерта на пловдивската опера за нейната 70–годишнина. Снимки и видео: Авторът
Толкова пълен площад Пловдив не помни от митингите в зората на демокрацията.
Мария Атанасова и Марк Фауър.
Васко Василев в последния момент смени джапанките, за да излезе на сцената.
Цигуларят Георги Димитров, известен като Пловдивския Моцарт (вляво), бившата шефка на операта Нина Найденова, заместник–кметицата Женя Петкова и семейство Фратеви (отляво надясно) бяха най–отпред.

Толкова препълнен площад Пловдив не помни от митингите в зората на демокрацията. 34 години по–късно големият цигулар Васко Василев го направи и буквално взриви многохилядното множество още с излизането си на сцената. До последно не можеше да се преоблече със сценичния си тоалет, тъй като непрекъснато фенове го дърпаха за снимки, а той не можеше да откаже.

В последния миг Василев беше принуден да се дръпне и до сцената да смени джапанките с лъскави маратонки, черен панталон със сребрист кант и яркожълта туника.

"Кацна от Виена и след изпълнението си в Пловдив отлита за Токио", обяви водещата Лили Бързева. Василев не е свирил с голям симфоничен оркестър у нас повече от 20 години, а на площад – над 10 г.

Той е гвоздеят в гала концерта тази вечер по случай 70–годишнината на Пловдивската опера.

Два часа преди събитието, още в 18,30 на върлото слънце най–заклетите фенове започнаха да заемат местата си на напечения площад. Входът е свободен и това накара три пъти повече хора да дойдат. Пространството над тунела на улица "Гладстон" до часовника на централна поща приливаше от хора. Още толкова имаше в Цар–Симеоновата градина и встрани от сцената.

Концертът започна с увертюра към операта "Кармен", изпълнена от оркестъра на операта под диригентството на италианеца Якопо Сипари Ди Пескасироли. След това сопраното Евгения Ралчева изпя прочутата ария "Норма" на Белини "Каста Дива", последвана от най–младата изпълнителка Мария Атанасова и Марк Фауър с песен на Енио Мориконе. 

След оркестровата интродукция на "Танц със саби" от Хачатурян, публиката изригна при обявяването на името на Васко Василев.

Още с първото изпълнение на Noble Roques цигулката му буквално се възпламени. Почти всички снимаха с телефоните си, имаше дори разправии между публиката, че едни пречат на други да си направят клиповете. 

"Здравей, Пловдив! Баща ми ме научи да казвам: "Густо, майна, Фелибето!", провикна се прочутият цигулар и веднага подхвана "Кармен".

От първия ред със своите малки близначета го гледаше Георги Димитров, известен като Пловдивския Моцарт. Пак на първа позиция бяха досегашната шефка на операта Нина Найденова, заместник–кметицата Женя Милчева и семейство Фратеви.

Събитието е част от календара на Европейската столица на културата.

 

Други от От Пловдив

Два курбана дава ГЕРБ утре в районите "Южен" и "Източен" в Пловдив

На 19 октомври, събота, когато православната църква почита паметта на българския небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, структурите на ГЕРБ ще дадат два курбана за здраве и

18 народни танца в подкрепа на № 18 тази вечер в парк „Белите брези" в Пловдив

Празник на българското хоро ще се проведе днес, 18 октомври,  от 18 часа в парк "Белите брези" в пловдивския район "Южен". Организатори са районната организация на ГЕРБ и народният представител проф

Блъснаха пешеходка на бул. "Северен" в Пловдив, задръстването е голямо (Обновена)

Пешеходка е била блъсната на пловдивския бул. "Северен". Инцидентът е станал около 7,30 часа тази сутрин близо до кръговото кръстовище при моста на Адата

Кметът Димитров и депутатът Георгиев изпълниха задача на Борисов за Пловдив

Министерството на културата е дало картбланш за разкритата археология под Бетонния мост и така жп линиите могат да бъдат прокарани. Това става ясно от прессъобщение на кандидат–депутатите на ГЕРБ

Пловдивчани заравят тайно на лунна светлина умрелите си домашни любимци (Снимки)

Гробището за кучета и котки беше затворено през 2016 г., не можело да е до мъртви хора Направих нарушение, писаната Меги лежи в двора на бащината ми къща в Скутаре

>