Втори ден вилняха бури и градушки, затвориха пътища, унищожиха реколта и имущество (Обзор, снимки)

13.06.2024 23:30
Паднало дърво на пътя Казанлък - Павел баня след бурята СНИМКА: Фейсбук/Деляна Бобева
Леден къс от градушката в Ботевградско КАДЪР: Фейсбук/Силвия Каменова
Изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили след градушката в Нова Загора СНИМКА: Фейсбук/Веско Монев
Градушка падна в Нова Загора СНИМКА: Фейсбук/Иван Стоянов
Градушка падна в Нова Загора СНИМКА: Фейсбук/Галя Захариева
Градушка падна в Нова Загора СНИМКА: Фейсбук/Галя Захариева
Паднало дърво след градушката в Нова Загора СНИМКА: Фейсбук/Пламен Димитров
Силния вятър събори огромно дърво в двор на къща в централната част на Казанлък СНИМКА: Фейсбук/knews
Паднало дърво на пътя Дунавци - Казанлък след бурята СНИМКА: Фейсбук/Яница Милкова
Паднало дърво след бурята и градушката в Казанлък СНИМКА: Фейсбук/ Община Казанлък

Втори ден подред силни бури, примесени с градушки вилняха в някои части на страната. Съборени дървета, затворени пътища, паднали камъни, изпочупени прозорци на къщи и коли, и унищожена реколта са резултатите от днешната буря. 

Стихията премина през Велико Търново в сряда и принуди кмета Даниел Панов да свика кризисен щаб, а в четвъртък удари района на Ботевград, Тетевен, Казанлък, Рибарица, Троян и Нова Загора. 

Силна буря с градушка колкото яйце връхлетя района на Ботевград в късния следобед на 13 юни. Бурята събори дървета, а огромните ледени късове са убили птици. Пътят Мездра - Ботевград край село Новачене в посока София беше затворен за часове заради паднали на шосето камъни, вследствие от природната стихия. 

В Рибарица огромни ледени късове изпочупиха покриви, прозорци и автомобили. По думите на кмета Пенка Ганева такава градушка никой не помни в селото. Унищожена е и реколта. 

"На дърветата са им останали само стъблата", разказват местни. 

Силната буря в Казанлък събори много дървета. Отнесена е част от покривната конструкция на детска градина 9 "Слънчице". Поражения има и на цветарския сектор на пазара.

В град Шипка и село Шейново е прекъснато електрозахранването, за което са уведомени екипи на енергото. Там също има паднали дървета и свлачище на главния път. В село Горно Изворово електрозахранването също е прекъснато. Няма данни за пострадали хора. Предприети са всички необходими действия и са ангажирани всички отговорни екипи за овладяване на ситуацията след природната стихия.

Лятната буря порази и Нова Загора. В града има непроходими улици, паднали дървета и много материални щети. Запушени са шахти, изпочупени са стъкла на прозорци и автомобили, пострадала е земеделска продукция. Движението в града е затруднено, защото улиците са непроходими. Кметът на Казанлък Галя Захариева свика кризисен щаб. 

В петък се очакват още валежи и гръмотевични бури. В някои части на страна е обявен жълт и оранжев код за интензивни валежи. Ще има и понижение на температурите. 

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>