Жегата това лято ще чупи рекорди

12.06.2024 10:38 Сима Владимирова
Това лято може да е в топ 3 за 70 години. СНИМКА: ГЕТИ
Горещините може да достигнат до 43 - 45 градуса през това лято. СНИМКА: ГЕТИ

Жегата у нас в момента се дължи на процеси, свързани със случващото се над Испания. Там нахлува студен въздух и е доста по-студено от обичайното - нетипично за страната. Като противовес към източната част на континента започна пренос на горещ въздух от Северна Африка.

Процесите в двата края на Европа са като на кантар,

обясни гл. ас. от Софийския университет Симеон Матев. Натежи ли въздухът от едната страна, от другата се издига, и обратното.

През последните 3 - 4 години сме наблюдавали, че началото на лятото е горещо и сухо в Испания и хладно в Източна Европа. Тази година е по-различно.

Настъпилият вече сезон има потенциала да бъде в топ три на най-горещите за последните 60 - 70 години. Около 60 - 65% е вероятността да се реализира този сценарий, коментира още Симеон Матев. Възможно е да станем свидетели на

няколко горещи вълни с до 43 - 45 градуса.

Жегите започнаха още от юни, което не е характерно за нашата страна. До края на май нищо не предвещавало развитието, което наблюдаваме в момента. Тогава климатолозите са смятали, че юни няма да постави рекорди, но последните данни показват по-сериозно повишение на температурите. Не е изключено месецът да е с 2 градуса по-горещ от нормата.

Възможно е повече от 30 дни да са с максимални температури, които за равнините са над 32 - 38 градуса, а може да се окажат и повече, коментира преподавателят от Софийския университет. Още през уж по-хладния юни ще се натрупат 5 - 6 дни с необичайни жеги.

България е от горещите страни и 35 - 40 градуса са по-скоро нормални,

отколкото изключение. В последните 20 г. на пръстите на едната ръка се броят години без 40 градуса. Много вероятно е да имаме до екстремните 43 - 45 градуса, както беше през 2007-а и 2012-а, добавя климатологът.

По-топлият юни ще се отрази и върху общата сезонна температура. Тя може да стигне до плюс 2 градуса, което не звучи много, но е от порядъка на посочените 2007-а и 2012-а, усетени като много горещи.

Не само юни, но юли и август също ще са горещи, което е обичайно за нашите географски ширини. През последните години все са над нормата с 1,5 до 2,5 градуса. “Особено през август аномалията е стигала и до 3 градуса”, казват специалистите. По принцип юли и август са месеците в годината, които са се затоплили най-много спрямо предишните 30 години.

Жегите, които ще се случат, ще добавят повишение към общата средна температура за сезона. Това не означава, че цял месец ще бъде 35 - 40 градуса, но ще бъдат повече от нормалното. Не може на този етап да се прогнозира кога и колко дълги ще са те.

От 2000 г. насам само няколко пъти лятото е било хладно

или с температури под нормата. Например през 2005-а и 2014-а, когато имаше и обилни валежи. Всички останали лета са малко или много над нормата. Най-топлите бяха през 2007-а и 2012-а. Така че в последните 24 години се наблюдава стабилност на летния сезон с температури, по-високи от обичайните.

Процесите у нас в следващите месеци зависят от атмосферната циркулация. Атлантическите циклони, които определят времето на континента, ще носят чести превалявания и захлаждания в по-северните и западните страни от Европа, а Средиземномоието и Балканите ще са под влияние на антициклонално време, което означава слънчево, топло, горещо, а в някои дни - екстремно горещо. В същото време валежите ще са около и под нормата.

Една от причините да е толкова топло, е високата температура на световния океан.

12 месеца поред тя бележи рекорди. Никога досега, откакто се правят измервания, не е имало подобно нещо.

Нашето Черно море също се затопля, но на регионално ниво промените не са толкова видими. Тази година водата се стопли по-рано от обичайното – още през април имахме 15 - 18 градуса, което обикновено се случва в края на май, заяви още Матев. Когато през април въздухът се загрява до 30 - 35 градуса, това е сериозна аномалия. Последва по-хладно време, но водата си остана в границите 15 - 20 и сега вече е с летни стойности от 24 - 25 градуса.

През последните 10 - 15 години по нашето крайбрежие вече са обичайни 24 - 26 по Целзий, а в отделни случаи до 28 - 29. Преди 30 години стигаха до 22 - 24. Разликата е 3 - 4 градуса, което е следствие от по-топлите лета от 2000 г. насам.

През 2010 г. водата в Бургас се покачи до 32 градуса, при което изобщо човек не можеше да се разхлади. Миналата година по крайбрежието на Флорида тя беше 38. Така че световният океан е голям фактор за формиране на климата.

В резултат на това се затопля и атмосферата като цяло. “Всеки градус отгоре означава 7% повече влага, което води до повече енергия. В резултат на това се получават по-интензивни явления. Екстремните гръмотевични бури, пориви на вятъра са част от тях - обяснява д-р Матев. - У нас през ноември м.г. наблюдавахме силна и нетипична гръмотевична буря и 2 торнада. Досега всичко това е било в топлата част на годината.”

Според специалистите, макар и малка по територия, нашата страна съчетава много на брой атмосферни процеси, които са характерни за различни райони на планетата.

През последните седмици с голяма честота бяха гръмотевичните бури. Всяка година мълниите поразяват между 6 и 12 души в България. Това определя, че има вероятност 1 на милион. Да спечелите от тото е 1 към 14 милиона. “Така че е

много по-вероятно да ви удари мълния, отколкото да спечелите от тотото”,

обяснява още климатологът.

Тези явления по принцип се случват в първата половина на лятото, после се разреждат. През 2022 г. обаче имаше 4 жертви през септември. В такъв случай най-добре е да сме на закрито или ако не е възможно, да избягваме да сме на най-високото място, да не се предприемат резки движения; металните предмети по нас или около нас са рискови да предизвикат удар от мълния. Добре е да не говорим по телефона. “Тя търси най-малкото съпротивление във въздуха, трептенето на телефона да разреди въздуха и мълнията да мине около или през вас”, добавя експертът.

Но това лято няма да е от най-наситените с градушки.

Как се прави сезонна прогноза?

Българските климатолози адаптират според нашите специфики по-общите предположения на големите световни метеоцентрали – Европейския център за средносрочни и дългосрочни прогнози, американската Агенция за океански и атмосферни изследвания и Японската метеорологична служба. Те разполагат с ресурс да правят глобални прогнози и учените у нас ги адаптират за нашия район.

Конкретната прогноза е друг тип разработка – гледа се какво е било преди 2 - 3 дни, проследява се най-вероятното развитие на процесите в много по-големи детайли и сигурност.

Над 90% от краткосрочните прогнози до 72 часа се сбъдват.

Това е коренно различно от месечна и още повече от сезонна прогноза.

Тя е една от най-трудните за климатолозите, защото изисква много ресурс и засяга голям набор от данни, тенденции и изчислителна мощност.

“Все още не всички процеси са достатъчно добре изучени и затова при месечните и сезонните прогнози липсват тези детайли и конкретика, които очаква обществото - обяснява Матев. - Повече става дума за тенденция, но не можем да кажем дали на 25 август например ще е по-топло, или по-студено, а още по-малко да предвидим конкретни градуси.”

Самият модел и създаденият алгоритъм може да обхване конкретни събития в атмосферата до 15 дни. За по-дълъг период механизмът е различен, ползват се взаимни връзки между глобалните процеси на Земята и при тях не се знае как явление в един район се отразява на климата в друг. Когато се прави прогноза за над 15 дни, тя е по-скоро пожелателна.

Има сайтове с конкретни предвиждания за по-дългосрочен период, но те днес дават едни данни, след няколко дни – други, защото изходните показатели са различни.

Затова специалистите изчисляват дългосрочните прогнози в проценти. Така за лятото тази година вероятността за горещо и с валежи под или около нормата е най-висока – 60 - 65%. Друга възможност - под 20%, е да е жега, но с много дъжд. А почти невероятно - под 5%, е да е по-хладно.

Защо приложенията на телефоните показват различни прогнози?

Източникът, от който вземат информация, разполага с различни данни. От значение е и алгоритъмът, с който се обработват. Някои наблягат на точно изчисление на температурата и вятъра, други - на облачността и валежите. Формулите са различни, а и софтуерното решение има голямо значение.

По метода проба-грешка всеки може да установи кое приложение е подходящо за района, в който живее. Необходимо е местна агенция да направи адаптация на световните метеорологични модели, защото всеки регион си има своите особености.

Но така или иначе от години летата са все горещи, а екстремните явления се засилват и как ще ги понесем, зависи от мерките, които самите ние вземем.

Други от От страната и света

Полицията не може да спре Гергана да тормози Дара Екимова от фалшиви профили

Причината е в дефиницията на киберзаплаха, обясни министър Атанас Илков МВР не може да спре Гергана Неделчева да прави фалшиви профили в социалните мрежи и така тя да престане да заплашва певицата

Ресторантът длъжен да информира, ако в шопската салата сиренето е с палмова мазнина

Земеделското министерство променя наредба след многобройни запитвания на потребители Ако в сиренето, което се използва за различни ястия по ресторантите, се съдържа палмова мазнина

С 220 млн. лв. за ремонт голямата батерия - “Чаира”, ще заработи след 3,5 години

Две обществени поръчки на обща стойност над 220 млн. лв. обяви Националната електрическа компания. Те са за проектиране и подмяна на първи и четвърти агрегат на Помпено-акумулиращата

Ще падат ли хапчета като бонбони от машини, карат се депутати и фармацевти (Обзор)

Браншът плаши с протести и че ще сезира ЕС. А сега един да носи на село куфар с лекарства за всички, добре ли е, питат политици Могат ли вендинг машините за лекарства да отворят път към злоупотреба

Достойният българин Йоско Алипиев, който даваше по 100 лв. за шестица в училище, с нови вълнуващи каузи

Всяка седмица ще организира благотворителна вечеря, а целият оборот ще отива за нуждаещи се Бургаският бизнесмен Йоско Алипиев, който се прочу с това, че раздава финансови премии на работниците си

>