Градушката помля стотици коли, наводни къщи и унищожи части от реколтата (Видео, снимки)

13.06.2024 10:29
Пораженията в Шумен Снимка: Фейсбук/@Cemal Ayşegül
Съборени бяха и много дървета Снимка: Фейсбук/@Даниела Чернакова
Щети са нанесени и на земеделските култури в района Снимка: Фейсбук/Penka Angelova
Градушката изпочупи множество коли Снимка: Фейсбук/Даниела Чернакова
Градушката на места беше с размерите на орех Снимка: Фейсбук/Hatche Arshimova
Потребители сравняват градушката с ледени камъни Снимка: Фейсбук/Красимира Спасова
Буря, придружена с градушка, удари Сливен Снимка: Фейсбук/ Jamele Lee
Буря, придружена с градушка, удари Сливен Снимка: Фейсбук/ Jamele Lee

Огромни са щетите от разразилата се снощи градушка във Великотърновско, която беше с големината на орех, сочат първоначалните огледи. Град порази и други райони на страната. Наводнения, паднали дървета, изпочупени покриви, унищожена реколта е равносметката. А собствениците на автокъщи направо плачат.

Късно снощи кметът на Велико Търново

Силният вятър отнесе покрива на училище „Вела Благоева". Днес там ще е неучебен ден, тъй като започват ремонтни дейности. Екипи на „Пожарна безопасност", както и на „Гражданска защита", се отзоваха на сигнали за десетки паднали дървета в града, пише NOVA.

Улиците във Велико Търново се превърнаха в реки, а градушката изпочупи прозорците на последния етаж в Областната администрация. Щети са нанесени и на земеделските култури в района.

В село Шереметя има стотици изпочупени коли и каравани в автокъщите. Става въпрос за нерегистрирани автомобили, без застраховки „Гражданска отговорност" и „Автокаско". Потърпевши са най-малко 10 автокъщи. Собствениците изчисляват, че поражения има по над 400 коли на средна стойност 10 000 лева, а общо щетите са за над 4 милиона лева.

„Кметовете на Велико Търново и Лясковец обявиха бедствено положение. Комисии ще опишат щетите. Много бързо ще придвижим преписките към междуведомствената комисия", обеща областният управител Ивайло Здравков.

В същото село едно семейство е преместено от дома си заради поражения по покривната конструкция на къщата им.

Десетки сигнали след силната буря има и в Старозагорско и Шуменско. Наводнени са помещения, мазета, паднали са дървета, закъсали са автомобили по наводнените от пороя пътища.

В Шумен ледените късове бяха с размерите на голям лешник и малък орех. Там материалните щети са големи, но за щастие няма пострадали. В рамките на около 30 минути 14 л на квадратен метър дъжд се е изсипал в града.

Във вчерашната буря имаше и два автомобила, които попаднаха в капана на водната стихия, за щастие нямаше наистина пострадали хора. Днес продължават огледите на щетите и оценяването, както и разчистването на града. 

В Сливен също се изсипа рекордно количество валежи. За 15 минути ураганен вятър и дъжд наводниха части от града и спряха тока. Градушката пък унищожи прасковената реколта в няколко села, съобщава

Частично бедствено положение ще бъде обявено в ловешкото село Радювене.  Там има отнесени покриви на къщи и пътна настилка, паднали дървета и спрян ток. Градушката отново причини наводнения и събори дървета. В областния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. м. дъжд.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>