Христо Иванов: Борисов се надява ПП-ДБ да му дадат причина за нови избори, автентичното ДПС не харесва ГЕРБ

14.06.2024 13:58
Христо Иванов

"Ако Борисов съумее със своите забележителни способности за измъкване, да се измъкне от съставянето на правителство, за което той се надява нашият лагер да му помогне, да му даде оправдание да отиде на следващи избори, съм сигурен, че ще опита да се измъкне. Ако състави правителство, то ще бъде изключително нестабилно. То ще прави три неща, за да се опитва да оцелява, защото ще бъде заченато в тежък, нетърпим, вонящ грях и от Слави, и от ГЕРБ, а и от ДПС, защото автентичното ДПС, а такова нещо има, турците, не обича ГЕРБ и не обича Делян Пеевски дори да му ръкопляска, защото смята, че той ги води в унизителната ситуация да са с ГЕРБ".

Това коментира лидерът в оставка на "Да, България" Христо Иванов в интервю за ютюб канала на инициатива "Правосъдие за всеки". То е публикувано в сряда - третият ден след вота. В същия ден лидерът на ДПС Делян Пеевски призова Борисов да побърза със започването на разговорите за съставяне на кабинет. Направи го чрез писмена позиция, разпространена до медиите от пресцентъра на партията.

Иванов обясни, че когато говори за турци, не говори за етническите турци, а за една "политическа общност, която е естествена част от демократичната общност". "Демокрацията в България започна с протестите на българските турци и българските мюсюлмани срещу върховата ексцесия от последното десетилетие на комунизма - престъпната смяна на имената", припомни Иванов. А трите неща, които ще прави евентуалното правителство, са да репресира, да "си представят какво искат американците и да тичат да го изпълняват" и да харчат пари.

Според него Пеевски е по-скоро "полупредседател" на ДПС и полупредседател на ГЕРБ. Формално поста му в движението е съпредседател заедно с Джевдет Чакъров след Националната конференция на партията на 24 февруари.

"Бяха решили да преместят централата на ДПС в административната централа на ГЕРБ. Просто наш колега от парламентарната група взе, че се изкряка по телевизията преди намерението да бъде оформено документално, за да можем да го докажем. И те се въздържаха сега. Беше за удобство, понеже Пеевски така или иначе присъства на заседанията на Изпълнителната комисия, събира ги, командори", разкри Иванов. И уточни, че не просто присъства, а ръководи, включително и в присъствието на Бойко Борисов. Пеевски бил част от управленския орган на ГЕРБ още преди съставянето на общото правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ с подкрепа и от ДПС.

На изборите в неделя ГЕРБ отново станаха първа политическа сила, ДПС се наредиха втори, а ПП-ДБ загубиха около 300 хил. гласа и изпаднаха до трета политическа сила. Днес ЦИК обяви и разпределението на депутатските места, според което коалицията ще има едва 39 депутати. Успокоителното според Иванов е това, че макар и да са загубили близо половината от избирателите си, според социологическите проучвания повечето от тях не са гласували за други формации особено за крайнодесните, а просто не са отишли до урните. Което значи, че разговорът с тях още е възможен, но трябва да се намери нов път към тях.

"Ако не преформулираме нашата оферта към избирателите бързо, фокусирано, съдържателно и сериозно, наистина ще отидем към смяна на формата на държавно управление. Дори и да има управление в 50-ото НС, то ще бъде нестабилно. Не е случайно, че Пеевски през медиите призова Борисов да направи оферта. Това означава, че те не си говорят, защото Борисов знае, че той в лично качество може да не може да откаже на Пеевски. Там нещата са тежка заложническа криза, но знае също така, че политически открито управление с ДПС ще убие ГЕРБ. Аз знам, че го знае, не правя екстраполации. В момента не искам да съм на негово място", каза Иванов.

Иванов подаде оставката си като лидер на партията заради слабия резултат на вота. Прави го за втори път, след незадоволителния резултат на изборите през 2022 г., но бе преизбран. Сега обяви, че няма да се кандидатира повече за председател на партията, нито за други управленски постове както в "Да, България", така и в държавата. Отрече и твърденията, че се готви за нов еврокомисар или за друга позиция в чужбина.

Други от От страната и света

Илхан Кючюк получи наградата „Либерал на годината"

На официална церемония в Португалия, евродепутатът бе отличен с престижната награда „Либерал на годината". Наградата се присъжда на Илхан Кючюк за усилията му в укрепване на либерализма на Балканите

Гръцкият посланик у нас: Минаването на границата ще е сложно, докато България не влезе в Шенген по суша

Правим всичко възможно да увеличим от наша страна персонала по време на Великден и от юни до септември, каза Алексиос Либеропулос "Преминаването на границата ще е сложно

Пипнаха наркофермер с 5 чувала канабис в Илиянци

Привлечен е като обвиняем и му е определена 1000 лв. гаранция Специализираната полицейска операция на столичното Второ РУ е проведена на територията на кварталите Требич и Илиянци

Анелия след катастрофата с пострадало дете: Постоянно държах връзка, за да знам дали е добре

"Най-важното е, че накрая всички сме добре. Както нашето семейство, така и другото. Аз имам позната, с която след инцидента постоянно държах връзка, за да знам дали пострадалото дете е добре

Веселин Плачков за злоупотребите в театри: Това са частни случаи, не може да се обобщава

"За такава схема мисля, че и никой от колегите не е чувал, никой не знае за такава схема за източване на пари. Мисля, че става въпрос за частен случай, в който са намесени една-две структури"

>