Антираков плод е номинацията на гастроентеролозите за №1 за здравето на червата

16.06.2024 16:40 Любомира Николаева

Малините са богати на "всемогъщите" фибри - ако хапнем пълна стандартна купичка, получаваме около 1/2 от нужната доза. Но и не се престаравайте с количеството. Ако прекалите с вкусния плод, може дa насърчите образуването на газове, подуване на корема и спазми

Дори да не знаете, че малините са една от антираковите храни, посочени убедително от устоялия 20 г. на коварната болест д-р Давид Серван-Шрайбер, сигурно ще оцените новината, че гастроентеролози я посочват като най-добрата храна за здравето на червата предимно, но не само благодарение на фибрите, които днес са доминираща диетична мантра.

Какво е общото между двете на пръв поглед несвързани твърдения?

Вече се знае със сигурност, че голяма част от “силата” на нашия имунитет зависи от случващото се в червата ни. А в същото време имунните клетки са тези, които се борят не само с вируси, бактерии и гъбички, както първо се досещаме, а и със собствените ни “дефектни” клетки, които са се променили опасно и могат да мутират до ракови.

Застъпник №1 за класиране на малините в листата на гастроентеролозите е американският специалист по стомашни и чревни болести д-р Уил Булсевиц, изследовател и автор на “Заредени с фибри” - бестселър на “Ню Йорк Таймс”.

Ако си представим темата като многоетажна сграда, в подземното ниво са чревните бактерии. От тях зависи всичко. А добрият баланс на микроорганизмите в “долните етажи” на храносмилателната система зависи от това колко щедро храним приятелските бактерии с фибри и колко строго държим гладни вражеските микроби.

Всемогъщите фибри са просто растителни влакна. Налични са основно в плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови култури. От друга гледна точка може да се определят като особен вид хранителни вещества, които напускат тялото във вида, в който са постъпили, тъй като храносмилателната система не може да ги смели или усвои. Делят се основно на разтворими и неразтворими и всеки от видовете има своя роля за бактериите в червата, наричани от науката микробим.

От изяждането на стандартна купичка малини получаваме приблизително 1/2 от препоръчителната доза фибри.

Гастроентеролозите неслучайно броят фибрите за свои съюзници. Растителните влакнини са храна за добрите бактерии в чревния тракт и в същото време съдействат за бързо извеждане на остатъчните ненужни продукти от храната от тялото. Така фибрите намаляват риска от констипация (запек), хемороиди и образуване на “джобове” в дебелото черво - дивертикулит. Доказано е също, че растителните влакнини извеждат от тялото голяма част от холестерола и така благоприятстват здравето на сърдечносъдовата система. Помагат и за контролиране на нивата на кръвната захар - особено разтворимите фибри. В пряка връзка с това качество е и намаляването на риска от затлъстяване.

И дали като последица, или независимо от всички тези предимства, богатата на фибри храна е основна профилактика на рака на дебелото и правото черво. Проучванията показват, че увеличаването на приема на диетични фибри - особено от зърнени култури - е свързано с по-малък риск от всички видове онкологични заболявания.

Тези предимства може да бъдат чути от всеки специалист в областта на гастроентерологията. Ако решите да се задълбочите повече в системата на д-р Булсевиц или друг лекар, убеден в големите предимства на семчестите плодове, ще научите за още едно предимство на малините. Вкусният плод има сравнително малко ферментируеми олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли.

Въпреки че много от тези специфични видове въглехидрати са полезни за здрави хора, е доказано, че те изострят симптомите при синдром на раздразнените черва. А е логично, че точно такива пациенти най-много се интересуват от добрите за червата вещества.

Не само за хората със стомашни и чревни проблеми, а по принцип е важно напомнянето, че много хубаво не е на хубаво. Не се престаравайте с количеството.

Ако прекалите, голямото предимство на малините ще се превърне в недостатък. Твърде бързото добавяне на прекалено много фибри може да насърчи образуването на газове в червата, подуването на корема и спазмите. Увеличете фибрите в диетата си постепенно в продължение на няколко седмици. Това позволява на естествените бактерии в храносмилателната система да се приспособят към промяната.

Важно е паралелно да пиете много вода. Фибрите работят най-добре, когато абсорбират вода, правейки изпражненията меки и обемисти. Течностите са и профилактика на “задръстване” на червата, в случай че неволно прекалите с количеството.

Други от Сила за живот

Скучна работа? Качва ни неусетно на “колелото на хамстера” и прегаряме

Това е специфичен бърнаут, който се свързва с всекидневната рутина, изчерпана връзка или липса на мотивация, но има решение Всекидневната рутина, работните ангажименти

Истинският мед боцка гърлото, ако оставя само тежка сладост, е менте

Европа се наводни от фалшив, при нас влиза и от Украйна, а България пак прави опит да спре вноса Внимателно да се чете етикетът на буркана, преди да се купи

Бързо при лекар, ако се усмихвате трудно, не можете да вдигнете ръка или не изговаряте някои думи

Това са най-честите симптоми на инсулта - ако продължат само няколко минути, дават сигнал за бъдещи инциденти Изведнъж нямах никакъв контрол над тази ръка - беше малко страшничко

Предпазва ли червеното вино от рак на червата, търсят още доказателства

Английски учени тестват негова съставка върху хора, при които има риск да се разболеят. Ресвератролът е естествено съединение, което се намира предимно в червеното грозде, боровинките

Късите дни ни потискат, но носят и ползи за здравето

Създават "убежища на тъмното небе" за хора, които искат да се спасяват от светлинното замърсяване Активирането на мелатониновите рецептори в мозъка може да намали възпалителните маркери

>