Член на наркобанда, пласирала метаамфетамини и канабис, се оплака от дървеници в ареста

14.06.2024 17:00 Тони Щилиянова
Синтетични наркотици и марихуана за над 400 хил. лв са задържани при разбиването на престъпната наркогрупа, обявиха на брифинг в прокуратурата. СНИМКА: Тони Щилиянова

Един от задържаните членове на разбитата преди дни наркобанда, снабдявала страната със синтетични наркотици, внасяни от ЕС, се оплака, че е получил обрив в бургаския арест, най-вероятно нахапан от дървеници.

Оплакванията на Живко К. обаче не попречиха на съда да го остави зад решетките.

Делото за мярката му за неотклонение се гледа в Бургаския апелативен съд, а определението на магистратите не подлежи на обжалване.

Всъщност днес само Живко К. опита да излезе на свобода, докато другите четирима, също арестувани при акцията на ГДБОП на 6 юни, изобщо не обжалваха наложената им най-тежка мярка за неотклонение "задържане под стража". Сред тях е  и тарторът на т.н. престъпно сдружение, който е на 35 г., от Бургас.

Според държавното обвинение в началото на 2024 г. Живко  К. се сговорил със С. Т. и Х. К., да вършат в страната престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода повече от 3 години и с тях се цели да се набави имотна облага.

На 06.06.2024 г. в град Варна, в подземен паркинг на известна верига хипермаркети, в лек автомобил „Фолксваген Кади" в съучастие със С. Т., като съизвършител, без надлежно разрешително, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 11 кг. коноп на стойност  220 122 лева.

Първото престъпление е наказуемо с лишаване от свобода до 6 години, а за второто се предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години, уточняват от съда.

Според апелативните магистрати събраният до момента доказателствен материал позволява да се направи обосновано предположение, че Живко К е съпричастен към престъпните деяния, за които е привлечен като обвиняем, както и че е налице опасност да се укрие или да извърши престъпление, ако не бъде задържан.

Тя се обосновава от високата степен на обществена опасност на деянията, механизма на извършване, наличие на съучастие при извършване на престъпленията, планираност, координираност и конспиративност.

Въззивният състав е приел, че единствена законосъобразна и адекватна мярка за неотклонение на обвиняемия към настоящия етап от воденото разследване е мярката „задържане под стража" и е потвърдил съдебния акт на първата инстанция.

Други от От страната и света

Затвор и глоба за мъж, превозвал 24 нелегални мигранти

По бързо производство на Районна прокуратура - Стара Загора мъж е осъден на 2 г. и 4 м. затвор за подпомагане на афганистански граждани да преминат незаконно през страната, съобщават от съда

Само тази събота под тепетата: „Ден на отворени врати“ в Royal Garden

Открийте своя мечтан дом и се възползвайте от специалните предложения в един от най-престижните жилищни комплекси в Пловдив Жилищен парк Royal Garden кани всички

Богати българи вземали документи и телефони на работещи за тях прислужници от трети страни

Нарастват случаите на граждани на държави извън Европейския съюз, които сигнализират , че са подложени на експлоатация като прислужници. Това съобщи за БНР Даниела Савеклиева от комисията за борба с

73 пожара са загасени в последните 24 часа. Няма жертви и пострадали

Екипите на пожарната са реагирали на 98 сигнала за произшествия през изминалото денонощие. Това съобщиха на сайта си от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН)

Помощник-фармацевтите готвят протести - крият се при проверки, не могат да изписват лекарства

Помощник-фармацевтите у нас са в протестна готовност. Те се обучават в медицински колежи към университетите обучението им е 3 години и завършват с висше образование

>