В Рибарица обявиха частично бедствено положение след бурята с едра градушка

14.06.2024 11:15
Градушка Снимка: Фейсбук/Guner Shukru

Частично бедствено положение е обявено в тетевенското село Рибарица след вчерашната силна буря, придружена с едра градушка. Това съобщи заместник-кметът на община Тетевен Борис Врабевски.

Както БТА вече информира, градушката е била с размерите на яйце.

"Такова нещо не съм виждал. Половината къщи в селото са пострадали. Има множество щети върху покривните конструкции и на моторни превозни средства. Реколтата е унищожена. За щастие няма пострадали хора. Имаше и временно прекъсване на електричеството, но то беше възстановено. В населеното място няма проблеми с водоподаването", обясни Врабевски.

Той каза, че хората с подръчни материали се опитват да възстановят временно покривите на домовете си, за да не влиза вода.
"Свързахме се с фирмата, която поддържа складове за строителни материали, и тя може да осигури необходимото количество керемиди", каза Врабевски.

Той информира, че днес четири екипа ще описват нанесените в селото щети. Ще се изготви обобщен доклад, който ще бъде изпратен на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане. "Тепърва ще се установява на каква стойност са щетите", каза още Врабевски.

Той посочи, че след разговор с директора на "Социално подпомагане" в Тетевен е договорено на 17 юни (понеделник) екипи на дирекцията да посетят пострадалите, за да окажат помощ при попълването на заявления за еднократна помощ.

Врабевски каза, че няма други населени места в общината, които да са постадали от бурята.

Други от От страната и света

Отхвърлиха на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

Парламентарната комисия по културата и медиите не прие на първо четене законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти. На днешното заседание „За“ гласуваха двама народни представители

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

>