ГЕРБ кани всички партии на преговори за правителство с техен премиер, но не Борисов (Видео)

13.06.2024 12:02 Весела Бачева
Теменужка Петкова, Томислав Дончев, Бойко Борисов, Рая Назарян и Деница Сачева Снимка: Йордан Симеонов
Томислав Дончев, Бойко Борисов и Рая Назарян Снимка; Йордан Симеонов
Томислав Дончев и Бойко Борисов Снимка: Йордан Симеонов
Бойко Борисов Снимка: Йордан Симеонов

ГЕРБ излъчва екип, който започва преговори за съставяне на правителство и приоритетите на 50-ото НС. Разговорите започват другата седмица, а покани ще има за всички партии в новия парламент. Предлагат обаче само кабинет с мандат на ГЕРБ, както и с премиер и външен министър от партията на Бойко Борисов.

"Ще излъчим преговорен екип - Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева. От понеделник ще се свържем, ще поканим всички лидери на партии, защото темите са две - правителство и парламент. Ще е добре да може да ги сложим на две плоскости и да работим паралелно. Поради изострените отношения смятам, ще това е работещ вариант", посочи Борисов на първата си пресконференция след изборите.

Той е убеден, че правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ.

"Аз няма да се предлагам за премиер, за да успокоим възможностите. Ако има отговорни държавници, които да не стоят отстрани и да се подхилкват... Аз още преди няколко месеца казах, че правителство само с ДПС няма да направя. Месеци работихме заедно с ДПС - слагахме си подписите и имената: Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски", коментира бившият премиер.

От БСП и "Има такъв народ" вече заявиха, че са за надпартиен експертен кабинет, но не и правителство на ГЕРБ с премиер Борисов. Днес той обясни, че "протяга и двете си ръце към всички", но не може да обясни на партията отново, че макар и първи на изборите, няма да имат свой министър-председател.

Кой обаче ще е той, Борисов не отговори. Той обясни, че не е коректно, след като уверява, че ще води преговори,  другите партии да научават името на номинацията им за премиер от медиите. Имало няколко варианта, които бил готов да ги обсъди.

Мария Габриел няма да е част от преговорния екип и от проектокабинета.

Над 10-11% разлика в миналото означаваше пълно мнозинство, коментира резултатът лидерът на партията Бойко Борисов.

"Много са ми интересни колегите от по-малките партии, които първо казват, че няма да подкрепят правителство, но трябва да има такова. Те са паднали, но щели да поведат революция", изрази недоумение Борисов. Подобно изказване направи председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов в понеделник, който предупреди, че ще поведе хората на революция, ако се състави правителство, което по някакъв начин въвлече България във войната в Украйна.

"Как е правилно според мен да се подходи, защото пак всички казват, че не могат да се ангажират с правителство, но не искат пак избори. Обръщам се към всички лидери на партии - ултимативното говорене, биенето в гърдите, сърдитите, не е сега времето. В момента има война и светът е пред война. Сега времето е за мъдри мъже и жени", посочи Борисов. Той не подмина темата с оставката на лидера на "Демократична България"

"За Христо Иванов съжалявам. Аз от години работя с него, но той си е малко такъв, като види зор, дава назад. Но съжалявам за него", натърти Борисов. 

По думите на Томислав Дончев за ГЕРБ от особено значение е връщането на подкрепата в градовете, където на предишните местни партията не се е представила добре - Варна, Видин, Благоевград, Пазарджик, Шумен и други. Това слагало край на опорката, че добрите им резултати се дължат само на участието на ГЕРБ в местната власт.

174 от общините в страната са били спечелени от ГЕРБ, 77 - от ДПС, 8 от БСП, 4 - от "Възраждане", а ПП - три.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>