170 хил. българи спасяват животи, като даряват кръв, но пазят и себе си от инсулт, инфаркт и високо кръвно

14.06.2024 12:25 Константина Костова
Всеки човек над 18 г. може да е кръводарител. СНИМКА:АРХИВ
Д-Р КРАСИМИРА ТЕРЗИЕВА

Между 160 и 170 хиляди българи годишно даряват кръв. Освен че спасяват десетки животи и вдъхват надежда на нуждаещите те пазят и себе си.

Редовното кръводаряване е свързано с понижаване на кръвното налягане и на честотата на сърдечните пристъпи. То намалява сърдечносъдовите рискови фактори. Снижава се и вискозитетът на кръвта. А

високият вискозивитет се свързва с образуването на кръвни съсиреци, инфаркти и инсулти

Това обясни д-р Красимира Терзиева – началник на Първо отделение по кръводаряване към Центъра по трансфузионна хематология на ВМА по повод Световния ден на кръводарителя, който се отбелязва днес.

По думите ѝ кръводарител може да бъде всеки човек в добро здраве между 18 и 65 години и над 50 кг.

“Дарителят трябва предварително да е приемал течности, да се е хранил добре, да не се е натоварвал и да е отпочинал”, уточни д-р Терзиева и отбеляза, че за разлика от взимането на кръв за изследване, когато човек трябва да е гладен, при даряването той трябва да е ял.

“Има изисквания за кръвно налягане и пулс, които се установяват при прегледа, и да не приема медикаменти. През летния сезон призовавам даряването да е сутринта, когато е по-хладно, защото после може на дарителя да му прилошее”, коментира тя.

60 дни е допустимият интервал между две кръводарявания, като мъжете могат да даряват до пет пъти годишно, а жените - четири.

Преди кръводаряване се прави предварителен преглед, специалистът определя кръвната група, хемоглобин. Дарената кръв се изследва за маркери на трансмисивни инфекции, предавани чрез кръвта, хепатит В, С, ХИВ и сифилис.

Стандартно се дарява по 450 мл кръв

След като завърши процедурата, кръводарителят трябва да приема повече течности, да не се натоварва с тежки физически упражнения и да не пуши в рамките на два часа. Кръвта се възстановява количествено за 24 часа, а качествено – за три-четири седмици, обясни д-р Терзиева.

Според нея, ако има стимули за даряващите, то стойността им трябва да е прецизирана и да не противоречи на безвъзмездния акт.

“В някои страни има развито платено кръводаряване. Но там има по-голям риск от предаване на инфекции, защото в стремежа да получат определена сума, може да скрият, че имат заболяване”, обясни началникът на Първо отделение по кръводаряване във ВМА. По думите ѝ хората трябва да казват придружаващите заболявания и да са максимално искрени, преди да дарят кръв.

“Кръвта няма цена

Безвъзмездното кръводаряване е най-сигурният начин за получаване на безопасна и качествена кръв”, категорична е Терзиева. Според нея нелегалната търговия ще се прекрати, ако има повече безвъзмездни кръводарители.

Има тенденция за повишаване на необходимостта от кръв, свързана е със застаряването на населението, пътнотранспортните произшествия, военни конфликти, бедствия. Терзиева казва, че трябва да се говори още в семейството и в училище за добродетелния акт, за да може повече хора да даряват.

 

Други от Докторе кажи

Какво трябва да знаем за наличните ваксини през грипния сезон?

Нивата на Covid-19 са високи и се повишават, грипният сезон наближава бързо, а случаите на RSV вече започват да се увеличават. Но какво трябва да знаетм за наличните ваксини

Фармацевтите готвят протести заради автоматите за лекарства

Българските фармацевти са в протестна готовност. Причината е приетият на първо четене проект за промени в Закона за лекарствата, свързан с продажбата на лекарства чрез автомати

Проф. Тодор Кантарджиев: Холерата не е никаква опасност за здравеопазването ни

Вносни случаи ще има и има, каза вирусологът В България беше регистриран първи случай на холера - заболяване, което не се беше появявало повече от век в нашата страна

Учени: За сухи очи смехът е също толкова ефективен, колкото и капките

Отдавна е известно, че смехът е най-доброто лекарство -  сега обаче се оказва, че това важи дори за очите. Проучване установи, че смехът може да бъде също толкова ефективен, колкото и капките

5-те ценни минути, в които може да спасите човек - как?

60 000 българи всяка година срещу 90 лв. преминават през 5-те вида курсове на БЧК Освен кандидат-шофьори и полицаи обаче по света е задължително и учители и детегледачки да знаят какво да правят при

>