Пеевски подкани ГЕРБ да забърза с кабинета, а Радев - политиците да слязат от гората (Обзор)

12.06.2024 22:30
Делян Пеевски призова за бързи консултации за съставяне на кабинет. СНИМКА: 24 ЧАСА
Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев наблюдава съвместните бойни стрелби на учението “Шабла 2024”, там за първи път от изборната неделя коментира резултатите от вота. СНИМКА: ПРЕССЛУЖБА НА ДЪРЖАВНИЯ ГЛАВА

БСП заговори за експертен кабинет с мандата на партията победител

Бойко Борисов да забърза преговорите за кабинет, в който да се обединят евроатлантическите партии - това поиска на третия ден след изборите лидерът на ДПС Делян Пеевски.

Но кога президентът ще свика парламентарните сили на консултации, още няма яснота - Румен Радев ги чакал да се върнат от “гората” и “селата”. Вероятно визира сбирката на ПП в Родопите, на която анализират резултата си, и краткото посещение на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов пак в този регион - единствената му поява от неделя насам.

“Призовавам всички отговорни политически лидери незабавно да започнем консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес - така, както им приляга като първа политическа сила в 50-ото НС”, реагира Пеевски. Той подчерта, че за ДПС властта никога не е била самоцел, но ще работи като гарант за евроатлантическия път на страната.

“Обръщам се към лидерите на всички евроатлантически парламентарни партии - бъдете отговорни лидери и не допускайте личните или партийните емоции и интереси да бъдат поставени над интересите на държавата. Страховете и бягството от отговорност не са решение”, написа още той. Време е да се поеме отговорност и да управляват легитимно избраните партии, за които никой нямал право да поставя под съмнение доверието, което са получили от хората.

Лидерът на ДПС отново критикува президента: “Опитите от страна на анализатори, политолози, социолози чрез медиите да създадат условия за подмяна на вота на избирателите с отварянето на портал за нов “месия” в лицето на Радев, са израз или на изключителна безотговорност, или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства, разграбили държавата, с “шарлатаните”, които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия ѝ път и да я предаде в ръцете на Путин.

Който силно желае да получи еднолична власт, без значение какво би коствало това на хората, на държавата”. Пеевски протестира срещу внушения, че сегашният политически модел е изчерпан и трябва “нов спасител”, и определи това като опит за подмяна на демокрацията.

“Веднъж вече предотвратих опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект “Трети март”. И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС. Политическата власт я задават избирателите с вота си. Сега на ход са политиците. Те трябва да изпълнят волята на избирателите”, завършва Пеевски.

От началото на годината лидерът на ДПС заговори, че около Радев има икономически кръгове за кражби и далавери, свързани с митниците, движени от хора от екипа му като секретаря на президента Николай Копринков. Политици твърдят неофициално, че когато Пеевски атакува публично Копринков и друг от президентския екип - Сотир Ушев, проектът е бил на финалната права. Радев настоял работата по него да спре и затова се очаквало, ако има президентска партия в бъдеще, да е с друго име и след края на мандата му.

“Не коментирам паникатаките на който и да е политически лидер.”, отвърна Радев на Пеевски.

“Провалът на системните партии и изхабяването на модела тласкат все повече български граждани към наказателен вот и политическа алтернатива”, коментира президентът. Отказът на мнозинството да гласува ясно сочи, че хората не се идентифицират с “черния пиар и най-вече с поведението и действията на партиите след изборите”.

А на въпроса кога ще свика новото НС и партиите за консултации, каза: “Как да свикам НС? Едните лидери се скриха във фейсбук, другите се разбягаха по селата, трети хванаха гората. Чакам ги да се върнат”.

БСП би могла да подкрепи кабинет с мандата на ГЕРБ, но ако той е технически и без политически лидери в него, обяви пък зам.-шефът на партията Атанас Зафиров.

Други от От страната и света

Приеха законопроекта за прекратяване на злоупотребите с адресна регистрация

Ресорната парламентарна комисия прие на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация, внесен от Костадин Костадинов (ПГ на "Възраждане") и група народни

Андрей Ковачев след скандала със Скопие: Ще поискаме ЕНП да изключат ВМРО-ДПМНЕ

Информирахме ЕНП за поведението на ВМРО-ДПМНЕ и ще поискаме да се инициира процедура по изключване на тази партия. Мисля, че те доказват по всякакъв начин, че искат да бъдат с "Фидес"

Арестуваха известен фитнес модел и шампион по културизъм

Не е ясна причината, срещу него имало няколко сигнала, но стари Известният фитнес модел и шампион по културизъм Радослав Михайлов е бил задържан днес в столичния кв

Обвиниха седмина, участвали в престъпна група за фалшиви стоки край Хасково

Окръжна прокуратура - Хасково повдигна обвинения на седем мъже за участието им в организирана престъпна група за продажба на стоки на световни търговски марки без съгласието на правопритежателите

Юлиян Попов: България получи много добър и интересен ресор в ЕК

Ресорът е много добър, много е интересен. Освен това в светлината на доклада на Марио Драги, който се очертава като индустриална стратегия на Европа за следващия период

>