От 1 до 3 лева на час за синя зона по морето

14.06.2024 19:13 Димчо Райков

Във Варна паркирате безплатно до плажа, но ако
намерите свободно място

От 1 юни заработи синята зона в повечето общини по нашето Черноморие. С малки изключения цените от миналата година не са променени, но платеното паркиране е предимно за сезона, когато се получава голямо струпване на туристи с коли и паркирането се превръща в ад.

В Бургас и във Варна синята зона работи целогодишно

- и в двата града се плаща 1 лв. на час.

Толкова струва и зелената зона в Бургас в подстъпите около плажа, Морската градина и части от крайбрежния кв. "Лазур". За разлика от синята обаче действа и през уикенда.

По-скъпо е платеното паркиране в Слънчев бряг. В активния сезон е в сила режимът на синята зона, която от тази година е 3 лв. на час (виж таблицата).

Увеличението спрямо миналия сезон е с 0,50 лв., но тарифата не бе променяна от 2 години.

На тази цена има и платени паркинги в целия курорт предимно в зона "Изток", която е по-близо до плажа.
В зона "Запад", която се пада от другата страна на главния път в курорта и е по-отдалечена от брега, се паркира свободно.

Безплатно е паркирането в Несебър извън Стария град, синя зона срещу 1,20 лв. на час е въведена само в 3 отсечки на улици в новата част, където има голямо струпване на хора за ползване на административни и здравни услуги. Платеното паркиране е само в работни дни и се разрешава престой до 3 часа.

"С въвеждане на почасово заплащане в тези участъци

идеята е да въведем ред в паркирането,

за да улесним хората да ползват услугите на различни институции, здравни грижи, нотариуси, които са съсредоточени там", коментира кметът на Несебър Николай Димитров.

В подножието на Стария град край брега действат няколко паркинги, които вдигат бариера срещу 2 лв. на час. Има обособени и няколко големи зони за свободно паркиране в кв. "Черно море", на стадиона и в посока Равда.

Синя зона действа и в Созопол. Тя е от новата част на града до началото на Стария град и струва 2 лв. на час, като максимално разрешеният престой е 4 часа.

Извън обхвата на синята зона работят и няколко паркинга, които пропускат коли на различни цени според местоположението.

4 лв. на час е най-скъпото паркиране

и важи за Стария град, като първите 30 минути са безплатни. На 3 лв. пада цената извън калдъръма в паркингите около рибарското и яхтеното пристанище, 2 лв. на час излиза в по-отдалечените райони.

С 9 паркинга за платено паркиране разполага Поморие през лятото с капацитет за 650 коли, толкова могат да поберат и 4-те буферни зони за безплатно паркиране.

2 лв. струва платеното паркиране през лятото в Поморие, от 1 октомври до 1 май е левче. Извън паркингите обаче синята зона не действа.  

От тази година за първи път очертанията за платено паркиране се въвеждат от 1 юли в Приморско и Китен.

"Таксуването на престоя ще важи само за няколко определени улици срещу 2 лв. на час. Синята зона влиза в сила от 1 юли само по главната улица "Трети март" и по две-три улици в съседния Китен. Те са избрани така, че да осигурят достъп за паркиране на летовниците, дошли за ден на разходка, без да се пречи на търговците", обяснява кметът Иван Гайков.

Без синя зона остава само Царево,
където общината се отказа да заменя досегашните предплатени конуси за запазване на място. От догодина обаче възнамерява да въведе заплащане с SMS по нова система и преговаря с голяма естонска компания за разработването й.

Знае се само, че няма да работи на принципа на синята зона с паркиране в определени зони с очертания, но пак ще се плаща на час.

Във Варна намирането на място за колата е проблемно през цялата година. Синята зона работи от 9 до 20 ч без почивен ден, като максималният престой е 3 часа, за цяло денонощие се плащат 16 лв.

Нов 3-часов период може да започне, след като изминат 30 минути от изтичане на предходния. Ако плащате през мобилно приложение, тогава може да платите 0,50 лв. за 30-минутен престой.

При некоректно плащане на автомобила се поставя скоба, от която се освобождавате с такса от 20 лв., като плащате и съответния период.

Във Варна се очаква и зелена зона с 10 200
паркоместа,

разпределени в 7 подзони, най-голямата от които е в кв. "Чайка". В момента се работи едновременно във всяка от зоните, като етапът на изпълнение на ремонтите е различен.

За радост на любителите на морето в града може да се стигне до плажа с колата и да се паркира на метри от пясъка. Безплатно е, но често се търси място с много обикаляне и изчакване.

По протежение на крайбрежната алея има огромен паркинг, до него се стига само от кръговото кръстовище след спирка "Почивка". Движението на коли е разрешено до втора буна, оттам е царство на пешеходците.

Паркингът се пълни и вечер, когато пристигат любителите на многобройните ресторанти край плажа.
Проблемът с местата за паркиране в Златни пясъци се задълбочава. Добрата новина е, че

тази година паякът няма да вдига неправилно спрени коли,

те ще бъдат санкционирани със скоба, докато не си платят глобата, коментира за "24 часа" Анастасия Пандова от съюза на хотелиерите в курорта.

На територията на комплекса дневните посетители могат да паркират само в паркинга до входа на "Ривиера" и до аквапарка.

Възможните паркоместа по алеите са платени вече от хотелите. Гостите им могат да оставят колите си в съответния паркинг към сградата срещу 15-20 лв. на ден спрямо зоната, в която се намират.

Престоят на автомобили в курорта Св. Константин и Елена е платен през лятото. Плащат и гостите на хотели, паркирали в прилежаща към сградата зона - 10 лв. за 24 часа.

Три са алеите, на които може да се паркира в комплекса, цената е 2 лв. на час, като няма ограничение за времето на престоя, за едно денонощие - 14 лв. Може да се плати на специален терминал или онлайн.

Зоните работят без почивен ден, но през зимата са безплатни.

Други от От страната и света

Вижте всички кандидати за депутати за 51-ото НС по райони

Вижте всички кандидати за депутати от 1-и МИР - Благоевград Вижте всички кандидати за депутати от 2-ри МИР-Бургас Вижте всички кандидати за депутати от 3-и МИР - Варна Вижте всички кандидати за

Почина „мозъкът на империята" на Васил Божков – Борис Бекяров

Математик, колекционер, един от двамата доверени съдружници на Васил Божков, заедно с Александър Тумпаров. Приживе Бекяров бе наричан „мозъкът на софтуера на империята Божков"

Мирчев и Цонева от ДБ не са водачи, в листите са арменският поп и Джипо Николов - син на бивш политик, днес едър бизнесмен (Обзор)

Лена Бориславова и Атанас Атанасов втори в София, искри между ДСБ и "Да, България" Знакови имена на “Да, България” изпаднаха от челните места в листите на коалицията с “Продължаваме промяната”

Шефът на Гранична полиция: 2476 кандидати за 400 позиции. Това е рекорд за МВР

2476 души са кандидатствали за първите 400 свободни позиции в Гранична полиция. Това е рекорд за структура на МВР, съобщи във фейсбук профила си шефът на дирекцията Антон Златанов

Кристалина Георгиева: Световната икономика показва забележителна устойчивост

Световната икономика показва забележителна устойчивост към множеството шокове през последните години. Инфлацията намалява, а големите икономики са на път да избегнат рецесията

>