Как да се справите с колега критикар

17.06.2024 05:30 Димитрана Александрова

Обърнете конфронтацията в полезна - извлечете ценното от мнението му, или оставете да се изложи със заяждане

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

"Колегата Филипов много се е постарал, но..." Знаете си, че ето така ще започне речта си колежката Иванова, след като представите пред шефа и екипа предложението как да работите по нов проект. Не че има нещо против вас конкретно. Тя си е такава - от вечните критикари.

Иванова влиза в списъка с типовете гадни колеги, в който са още подлеците, завистниците, клюкарите и тям подобни. (6 конкретни техники да обезвредите 6 типа токсични колеги.) Но критикарите са на първо място сред неприятните хора, които могат да ви бъдат от голяма полза, ако ги употребявате правилно.

Инструкция за употреба

В нея на първо място е да обърнете гледната си точка. Иванова е добър професионалист. Тя участва в екипа и има интерес задачата, по която всички ще работите, да завърши с успех. Допуснете, че като критикува, иска да допринесе към предложението ви, а не (само) да го принизи и да блесне пред шефа за ваша сметка. Следователно не бива да влизате в конфликт с нея. Трябва да превърнете конфронтацията, която тя започва, в продуктивна.

Като си я знаете Иванова, че е критикарка, се подгответе психически, че непременно ще се изкаже. Щом имате това очакване, няма да влезете в "боен режим", т.е. да й отвърнете остро и да се скарате. Търпеливо ще я изслушате с мисълта, че тя иска да изложи различна гледна точка. А вие ще се опитате да научите нещо ново, да извлечете нещо ценно, за да обогатите и усъвършенствате онова, което предлагате.

Същото би направил шефът, който ви е възложил да разработите предложението, да го представите пред екипа и да го обсъдите. Но когато вие доброволно се показвате отворени да чуете критика и да вземете полезното, безспорно сте отлични професионалисти, способни да си сътрудничат с колегите. Не се смятате за свръхкомпетентни, не се обиждате от забележки, не се инатите на вашето, готови сте да променяте.

Демонстрация на любознателност

Всъщност защо да не сте готови? Хората имат различни възгледи. Разбирането на колежката може в първия момент да ви се струва непонятно или погрешно, но е липса на интелигентност да го отхвърлите само защото не съвпада с вашето. Напротив, опитайте се да разчовъркате с въпроси. Задавайте ги любезно, внимателно, като проявявате искрено желание да научите защо тя мисли така и какво точно предлага.

Специалистите по общуване съветват непременно да си създадете тази нагласа - че ще демонстрирате добронамерено любознателност към критикарката Иванова, вместо да я изкарвате злобарка и глупачка, която се заяжда заради спорта.

Кротко я питайте "Как стигна до тази позиция", "Какво смяташ, че трябва да направим", "Какво конкретно предлагаш". Подхождайте конструктивно, създавайте възможност, искайте тя да се изкаже по същество. По този начин ще се разбере дали наистина има друга гледна точка и друго решение. Ако няма, критикарката сама ще падне в капана.

Дори да сте напълно сигурни, че Иванова ще изтъква напълно несъществени неща или ще се заяжда, пак се въоръжете с търпение. Тогава е още по-важно да не си изпуснете нервите и да се скарате с нея. Оставете я да се излага, вероятно шефът ви ще я пресече. Или поне на всички ще стане ясно колко лишена от съдържание е нейната критика.

Обикновено е много трудно човек да се сдържи, когато някой се заяжда и обезценява труда му. Но си обещайте, че точно така ще постъпите с Иванова, защото по този начин ще употребите в свой интерес нейната мания да критикува.

Представете си конфронтацията с нея като борба с уредите във фитнеса. Там ще се изпотите, но това е от полза за здравето и красотата ви. Тук също ще се изпотите от усилия - да извлечете нещо ценно от критиката или да не се скарате с дребнаво заядливата Иванова, но това е от полза за кариерата ви.

Впрочем ако колежката ви е добра професионалистка и вечно критикува, но с намерение екипът да усъвършенства работата си и да постигате по-голям успех, използвайте това предварително. Посъветвайте се с нея още преди да представите предложението си пред шефа и останалите. Иванова ще се поласкае, защото критикарите най обичат да ги питат за мнението им.

Ефектът на Франклин

Заработва и т.нар. ефект на Франклин. , но накратко - помолете за услуга враждебния човек, за да промените своята и неговата нагласа. Дълбоко в съзнанието е вкорено, че човек помага на семейството, на приятелите си, на хората, с които има сходни възгледи. Щом вие искате услуга от този човек, значи той влиза в някоя от тези категории. Щом той ви оказва услуга, значи за него вие също влизате в някоя от тези категории.

Та помолете Иванова за услуга, за да промените нагласата й. Като си каже предварително забележките си по вашето предложение и вие се съобразите с някоя от тях, тя ще се почувства уважена. И или няма да ви критикува, или патосът й ще бъде далеч по-малък.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Грешите името на събеседника си?! Голям фал. Трикове да запомняте

7 техники да плените непознати колеги

5 фрази, които никога да не казвате пред шефа

Слушането като духовно гостоприемство е трамплин за успех. Упражнения да го научите

Синдромът на презаетите с работа - забравят какво са яли днес. И как да го преодолявате

Първият въпрос при делово общуване е важен. И той не е "Как сте"

"Премията за красота" се оказва мит - не работи за успех в кариерата

Внимавайте какво си драскате - издавате характер и състояние пред шефа и колегите

5 лоши навика провалят кариерата дори на най-талантливите

Ужасът вечно недоволен шеф и техники да се справите

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>