Тигровите комари стоят зад нарастващите случаи на треска денга, засечен е и в България

12.06.2024 11:00
Комар СНИМКА: Pixabay

Инвазивен вид комари е открит в 13 страни в ЕС, включително Франция, Испания и Гърция, като експертите свързват откритието им с нарастване на случаите на треска денга в Европа, пише Би Би Си.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията (ЕЦПКЗ) предупреждава, че пътуванията ще допринесат допълнително за разпространението.

Оттам съветват хората да премахнат застоялата вода от градините или балконите, където комарите могат да се размножават, както и да използват репеленти и мрежи против комари през нощта.

През последните две десетилетия комарите се превърнаха във нарастваща заплаха в Европа.

Азиатският тигров комар, който се смята за най-инвазивния вид комар в света, сега се разпространява из Европа от своя южноевропейски „базов лагер".

Установен е в Австрия, България, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Малта, Португалия, Румъния, Словения и Испания, посочва (ЕЦПКЗ). Записан е и в Белгия, Кипър, Чехия, Холандия и Словакия.

Той пренася вирусите на денга, чикунгуня и зика. Денга започва с грипоподобни симптоми, но понякога може да се стигне до тежки усложнения и смърт.

Масовите огнища нарастват през последните години. Миналата година бяха регистрирани осем случая на огнища във Франция, четири в Италия и два в Испания, пише бТВ.

Други от Докторе кажи

Ново проучване потвърди: Коронавирусът е тръгнал от Ухан

Публикуваното днес проучване за произхода на КОВИД-19 предоставя нови доказателства в подкрепа на хипотезата за предаване на заразата на хора от заразени животни, пуснати за продажба на пазара в Ухан

За първи път в Турция разделиха сиамски близнаци, съединени в главата

Първа по рода си за Турция операция за разделяне на сиамски близнаци, свързани в областта на главата, беше извършена в Анкарската градска болница "Билкент"

Първи смъртен случай от западнонилска треска в Северна Македония

Медиите в Северна Македония съобщават за първия смъртен случай от западнонилска треска. Става дума за 78-годишен мъж от Кочанско, който е починал една седмица след като е бил хоспитализиран в

Удължават забраната за износ на инсулин

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини и аналози, и други понижаващи кръвната захар лекарства

Кметът на Соколарци пътува с трактор, за да купува лекарства на цялото село

С трактор през зимата, с коли или с автобуси - така десетки високопланински села в Сливенско се снабдяват с лекарства. В тях живеят предимно възрастни хора, а най-близките аптеки са на близо час път

>