7 техники да плените непознати колеги

15.06.2024 05:30 Димитрана Александрова

Някои са тъкмо обратното на това, което ви е учила майка ви

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Толкова сте уморени, че предпочитате след работа да се приберете вкъщи, вместо да ходите на онова събитие, на което ви е поканила партньорска или конкурентна фирма.

Направете усилие и идете, иначе ще допуснете голяма грешка.

Дори коктейлът не е забвление, а част от служебните ви задължения. Ако става дума за фирма, с която работите, ще ви пишат черна точка за отсъствието, защото ще го сметнат за неуважение.

Освен това няма съмнение, че общуването в неформална среда помага на бизнеса. Като се срещнете с колеги от конкурентна фирма и с други хора от бранша, ще научите интересни неща, които ще са ви полезни за кариерата. Може да чуете, че някъде се е отворила свободна позиция, която е подходяща за вас, и евентуално да обмислите смяна на работното място.

Много хора не обичат да ходят на неформални събития не защото не оценяват важността им, а защото общуването не им се отдава лесно. Това умение се учи и бързо ще ставате симпатични с прости трикове.

Повечето от тях са много разпространени, но трябва добре да вникнете как трябва да ги прилагате, за да имат нужния ефект. А някои доста се различават от онова, което ви е учила майка ви, че е възпитано да правите.

1. Усмивка със закъснение. Всички специалистите по комуникации съветват да се усмихвате. Точно така, но не залепвайте усмивката като червилото на устните си. Ще изглежда като маска.

Правилният начин на неформално събиране е постоянно да изглеждате приветливи, не мрачни. Когато видите някой познат, не разцъфвайте в усмивка веднага. Секунда-две гледайте човека в очите и след това се усмихнете бавно. Казва се "сърдечно", което значи искрено, макар че усмивката ви трябва да стига до друг орган - очите.

Това е начинът човекът да разбере, че усмивката ви не е някаква застинала гримаса, не е за всички наоколо, е предназначена за него. Казват му го онези секунди забавяне.

2. Притеглящ поглед. След като започнете разговор, гледайте събеседника си в очите, сякаш се опитвате да го притеглите. Той трябва да получи цялото ви внимание и да се почувства специален за вас. Когато наоколо има много хора, е трудно да не се разсейвате, но се постарайте да не го изпускате. Ако се наложи да погледнете настрани, направете го бавно, сякаш неохотно.

Фиксирането с поглед, особено пък на непознат и още повече от жена към мъж, се смята за неприлично. Това обаче е дръзка техника, за да се запознаете с колега по време на събитие. Той ще забележи настойчивостта ви, ще му стане интересно и вероятно сам ще ви заговори. Нали е отишъл със същата цел - да общува. Ако не го направи, вие се приближете, представете се и подхванете разговор. Това не само е допустимо, а е задължително на такива места. Няма особено голяма полза да си приказвате единствено с познати и да не създадете нови контакти.

3. Ентусиазиран/а фен/ка. Щом човекът е много важен и високопоставен, може да помолите някой от домакините да ви представи. Обмислете внимателно какво ще кажете, за да ви запомни. Вероятно и десетки други хора искат да се запознаят с него, затова трябва с нещо да го впечатлите.

Специалистите съветват например да не се представяте лаконично "Георги Влайков/Биляна Антонова, финансов мениджър в...", а да добавите нещо за позицията и за фирмата си, за да възбудите любопитството на събеседника си.

Нищо не пречи дори да заявите накрая "ваш/а почитател/ка", ако наистина се запознавате с човек в професията, от когото се възхищавате. Не е "свалка", а нормален начин за професионално общуване.

4. Наострени уши. Най-неприятно на подобни събирания е, когато не познавате никого, а домакините не се сещат да са между гостите и да ги представят един на друг. Не бива да стоите в неловка изолация или да си тръгвате бързо. Трябва сами да се запознаете, като направите две неща, които по принцип се приемат за невъзпитани - да подслушвате и да се понатрапите.

Обикновено има достатъчно опитни в общуването хора, които създават около себе си групи дори когато попаднат в съвсем непозната среда. Изберете си компания, в която искате да влезете. Приближете се и надайте ухо за какво си говорят. Изчакайте реплика, за която да се хванете, и се вмъкнете в разговора елегантно. Ако сте намерили какво подходящо и интригуващо да кажете, веднага ще се включите по най-естествен начин сред събеседниците.

5. Радостни сигнали. При всички запознанства - желани или нежелани, се дръжте така, сякаш виждате стар приятел. Това не означава да фамилиарничите, а да показвате радост, като че ли се срещате с познат след дълга раздяла. Тази предварителна настройка подсъзнателно предизвиква реакция в цялото ви тялото. То започва да излъчва сигнали към човека, че го харесвате. Инстинктивно той ви отвръща със същото.

Когато подхождате по този начин към колега, с когото се запознавате по своя инициатива, вие го заливате с положителното си излъчване и си помагате за трудните първи реплики, които често са твърде прозаични. Те, разбира се, са важни, за да подхванете разговор, но с демонстрирането на радост вие вече сте направили 80% от доброто впечатление, за да стане контакт.

6. На една вълна. По-нататък, за да се получи диалог, трябва да внимавате за настроението на събеседника ви и да влезете в тон с него. Гледайте израза на лицето му, следете т.нар. език на тялото, слушайте гласа му. Няма да си паснете с човек, който е леко досаден от събитието, ако го залеете с прекалено въодушевление. Не се правете, че и на вас ви е скучно, просто леко свалете патоса.

Изглежда като нагаждане към събеседника и си е точно такова, но не е неприлично, а много полезно, особено в първия момент на запознаството.

Във втория попивайте всичко казано и хванете следи към предпочитаните му теми. Като заговорите за нещо, което му е любимо, ще се сближите. Е, може да му е толкова любимо, че той да не може да спре, а на вас да ви се наложи главно да слушате. Но преценете дали си заслужава и как елегантно да се измъкнете, ако не си заслужава.

Ако пък искате да продължите разговора, но без активно да се включвате в него - примерно, за да не разказвате нищо за своите планове или пък за фирмата си, но ви е важно колегата от конкурентна компания да каже колкото може повече, не се свенете от папагалско повтаряне. Като събеседникът ви малко млъкне, не подхващайте темата, а повторете неговите последни думи "Значи върху това се трудиш цял ден". Така връщате топката в неговото поле, след което трябва единствено да слушате.

7. Манипулация с аплодисменти. С хората, които познавате отпреди, наистина се дръжте като със стари приятели. От раз ще ги убедите, че е така, ако веднага им припомните нещо от миналата ви среща. Щом са ви разказали нещо за семейството си, попитайте ги за близките им. Не е недопустимо интимничене, ще им стане драго.

Когато сте в по-голяма компания, припомнете истории, които човекът ви е разказвал или на които сте били свидетели и той може да блесне с тях. Ще оцени жеста ви, че го правите център на внимание, и ще е ваш.
--- Леко екстравагантен съвет ---

Специалистите препоръчват да улесните общуването си на неформално събиране, като се постараете да се отличите от масата други хора, които ще присъстват.

Носете нещо необичайно, с което ще ви забележат, ще даде повод на хората да се приближат към вас и да попитат какво е това. Може да е интересна значка/брошка, да речем.

Оглеждайте се по другите хора - необичайните неща по тях също са повод да се запознаете. Не е невъзпитано. Понеже този трик не е непознат в деловите среди, вероятно хората точно затова се отличават с нещо.

Задължително е обаче да спазите мярка с вашето нещо, което ви отличава, за да не изглеждате нелепо.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

5 фрази, които никога да не казвате пред шефа

Слушането като духовно гостоприемство е трамплин за успех. Упражнения да го научите

Синдромът на презаетите с работа - забравят какво са яли днес. И как да го преодолявате

Първият въпрос при делово общуване е важен. И той не е "Как сте"

"Премията за красота" се оказва мит - не работи за успех в кариерата

Внимавайте какво си драскате - издавате характер и състояние пред шефа и колегите

5 лоши навика провалят кариерата дори на най-талантливите

Ужасът вечно недоволен шеф и техники да се справите

Кои 3 показателя за пенсионните си вноски да следите, колкото и далеч да ви се струва пенсията

Опитомяването на чувствата за 90 секунди осигурява мир и успех в работата

Ловки трикове да ставате симпатични

Други от От страната и света

Гергов дава ЦУМ под аренда за 20 години, затварят го за ремонт

Бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов е научен консултант на проекта - в сградата ще има египетски музей Египетският бизнесмен Ахмед Насър, който наскоро обяви

Погребват загиналия летец Дункин ден след деня, в който трябваше да се ожени

Пилотите Димитров и Дункин не са имали шанс да оцелеят Черната кутия все още не е изпратена в Чехия Проверяват и годна ли е военната авиация за шоута Погребение на старши лейтенант Венцислав Дункин

Софийската организация на БСП номинира доц. Наталия Киселова и Евгени Минчев за депутати

Софийската организация на БСП номинира конституционалиста доц. Наталия Киселова и пиар експерта Евгени Минчев за депутати като представители на гражданската квота, съобщи Епицентър.бг. Доц

За първи път от години Доган стъпи в партийната централа – реди листи, може да е първи в Разград (Обзор)

Връща се в политиката, затова е на работното си място, обясняват хората му. Докара го лимузина с пердета, не се показа пред медиите За първи път от години Ахмед Доган стъпи в партийната централа на

Борисов поиска оставката на македонския вицепремиер и възмутен обяви: Постъпиха подло с президента и министрите (Обзор)

ГЕРБ се обръща към ЕНП за скандалното изказване на Николоски, който нарече българите "мизерници" Македонският вицепремиер Александър Николоски да подаде оставка

>